Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Základy jízdy na horském kole

Pokud jste se rozhodli zjistit vše o jízdě na horském kole (neboli horské cyklistice), pravděpodobně vás zajímá, jak se jako začátečníci naučit základy jízdy na horském kole? V tomto článku vám poradíme, jak se naučit bezpečně jezdit na horském kole a jak postupně zlepšovat techniku jízdy.

Základy jízdy na horském kole

Chystáte se začít jezdit na horském kole. S určitými obavami pravděpodobně přemýšlíte, jaké základy se naučit, když začínáte jezdit na horském kole. Zde vám poskytneme několik odpovědí.
Jakmile si koupíte horské kolo, musíte ho správně nastavit (výška sedla, nahuštění pneumatik atd.), než vyrazíte do okolí. Abyste se vyhnuli uvíznutí uprostřed hory, může být užitečné procvičit si opravu defektu. Proto s sebou na cesty vždy vozte opravárenskou sadu.

Po zvážení těchto technických aspektů zbývá už jen nasednout na horské kolo a vyrazit na první vyjížďku. Pro svou první jízdu si vyberte nenáročnou trasu: brzy zjistíte, že jízda na horském kole je náročný sport. Postupem času, jak budete získávat jistotu a techniku jízdy, budete moci vyrazit o něco dál a zařadit do svých jízd technické úseky.

Chcete-li zvolit správnou trajektorii, nefixujte svůj pohled na přední kolo, ale daleko před sebe. Jinak se nestihnete vyhnout překážkám (kořenům, kamenům atd.), které by mohly způsobit pád.

Základy sjezdu na horském kole

Jízda z kopce je často tím aspektem horské cyklistiky, který začátečníky na horských kolech zaujme nejvíce. Přesto je s pomocí několika triků zcela možné zvládnout základy sjezdového horského kola, abyste se cítili pohodlněji a užili si to.

Chcete-li dosáhnout bezpečné jízdy z kopce, je třeba nejprve zvládnout brzdění. Pro rychlou reakci mějte vždy prst na brzdových pákách. A vždy mějte na paměti, že při použití přední brzdy dochází k přenosu hmotnosti na předek. Abyste se vyhnuli přejetí přes řídítka, je třeba vyvážit brzdění přední a zadní brzdou. Stejně tak se v zájmu zachování maximální přilnavosti vyhněte přílišnému brzdění zadní brzdou, jinak může dojít ke smyku zadního kola.

Pro zajištění lepšího těžiště také neváhejte před sjezdem snížit sedlo. To vám umožní snadněji rozložit váhu na zadní část kola, a to tak, že hýždě posunete mírně dozadu od sedla, budete stát na pedálech a ruce budete mít téměř rovně.

Nakonec je důležité kontrolovat rychlost. Pokud jedete příliš rychle, je zřejmé, že nebudete mít kolo pod kontrolou. Na druhou stranu, pokud pojedete příliš pomalu, bude pro vás obtížnější překonávat překážky (kořeny, kameny apod.), které na cestě potkáte, a můžete dokonce spadnout, protože místo abyste je přejeli, můžete do nich narazit předním kolem.

Technika, jak se naučit skákat na horském kole

Kdo někdy nesnil o tom, že provede skok na kole? K tomu slouží techniky, jak se naučit skákat na horském kole.

Pro uklidnění a získání sebedůvěry je důležité postupovat postupně a začít malými skoky.

Předtím, než se do toho pustíte, musíte analyzovat své okolí, aby byl váš skok úspěšný. Klíčové je určit trajektorii a dojet kolmo k překážce, s pedály v úrovni a s určitou rychlostí. Před fází skoku byste pak měli pokrčit ruce a nohy a zároveň vyvinout tlak na zem a poté jako pružinu současně natáhnout ruce a nohy, přičemž se pevně držíte řídítek a díváte se co nejdále. Mírné pokrčení rukou a nohou nakonec pomůže zmírnit dopad, při kterém se obě kola musí dotknout země současně, aby nedošlo k pádu.

Učíme se trial na horských kolech

Zkušební jízda na horském kole může být skvělým způsobem, jak zlepšit svou techniku jízdy na horském kole a získat lepší kontrolu nad svým kolem, abyste se mohli věnovat svému okolí.

Pomocí několika jednoduchých cviků se můžete naučit kontrolovat rovnováhu, a to jak při jízdě na volnoběh, tak v klidu, což se vám může hodit při jízdě na horském kole, ať už si vyberete jakoukoli disciplínu (cross-country, enduro atd.).

Naučení se zvedat přední kolo vám kromě toho, že uděláte dojem na své kamarády při jízdě na kole, umožní také překonat mnoho překážek, na které můžete později narazit při jízdě po okolních kopcích a horách.

Když už víte vše o základech jízdy na horském kole, co takhle se dozvědět více o různých disciplínách jízdy na horském kole a jak si vybrat vybavení pro horské kolo?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC