Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Základní pánské oblečení na horské kolo

Chcete se věnovat horské cyklistice? Logicky vás zajímá, jaké oblečení na horské kolo musí mít muži. Až zjistíte, jak si vybrat oblečení na horské kolo, podívejte se na našeho průvodce základním oblečením na horské kolo pro muže.

Hlava

Především si pro bezpečnou jízdu nezapomeňte chránit hlavu přilbou na horské kolo (klasickou, all mountain nebo celoobličejovou), vhodnou pro danou disciplínu.
Vaše oči by měly být chráněny před stříkající vodou, prachem a větvemi také brejlemi na kolo, které lze přizpůsobit vašemu zraku.

Horní část těla

Na horní části těla bude hlavním prvkem vašeho oblečení pro horské cyklisty dres na kolo. V závislosti na vaší praxi (cross-country, enduro, DH) to nebude mít stejné vlastnosti. Pokud pro XC preferujeme dres přiléhající k tělu (jako u silniční cyklistiky), u endura nebo DH můžeme zvolit dres s volnějším střihem.
Ve všech případech je třeba zvolit dres lehký a prodyšný, aby nám nebylo příliš horko a aby umožňoval odvod potu během jízdy. Pokud je dres vybaven kapsami v zadní části, umožní vám uložit osobní věci.
Dresy jsou k dispozici ve variantách s krátkým rukávem, bez rukávů (pro letní období) nebo s dlouhým rukávem (pro zimní období).

V létě i v zimě doporučujeme nosit pod dresem technické spodní prádlo, které zlepšuje odvod potu a reguluje teplotu. V létě bude bez rukávů nebo s krátkými rukávy, zatímco v zimě bude mít dlouhé rukávy a bude navržen z termálního materiálu, který izoluje vaše tělo od chladu.

V zimě si pro jízdu v teple musíte obléct termální bundu.
Pro boj s nejnižšími teplotami se dokonce doporučuje obléci si tři vrstvy oblečení:

    • Technické spodní prádlo;
    • Dres s dlouhými rukávy;

V polovině sezóny, kdy je počasí nestálé nebo proměnlivé, vám investice do větrovky a bundy do deště umožní jezdit bez větru nebo v suchu bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Ruce

Při jízdě na horském kole je nutné chránit si také ruce, protože kromě rizika pádu mohou být vystaveny vnější agresi (větve apod.).
Teorie sice říká, že v létě byste měli nosit krátké rukavice (nebo palčáky) a v zimě dlouhé rukavice, ale při jízdě na horském kole může být někdy lepší nosit dlouhé rukavice po celý rok, abyste účinně chránili své ruce. Letní dlouhé rukavice budou samozřejmě lehké a větrané, zatímco zimní dlouhé rukavice budou s podšívkou, která ochrání vaše ruce před chladem.

Dolní část těla

Jednou z klíčových součástí oblečení horského cyklisty jsou šortky neboli bike shorts. Volba mezi jedním nebo druhým se provádí - stejně jako v případě dresu - v závislosti na vykonávané disciplíně.
Pro cross-country budou vhodnější přiléhavé kraťasy (stejně jako pro silniční cyklistiku), zatímco pro enduro nebo DH se budou hodit spíše kraťasy pro horská kola s volnějším střihem.
V každém případě vám však nošení kraťasů se zátěrem (pěnovým nebo gelovým) ušetří spoustu bolesti způsobené zejména třesením a třením o sedlo během jízdy.

Cyklistické šortky se v závislosti na ročním období dodávají ve třech verzích: krátké, dlouhé (s podšívkou z termální tkaniny) nebo korzárské (pro půlsezónu). Výběr modelu s popruhy nebo bez nich je na vašem uvážení.

Nohy

Při jízdě na horském kole je třeba chránit také nohy, což zahrnuje výběr páru bot. Ať už se rozhodnete pro ploché pedály nebo automatické pedály, pár bot nebude stejný.
Abyste mohli nasadit pedály s automatickými cepíny, musí být boty na horské kolo kompatibilní s vybranými pedály (SPD nebo MTB systém).

Výhodou obuvi na horské kolo je, že je vyztužená, zejména v přední části s ochranou proti kamínkům. A protože cyklisté na horských kolech musí často pokládat nohu, aby překonali překážky, jsou tyto boty vhodné i pro chůzi (na rozdíl od bot na silniční kolo).

Pro doplnění oblečení zvažte také cyklistické ponožky, které odvádějí pot a udržují nohy během tréninku v suchu. V zimě vám nohy zahřejí termoponožky zastrčené do bot.

S naším průvodcem jste nyní připraveni začít jezdit na horském kole s dokonalým vzhledem horského cyklisty. A co takhle zjistit, jaké musí mít ženy oblečení na horské kolo, jak správně vybrat oblečení na horské kolo pro děti a jak správně vybrat oblečení na horské kolo v zimě?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC