Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše o jízdě na horském kole

Chcete začít jezdit na kole a váháte mezi různými existujícími disciplínami (silniční cyklistika, horská kola, šotolina atd.). Abychom vám pomohli při výběru, nabízíme vám v tomto článku zaměření, abyste se dozvěděli vše o horských kolech.

Různé disciplíny jízdy na horském kole

V horské cyklistice existují různé disciplíny. Každý by si tak měl být schopen najít ten, který mu vyhovuje, a to v závislosti na jeho vkusu, ale také na úrovni jeho fyzické aktivity.

Cross-country (XC) je určitě jednou z nejznámějších disciplín horských kol (na olympijských hrách je přítomna od roku 1996) a nejpraktičtější na světě. Běžecké disciplíny se však dělí i na podkategorie: maratonské běžecké disciplíny a vyřazovací běžecké disciplíny.

Sjezd (DH) je další z hlavních disciplín horských kol. V rámci ní má také podkategorii: maratonský sjezd. Je vyhrazen pro hledače vzrušení.

Denduro je disciplína, která se objevila v roce 2000 a stala se velmi populární: je to jakýsi mix mezi cross-country a downhillem, se zvláštní zálibou v druhé disciplíně.

freeride, kromě jeho extrémní formy, která spočívá ve sjíždění nebezpečných míst, spočívá ve volné jízdě bez pravidel.

all-mountain je disciplína blízká cross-country, která se provozuje v horách.

Vyjížďka na horském kole (nebo na stezce) je přístupná všem bez ohledu na úroveň trénovanosti. Jediný cíl: užít si pobyt v přírodě a bavit se. Je to pravděpodobně ideální disciplína pro začátečníky.

Trial, inspirovaný jízdou na motocyklu, spočívá v překonávání překážek při balancování na kole, aniž byste položili nohu na zem.

V městě se praktikuje strong VTT, jak napovídá jeho název. Jedná se o využívání pouličního mobiliáře místo přírodních překážek k provádění skoků a triků.

Ve městě se provozuje street mountain biking, jak už název napovídá

Dalšími existujícími disciplínami jsou čtyřkros, duální slalom, dirt a slopestyle.

Jak si vybrat vybavení pro horské kolo

Než začnete, musíte vědět jak si vybrat vybavení pro horské kolo. Toto vybavení zahrnuje nejen výstroj, ale také oblečení.

Na začátek si musíte koupit horské kolo s rámem, který vám sedí.
V závislosti na disciplíně, kterou se rozhodnete provozovat (cross-country, enduro, sjezd atd.), nebude typ kola stejný, protože každá disciplína horských kol má jiné požadavky (polotuhé horské kolo, celoodpružené horské kolo, velikost kol, teleskopická sedlovka atd.).
V závislosti na vaší úrovni, trénovanosti a potřebách můžete zvážit také elektricky asistované horské kolo. V jednotlivých disciplínách a v závislosti na úrovni výbavy se cena kol liší a pohybuje se od zhruba pěti set eur u prvních cen až po více než deset tisíc eur u špičkových modelů.

Také budete muset pečlivě vybírat výbavu, abyste jezdili bezpečně, počínaje výběrem helmy, která bude muset být také přizpůsobena disciplíně horských kol, kterou se chystáte provozovat, a která je základním a nezbytným prvkem dokonalé výbavy horského cyklisty. Podle toho, zda jezdíte například cross-country, enduro nebo sjezd, může být klasický, all mountain nebo integrální.

Pokud jste si vybrali automatické pedály, musíte si také vybrat obuv, která je kompatibilní se zvoleným typem pedálů (SPD nebo MTB).

K doplnění výbavy si pak vyberete cyklistické kraťasy, které vám poskytnou potřebné pohodlí, abyste se vyhnuli přehřátí a bolesti způsobené hodinami strávenými v sedle.
cyklistický dres vám umožní vložit do něj několik osobních věcí (klíče, jídlo atd.).

Při jízdě na horském kole je také nezbytné nosit pár rukavic, které chrání ruce v případě pádu, ale také před vibracemi na řídítkách. Výběr krátkých (palčáků) nebo dlouhých rukavic závisí na provozované disciplíně.

Vhodné je také nosit pár cyklistických brýlí, které ochrání vaše oči před různými výčnělky (bláto, štěrk atd.), s nimiž se budete setkávat, a také před větvemi.

Základy cyklistiky

Když jste si určili ATV disciplínu, kterou chcete provozovat, a zakoupili čtyřkolku, která vyhovuje vašim potřebám, musíte se ještě naučit základy ATV.

Po kontrole, zda je vaše kolo v pořádku a zda máte správně seřízenou přilbu, se na začátku, když začínáte jezdit na horském kole, musíte naučit, jak správně stát na kole a dívat se daleko před sebe (nebo ze zatáčky), abyste předvídali překážky. Snažte se zůstat pružní, abyste se nenapínali a zbytečně netrpěli kvůli vibracím.
Abyste se vyhnuli pádům, musíte se naučit pracovat na rovnováze, ať už ve statické poloze, nebo během jízdy.
Dále se musíte naučit řadit ve správný čas, tj. pravidelně přeřazovat v závislosti na terénu a překážkách, na které narazíte, abyste nemuseli při sebemenším stoupání šlapat na zem. Také byste se měli vyvarovat křížení řetězu, jinak ho předčasně opotřebujete.

Když jste zvládli základy jízdy na horském kole, je třeba znát také některé základy pro výjezd na horském kole. Abyste nespadli, je třeba mít na paměti zejména několik rad.
Nejprve se postavte na pedály, které byste měli držet ve vodorovné poloze - bez šlapání - a rozložte váhu na zadní část kola tak, že se přesunete přes zadní část sedla s téměř rovnýma rukama. Pro větší jistotu ve strmých nebo technických sjezdech můžete také snížit sedlo (některé modely enduro jsou například vybaveny teleskopickým sedlem).
Musíte se také naučit kontrolovat brzdění (ať už jste vybaveni brzdami s destičkami nebo kotoučovými brzdami) a používat obě brzdy (zadní i přední), abyste nedostali smyk nebo nepřejeli přes řídítka.
Vždy se snažte analyzovat terén před vámi, abyste mohli předvídat trajektorie a brzdění.
A konečně, vždy zůstaňte vládci svého kola, tj. nenechte se přemoci přílišnou rychlostí z kopce, pokud vám to nevyhovuje. A pokud se na to opravdu necítíte: nestyďte se dát nohu dolů, abyste prošli technickou pasáží.

Chcete se naučit trial? Když se chcete pustit do této disciplíny, je těžké vědět, kde začít. Nejdříve je třeba zapracovat na statické rovnováze, která je opravdu zásadní.
Poté můžete cvičení zpestřit zejména pomalým šlapáním při brzdění, abyste nenabírali rychlost. Poté přejdete ke skokům, abyste překonali malé překážky: přejezd zepředu, skoky do strany (z obou stran), udržení rovnováhy na zadním kole, statické a pohyblivé jízdy atd.
I když se trialy trénují na kole speciálně upraveném pro tuto disciplínu, provádění těchto malých cvičení na horském kole může být také užitečné pro získání rovnováhy a naučí vás překonávat malé překážky.

Nyní se můžete začít učit, jak používat své kolo

Když už víte všechno o disciplíně horských kol, co takhle udělat totéž s silniční cyklistikou, šotolinou a dalšími cyklistickými disciplínami?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC