Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Co je štěrk?

Po definování toho, co je silniční cyklistika, je čas podívat se na její odvozenou disciplínu: šotolinu, která je v posledních letech velmi v módě. Ale víte opravdu, co je to štěrk?

Co je štěrk?

Termín gravel označuje jednak cyklistiku, stejně jako silniční cyklistiku, horská kola, cyklokros, dráhovou cyklistiku nebo BMX, ale také typ kola (gravel bike) používaný pro tuto disciplínu.

Přeložíme-li pojem "gravel bike" doslova, znamená to "šotolinové kolo" a to tuto disciplínu dobře vystihuje. V jistém smyslu by se jízda na šotolině dala přirovnat k běhu po stezce.

Šotolinová cyklistika totiž kombinuje silniční úseky s úseky na stezkách, pěšinách a dráhách, podobně jako cyklokros. Ve skutečnosti je však jeho dědictví vícenásobné, mezi silničním kolem, cyklokrosem, horským kolem a cestovním kolem.
A na rozdíl od cyklokrosu - disciplíny, ke které má gravel asi nejblíže - se při jízdě na gravelu nehledí ani tak na výkon, jako spíše na pohodlí, výjezdy jsou spíše dlouhodobou záležitostí, zatímco cyklokros dává přednost krátkým, intenzivním výkonům.

Jeho stránkou je, že tento sport není snadné jezdit

Jeho hybridní a všestranná stránka tak umožňuje mnohostranné využití: někteří cyklisté jej tak využijí k poznávání svého okolí, ve volném čase, jiní k cestám do práce nebo na cesty.
Díky své všestrannosti tak šotolina nabízí pocit svobody cyklistům, kteří ji provozují. Umožňuje tak přejít ze zpevněné části na stezku a prozkoumávat okolí bez omezení, kromě vaší představivosti, na jediném kole.

Kde se vzala jízda na štěrku?

Šotolinové "šílenství" k nám přichází ze Spojených států, kde se tato praxe stala velmi populární zhruba před deseti lety, kdy se američtí cyklisté pustili do jízdy na nezpevněných cestách.
Za tímto účelem začali američtí cyklisté předělávat svá silniční kola ještě předtím, než se na světovém trhu objevila tzv. šotolinová kola.

Ačkoli se ve Spojených státech jezdí na šotolině už asi deset let, v Evropě zažívá nyní velký rozmach. Výrobci jízdních kol a cyklistického vybavení to pochopili a vyvinuli řady speciálně určené pro jízdu na šotolině.

Jaké kolo na šotolinu?

Ve Francii a v Evropě je nyní k dispozici celá řada slibů štěrku, které jsou speciálně určeny pro tuto praxi. Pro tuto disciplínu už tedy není nutné upravovat své staré silniční nebo cyklokrosové kolo, nebo dokonce vlastnit několik kol, abyste mohli přecházet ze silnice na traily.

Kolo gravel bike spadá někam mezi silniční, cyklokrosové a horské kolo. Má vzhled silničního kola v kombinaci s technickými schopnostmi horského kola, aby bylo možné jezdit na stezkách. Má pohodlnou geometrii s vyšší jízdní pozicí a závodní řídítka, která umožňují různé polohy jezdce pro maximální pohodlí. Ocel, hliník nebo uhlík? Výběr rámu bude na vás, abyste se řídili svými zvyklostmi.

Aby bylo zaručeno co nejbezpečnější brzdění na všech typech povrchů, jsou gravelová kola vybavena kotoučovými brzdami.
Co se týče plášťů, jsou zpravidla bezdušové a využívají širší profily - stejně jako v cyklokrosu - aby byl jezdci zaručen komfort a výkon na všech typech povrchů.
Gravelové kolo je totiž vybaveno širší základnou než silniční kolo, aby bylo možné použít pláště o průměru až 45 mm. Šířku plášťů si vyberete podle hlavního použití: silnice, stezky atd. Čím širší je pneumatika, tím větší pohodlí získáte, ale tím horší bude výkon na silnici.

Stejně jako u silniční cyklistiky se na šotolině obvykle jezdí s automatickými pedály. Protože však cyklista častěji pokládá nohu na zem nebo jde pěšky, měli byste zvolit tretry pro horská kola (SPD) vhodné pro chůzi.

S rostoucím rozvojem této praxe nyní výrobci nabízejí i elektricky asistované modely gravel kol. Z nabídky, která je v současné době na trhu k dispozici, si tak jistě vyberete kolo vhodné pro vaši praxi.

Jaké vybavení pro štěrk

?

Po povídání o kole je čas podívat se na vybavení potřebné k tréninku na šotolině.

Stejně jako u jiných cyklistických disciplín je vhodné zvážit pořízení přilby, která ochrání vaši hlavu před nárazem při případném pádu. V závislosti na vašich preferencích se můžete rozhodnout pro přilbu na horské kolo s kšiltem nebo pro přilbu na silniční kolo, kterou můžete případně doplnit čepicí proti slunci.
V různých terénech může docházet k velkému rozstřiku vody, proto se neváhejte vybavit párem brýlí na kolo, které ochrání vaše oči.

Co se týče oblečení, na šotolině se dres obvykle nosí těsně u těla jako při cross-country, ale ne nutně těsně jako při silniční cyklistice. Nezapomeňte si vzít model s kapsami, abyste si do něj mohli dát to, co potřebujete k doplnění paliva. Pro spodní část a maximální pohodlí si pořiďte šortky s kvalitní kůží. Podle svého vkusu a přání se můžete rozhodnout pro přiléhavé krátké kalhoty s náprsenkou (verze pro silniční kola) nebo krátké kalhoty s kůží (verze pro horská kola), s popruhy nebo bez nich.
Značky textilního vybavení pro cyklisty nyní nabízejí řadu cyklistického oblečení přizpůsobeného jízdě na šotolině, takže byste měli snadno najít něco, co vám bude vyhovovat.

Pokud jste se rozhodli pro automatické pedály, nezapomeňte na obuv na horské kolo s SPD cepíny. A dávejte přednost vysokým ponožkám, které vás ochrání před nízkou vegetací.

Soutěže na štěrku?

Přestože je jízda na šotolině primárně určena jako takzvaná volnočasová aktivita, existuje stále více šotolinových závodů.

Nejznámější z nich se koná ve Spojených státech a jmenuje se Barry-Roubaix, ale nemá nic společného s naším závodem Paříž-Roubaix. Tento závod dlouhý přibližně 100 kilometrů se nachází v Michiganu na severovýchodě Spojených států. Jezdí se na jaře na šotolinových cestách a silnicích, ale i na některých zpevněných úsecích.
Dirty Kanza je další akcí, kterou si za Atlantikem nenechte ujít: jedná se o 200 mil (320 km) dlouhý nájezd, který se v Kansasu jede za méně než 12 hodin.

Zatímco ve Spojených státech je kalendář závodů bohatě zásoben, ve Francii se začíná dařit několika závodům zaměřeným na gravel biking.
Takže možná budete chtít změřit síly na závodech jako Gravel Trophy v Alpes-Maritimes nebo Tro Bro Gravel, který vás zavede na cesty bájného Tro Bro Leon?

Jestliže jste se nechali zlákat touto novou disciplínou a víte o šotolině vše, nezbývá než se vybavit a vyrazit na silnice a stezky ve vašem okolí.

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC