Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Pozornost věnovaná dalším cyklistickým disciplínám

Kolo je u Francouzů velmi oblíbené! Mnoho lidí chce začít jezdit na kole. Když se řekne cyklistika, okamžitě se vám vybaví slavná Tour de France, radost z jízdy na horském kole nebo dlouhé cyklistické výlety. Věděli jste ale, že existuje celá řada dalších disciplín souvisejících s cyklistikou? Dráhová nebo sálová cyklistika, triatlon, BMX... přehled cyklistických postupů, které jsou stále málo známé.

Cyklistická dráha

Olympijská disciplína od prvních olympijských her moderní éry, dráhová cyklistika, zůstává přesto široké veřejnosti spíše neznámá. Přesto má tento velkolepý sport čím překvapit!

Princip je jednoduchý: dráhoví jezdci se účastní zběsilého závodu, často proti času, na dráze velodromu, jejíž 40stupňové zatáčky dodávají této disciplíně působivý charakter. Tato konfigurace umožňuje cyklistům dosáhnout světelné rychlosti přesahující 70 km/h!

Velodromová dráha, ať už venkovní nebo krytá, splňuje přísné požadavky na konstrukci, včetně délky, šířky a povrchu (dřevo, beton nebo asfalt).

Nakonec, treková kola jsou zcela originální: nemají brzdy, převody ani volnoběžky!

Triatlon

Slyšeli jste někdy o této překvapivé disciplíně, kdy sportovci neprovozují pouze jeden sport, ale hned tři?

Triatlon, který se zrodil v 70. letech 20. století v USA, má nyní stále více příznivců ve Francii i na mezinárodní úrovni. Cílem je překonat danou vzdálenost v disciplínách plavání, cykloturistika a běh. Vítězem se stává ten, kdo jako první protne cílovou čáru.

Posloupnost disciplín probíhá bez zastavení stopek, což znamená, že triatlonisté musí své přechody absolvovat co nejrychleji. Mohou tak získat čas na své soupeře, nebo naopak nabrat zpoždění, které je znemožní. Tyto mezistupně jsou klíčové a často zamíchají pořadím! Příkladná rychlost profesionálních triatlonistů zanechá nejednoho diváka v úžasu.

Nejdůležitější částí závodu je jeho cyklistická část

Cyklistická část je závod na silničním kole (nebo na horském kole při krosovém triatlonu). Extrémní sportovci šlapou do pedálů na vzdálenosti od 10 km (formát XS) do 180 km (formát XXL nebo Ironman), případně i tisíce kilometrů v případě ultratriatlonu.

Cyklistická část je závod na silničním kole (nebo na horském kole v případě cross-triatlonu)

Triatlon na krátké vzdálenosti (formát M) je na programu olympijských her. Nejslavnějším triatlonovým závodem na dlouhé vzdálenosti není nic jiného než legendární Hawaii Ironman, který je považován za jeden z nejtěžších závodů na světě. Na legendární trati v Koně na Velkém ostrově se koná mistrovství světa Ironman: 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a maraton na závěr.

Pokud si chcete tuto disciplínu vyzkoušet, budete potřebovat specifické triatlonové vybavení, včetně trikotu, neoprenového obleku a triatlonové obuvi na kolo.

Duatlon

Duatlon, který je součástí Francouzské triatlonové federace (FFTRI), je disciplína vysoké úrovně odvozená od triatlonu. Duatlonisté také podávají trojnásobný výkon, ale nemají plaveckou disciplínu. Začínají během, následuje cyklistický úsek a pak si opět nasadí běžky, aby trať dokončili.

Kolo a běh

Tato disciplína rovněž spadá pod FFTRI. Soutěží dva týmy v časech někdy kratších než 45 minut a někdy delších než dvě hodiny.

Pár tvoří běžec a cyklista: partneři se střídají ve šlapání a výměnu kola provádějí podle svého přání. Cílem je dokončit akci společně. Cyklistika a běh je zábavná zejména pro děti a lze ji provozovat i v přírodě.

Cyklokros

Cyklokros, který nelze zaměňovat s cykloturistikou (cykloturistikou), přebírá své charakteristiky jak z silniční cyklistiky, tak z krosové cyklistiky. Jedná se o mimosezónní disciplínu, která se koná na podzim a v zimě, od října do konce února. Je oblíbený zejména u silničních závodníků pro tréninkové účely v rámci přípravy na nadcházející sezónu.

Účastníci budou moci soutěžit v různých disciplínách

Účastníci se utkají na trati dlouhé přibližně 3 km v různém terénu: asfalt, stezky, pěšiny... Některé úseky vyžadují sesednutí ze sedla a absolvování pěšky.

The BMX

Mezi další disciplíny spojené s cyklistikou patří BMX. Tento extrémní sport se provozuje ve dvou formátech, přičemž oba jsou zařazeny do olympijského kalendáře:

  • Závod BMX neboli bikros: v závodě se proti sobě postaví osm jezdců na hrbolatém 340 metrů dlouhém okruhu.
  • Freestyle BMX: jezdci předvádějí skokové (park) nebo balanční (flat) triky.

Akrobatická disciplína s velkou show!

Krytá cyklistika

Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, nemá indoor cycling nic společného s dráhovou cyklistikou. Zahrnuje tři obory:

  • Figurální cyklistika: sportovci předvádějí hudební vystoupení složené z figur a akrobacie, podobné krasobruslení.
  • Kolo s míčem: existuje něco jako fotbal na kole! Dva týmy po dvou se utkají v zápase a střílejí góly pomocí koleček nebo vlastních těl.
  • Indoor polo-bike: princip je podobný jako u cyklistického míče s tím rozdílem, že hráči odpalují míč paličkou o výšce až jeden metr. Pólo se může hrát také na trávě nebo asfaltu, i když podmínky zápasu jsou odlišné

Existuje mnoho dalších cyklistických disciplín, například šotolina. Cyklistika je rozhodně zastoupena v mnoha sportech! Ekoï vám doporučuje oprášit své klasické znalosti: zjistěte více o silniční cyklistice nebo o mnoha akcích na horských kolech.

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC