Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše, co potřebujete vědět k výběru pneumatik pro čtyřkolky

Chcete své horské kolo vybavit novým párem pneumatik? Nevíte, jak si je z množství nabídek vybrat? Dobrá zpráva: pomůžeme vám v této změti vidět jasněji. Pneumatiky jsou velmi důležité, ale často netušené, protože vás přímo spojují s vozovkou a zajišťují vaši bezpečnost. Ovlivňují přilnavost a brzdění, stejně jako pohyblivost, výkon a pohodlí. Přehled věcí, které je třeba vědět pro správný výběr pneumatik na horské kolo!

Informace napsané na pneumatice ATV

Na bocích pneumatik čtyřkolek jsou různá označení. Poskytují informace o rozměrech pneumatiky.

Podívejte se pozorně na svou pneumatiku a najděte rozměr jako 27,5 x 1,95. Tato čísla jsou vyjádřena v palcích. První skupina čísel (v tomto příkladu 27,5) představuje průměr kola. V horské cyklistice jsou velikosti kol pro dospělé 26 palců, 27,5 palce a 29 palců. Druhé číslo (zde 1,95) je šířka pneumatiky, nazývaná také prořez pneumatiky, a nejčastěji se pohybuje v rozmezí 1,40 až 2,60 palce.

Tyto hodnoty nejsou zdaleka univerzální a liší se značku od značky. Norma ETRTO (Evropská technická organizace pro pneumatiky a ráfky) naštěstí poskytuje další cenné informace. Rozměr ETRTO ve skutečnosti udává šířku pneumatiky a vnitřní průměr ráfku v milimetrech. Tyto informace jsou vytištěny na pláštích horských kol a jsou kontrolovány všemi výrobci. Rozhodně je praktičtější se v něm orientovat!"

Součásti pláště horského kola

Pláště pro horská kola se skládají z několika komponentů, které je třeba znát pro jejich správný výběr:

  • Opláštění je vazba bavlněných nebo nylonových vláken, která jsou více či méně pružná a ovlivňují schopnost pneumatiky se deformovat. Množství použitého závitu je vyjádřeno v TPI. Zvláště pružné kostry, charakteristické pro špičkové pneumatiky, mají hodnotu vyšší než 100 TPI.

  • šňůra je směs pryže a chemických složek, která obaluje plášť.

  • Pláště jsou dvě obruče, které drží pneumatiku na ráfku. Tuhé patky jsou určeny pro extrémní praktiky (freeride, DH, trial), zatímco měkké patky, které jsou lehčí, se používají na prémiových pláštích.

  • Složení směsi zajišťuje voděodolnost pneumatiky a její tvrdost se měří v jednotkách Shore A. Vysoká tvrdost nad 60A znamená valivou pneumatiku a výkon. Naopak měkká guma poskytuje větší přilnavost a přilnavost.

Hroty pneumatik

Na rozdíl od pneumatik na silničním kole nejsou pláště horských kol hladké, ale mají hroty různých velikostí. Základní prvek, který zajišťuje dobrou přilnavost při jízdě v rozmanitém terénu. Stejně jako profil pneumatiky i hroty závisí na provozované disciplíně a typu zkoumaného povrchu.

Pláště pro cross-country horská kola mají malý objem a tenké, husté výstupky, pokud je trať zvlněná, pro průřez mezi 1,90 a 2,15 palci. Naopak kamenitá XC trať vyžaduje větší odlehčení, aby se maximalizovala přilnavost.

Pláště pro all-mountain, enduro a cestovní horská kola se zaměřují na všestrannost s mírným a zvýrazněným závitem a širšími a užšími profily.

Jízda na freeridu a sjezdování si vybírá pneumatiky o velikosti 2,35 až 2,50 palce s velkými výstupky, které zajišťují optimální přilnavost.

Pokud plánujete jízdu v blátivém terénu, zvolte pneumatiky s nízkou, ale výraznou hustotou hrotů. Cílem je neuklouznout v blátě.

Cílem je neuklouznout v blátě

Je obvyklé vybavit přední a zadní kola různými pneumatikami, protože nemají stejnou úlohu. Přední kolo zajišťuje přilnavost při řízení a zatáčení díky velkým bočním čepům. Zadní kolo je opatřeno agresivním vzorkem, který zlepšuje trakci.

Typ montáže

Existuje několik technologií pro montáž pneumatik na horské kolo:

  • Pláště typu Tube: používají se klasickým způsobem s duší a jsou dokonale vhodné pro volný čas nebo trénink s malým nasazením.

  • Bezdušové pneumatiky: omezují riziko propíchnutí skřípnutím, protože v této sestavě není vnitřní duše.

  • Bezdušové pneumatiky: jsou pružnější a lehčí než bezdušová verze a umožňují také bezdušovou montáž za předpokladu, že je do nich vstříknuta preventivní kapalina, která zajistí jejich vodotěsnost.

Výběr plášťů pro horská kola: jaký tlak?

Dynamika pneumatiky ATV souvisí s tlakem vzduchu, který obsahuje. Je tedy na vás, abyste tento tlak regulovali podle svých pneumatik, svých očekávání a preferovaného terénu.

Doporučený tlak je obvykle vyznačen na bočnici pneumatiky. Obecně platí, že čím užší je pneumatika, tím více vzduchu by v ní mělo být. Dejte si však pozor na přefouknutí: zlepšuje sice výkon, ale snižuje přilnavost a pohodlí. Pokud hledáte lepší přilnavost, neváhejte pneumatiky trochu podhušťovat.

Když už pro vás pneumatiky na horské kolo nemají žádné tajemství: co takhle zjistit, jak vybrat horské kolo? Polotuhé nebo celoodpružené horské kolo, důležité je vybrat si horské kolo, které vám sedne!

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC