Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jaký jídelníček by měl cyklista dodržovat?

Pro klidný zážitek z jízdy na kole je důležité, abyste si při jízdě na kole zachovali dobrou pohodu. pohoda cyklisty se týká několika parametrů souvisejících s cyklistikou (výživa, hydratace, regenerace atd.). Výživa je nedílnou součástí tréninku cyklisty. Ale víte, jakou dietu by měl cyklista dodržovat?

Jakou dietu by měl dodržovat cyklista?

Když jste cyklista, je důležité, abyste měli denně vyváženou stravu. Jídlo by proto mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny a tuky.
Dále je důležité vědět, že provozování fyzické aktivity vede ke zvýšení energetického výdeje, což musí cyklista kompenzovat větším množstvím jídla před a během výkonu, ale také po něm, aby se řádně zotavil. Musíte však vědět, kdy a jak jíst. Protože cyklistika patří mezi vytrvalostní sporty, je nutná strava bohatá na sacharidy, protože sacharidy tvoří energetické zásoby, které cyklista potřebuje k jízdě.
Před výkonem je nutné obnovit zásoby sacharidů, které jsou po noci nejnižší, a to plnohodnotnou snídaní, ale s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo, sušené ovoce atd.). Toto jídlo by mělo být snědeno nejméně 1 hodinu před tréninkem a nejméně 3 až 4 hodiny před soutěží, aby bylo respektováno trávení.
Během fyzické aktivity by mělo být tělu pravidelně dodáváno dostatečné množství glukózy pro udržení hladiny cukru v krvi prostřednictvím sportovní výživa (cereální tyčinky, ovocné pasty, energetické nápoje atd.).
Po cvičení nezanedbávejte regeneraci a doplnění glykogenových zásob konzumací potravin se středním až vysokým glykemickým indexem (těstoviny, brambory atd.).

Jak se stravuje profesionální cyklista?

Profesionální cyklista neustále usiluje o výkon. V tomto úsilí hraje dieta stejně důležitou roli jako trénink. Ale víte, jak se stravuje profesionální cyklista?
Strava je spolu s hydratací tím, co udržuje svaly v kondici. Tyto energetické dávky - šikovně dávkované - jsou nezbytné pro zajištění fyzické námahy, ale také pro regeneraci profesionálního cyklisty. Je třeba poznamenat, že profesionální cyklista spotřebuje 6 000 až 9 000 kalorií denně, tedy třikrát až čtyřikrát více než sedavý člověk. Proto musí být strava před, během a po výkonu velmi přesná. Kromě toho má dieta také vliv na zotavení a pohodu.

Stejně jako všichni ostatní musí i profesionální cyklista využívat vyváženou stravu, aby kompenzoval případné nedostatky, a to v dostatečném množství vzhledem k vynaloženému úsilí a kaloriím vydaným během závodu. Abychom se vyhnuli chutím, dáváme přednost sacharidům s nízkým glykemickým indexem (těstoviny nebo celozrnná rýže, ovesné vločky, luštěniny apod.) ve vyvážené kombinaci s bílkovinami a lipidy.
Na druhou stranu, jakmile jsme v sedle, dáváme přednost rychlým sacharidům díky gelům, energetickým tyčinkám a izotonickým nápojům pro rychlý příjem cukru, aby nám nedošlo palivo.
Stejně důležitá je výživa při obnově, aby tělo nečerpalo své rezervy a nepoškodilo bílkovinné struktury ve svalech, což může u profesionálních jezdců vést ke ztrátě svalové hmoty, zejména v etapových závodech, jako je Tour de France. Proto můžete vidět jezdce, jak si po dojezdu rychle připravují jídlo.

Kdy a co jíst při dlouhém cyklistickém závodě.

Rozhodli jste se, že se zúčastníte cyklistického závodu? Tyto závody se obvykle konají na dlouhé vzdálenosti, přes 100 kilometrů. Abyste se na takový výkon dobře připravili, měli byste vědět, že výživa je stejně důležitá jako trénink. Ale víte kdy a co jíst na dlouhý cyklistický závod?
Před závodem je třeba doplnit zásoby z předchozího dne tím, že ráno v den závodu sníte v dostatečném množství škrobnaté potraviny. Pokud je start závodu velmi brzy, soustřeďte se na jídlo z předchozího večera a spokojte se se snídaní 1 hodinu před startem.
Během závodu musíte pravidelně zásobovat tělo sacharidy, abyste si uchovali zásoby glykogenu, což vám umožní udržet normální hladinu cukru v krvi během námahy a zásobovat svaly energií díky pestré stravě: můžete použít zejména tyčinky s vysokým obsahem sacharidů a energetické gely. Zvažte také vypití 500ml kanystru za hodinu běhu sestávajícího z izotonického nápoje nebo nápoje s dávkou cukru. Protože je tato strava pro tělo neobvyklá, může vést k zažívacím potížím: je nutné se na to připravit při tréninku.

Když už víte vše o správné stravě pro cyklistu, co takhle zjistit jak se dobře zotavit a předcházet bolestem? Ale také zjistit jak si při jízdě na kole upravit zrak

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC