Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Co je celoodpružená čtyřkolka?

V cyklistickém světě se stále více prosazují celoodpružená horská kola! I když se o trh dělí s poloodpruženými horskými koly, jsou tyto rámy stále populárnější. Přiznejme si, že jejich přídavné zadní odpružení, tlumič, je skvělá technologie, která poskytuje větší pohodlí a přesnost při jízdě. Jak funguje, kinematika, výhody a nevýhody... Ekoï vám nabízí zaměření na celoodpružené horské kolo!

Jaké jsou vlastnosti závěsného rámu?

Co je plně odpružené horské kolo? Měli byste vědět, že "fully" jsou mnohem víc než jen kola se dvěma koly, dvěma pedály a řídítky. Jsou to opravdové technologické skvosty s dvojitým tlumicím mechanismem, zdokonaleným během desetiletí a pokroku v oblasti cyklistického vybavení.

Rám odpružení se skládá ze dvou komponentů, které mají za úkol absorbovat nerovnosti terénu, po kterém jezdec jede:

  • přední zavěšení, což je odpružená vidlice;
  • zadní odpružení, běžně známé jako tlumič MTB.

Proč zvolit celoodpružené čtyřkolky?

Pokud jste někdy jeli v prudkém terénu na pevné čtyřkolce, váš zadek, paže a ruce si to pravděpodobně ještě pamatují. V dnešní době je většina horských kol vybavena předním odpružením, abyste se takovému traumatu vyhnuli, natož abyste ho způsobili svému tělu. Jedná se o polotuhá horská kola.

Plně odpružené horské kolo nabízí další možnosti při hledání pohodlí a nabízí odpověď na požadavky kladené některými disciplínami horské cyklistiky. Jeho použití je ideální na silně kopcovitých stezkách: takový stroj bez problémů spolkne všechny překážky!

Její výhody jsou několikanásobné:

  • Pohodlná a klidná jízda: zadní odpružení maximálně tlumí nárazy a vymazává nerovnosti terénu. Můžete jezdit bezpečně bez obav, že si poraníte záda.
  • Neomezené možnosti průzkumu: dvojitý systém tlumení zvyšuje všestrannost čtyřkolky a umožňuje objevovat nová hřiště, která byla dříve pro polotuhou čtyřkolku obtížně přístupná. Dost na to, aby člověk uhasil žízeň po dobrodružství!"
  • Snadná jízda: tlumič nárazů nabízí neuvěřitelnou trakci a pozoruhodnou přilnavost k zemi za všech okolností.
  • Odolný výkon: odpružené horské kolo bude vaším nejlepším společníkem na technických a křehkých stezkách, na kterých vyniká. Obávaná účinnost a pocity budou nevyhnutelně na setkání.

Jaké jsou nevýhody celoodpruženého horského kola?

Přestože má horské kolo s celoodpružením mnoho výhod, nemusí být pro horské cyklisty nutně preferovanou alternativou. Vývoj tohoto stroje vyžaduje pokročilou technologii, která stojí hodně peněz a odráží se v prodejní ceně. Tato vysoká cena je první překážkou pro napjaté rozpočty.

Díky dalším komponentům obsaženým v tlumicím systému je čtyřkolka navíc těžší. Tato vyšší hmotnost může některým jezdcům, kteří budou muset při stoupání vynaložit větší úsilí, zkazit náladu. A konečně, zadní zavěšení vyžaduje přísnou údržbu, která může při výměně dílů (např. ložisek kol) vyjít na pěknou sumu peněz.

Jak funguje celoodpružená čtyřkolka?

Teď, když už víte něco víc o tom, co je celoodpružená čtyřkolka, se pojďme podrobněji seznámit s architekturou odpružení a její mechanikou.

Podvěsy se skládají ze sestavy dvou komponent:

  • Vzduchová (vzduchová) nebo vinutá pružina: shromažďuje energii vzniklou při stlačení a poté ji obnovuje návratem do původního tvaru. Tento jev se nazývá pružinový efekt.
  • Hydraulický tlumič: jeho úkolem je řídit pokles a odskok pružiny prostřednictvím cirkulace valivého oleje přes píst.

U předního odpružení je také rám, který podmiňuje tuhost vidlice. Tento orgán zahrnuje čep, trojúhelník, pístnice a objímky, které jej spojují se zavěšeným rámem.

Co je kinematika zadního zavěšení kol.

Fungování celoodpruženého horského kola se odvíjí od deformace rámu, která umožňuje pohyb zadního kola a tlumení nerovností terénu. Tlumič tak odpojí zadní kolo od kola. Toto složité zařízení a související pohyby se označují jako kinematika.

Existují tři hlavní skupiny kinematiky zadního zavěšení:

  • monopivot;
  • čtyři otočné body;
  • virtuální otočné body;

Jednodílné modely jsou nejjednodušší na konstrukci a finančně nejdostupnější. Jsou ideální pro pohodové cvičení. Další dvě kinematiky jsou pokročilejší a jsou určeny pro náročné jezdce, kteří usilují o výkon ve vysokých rychlostech.

Jaké horské kolo zvolit: polotuhé nebo celoodpružené?

Semi-tuhá horská kola (s jedním předním odpružením a tuhým rámem) jsou určena pro začátečníky nebo příležitostné jezdce pro občasné výlety turistického typu. Polotuhá verze je levnější a lehčí než verze s plným odpružením a je ideální na velké cesty s nízkým nebo středním reliéfem. Její rychlou odezvu oceňují také závodníci v běhu na lyžích.

Jízda na celoodpruženém horském kole je pro jezdce, kteří touží po vzrušení, jako stvořená. Tento typ kola je rozumnou volbou pro výlety na horských kolech, enduro a sjezdy po horských stezkách a drsném terénu plném kořenů, kamenů a nerovností. Zajistí maximální pohodlí a optimalizované ovládání stroje. Stejně tak účastníci XC maratonů jezdí na těchto výkonných rámech s dvojitým odpružením na dlouhé tratě.

Jak správně nastavit závěsy.

Pokud investujete do celoodpruženého horského kola, musíte se naučit, jak ovládat nastavení odpružení, abyste z jízdy vytěžili co nejvíce, a to zejména zdvih, tlumení a reakční dobu.

Toto nastavení se liší podle hmotnosti horského cyklisty a jeho praxe. Několik jednoduchých manipulací a výpočtů umožňuje optimální nastavení zadního a předního zavěšení. Neváhejte požádat prodejce o pomoc nebo se obrátit na odborníka, pokud potřebujete pomoc.

O celoodpruženém horském kole nyní nevíte! Chcete se dozvědět více o světě horských kol? Podívejte se na všechny naše tipy, jak správně vybrat horské kolo, pneumatiky pro horská kola nebo dokonce vhodnou velikost horského kola.

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC