Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Jak si vybrat oblečení na horské kolo ?

Nic se nevyrovná pořádné jízdě na horském kole! Jak byste si ale měli obléknout horní a dolní část těla, abyste si tuto venkovní aktivitu co nejlépe užili? Jaké cyklistické oblečení zvolit v létě a v zimě? Dres s krátkým nebo dlouhým rukávem? Šortky nebo kalhoty? Cvičení na horském kole na technických stezkách a posetých překážkami s sebou přináší řadu problémů, pokud jde o vybavení na horské kolo: prodyšné textilie, regulace těla, bezpečnost, ochrana před živly, volnost pohybu, pohodlí... Přehled základních kritérií pro dobrý výběr oblečení na horské kolo!

Kvalita textilií

Jako každá sportovní aktivita má i jízda na horském kole svá pravidla oblékání a omezení, která vyžadují nákup speciálního vybavení. Snad kromě případů, kdy kolo používáte jen na každodenní dojíždění do práce, ale i v tomto případě.

Doporučujeme pratelný bavlněný textil, který absorbuje a zadržuje pot jako houba. Po impregnaci zůstane bavlna vlhká po celou dobu výletu. Nepříjemný pocit, kterému se můžete snadno vyhnout, pokud sáhnete po kvalitním oblečení určeném speciálně pro jízdu na horském kole. Kvalitní cyklistické oblečení dnes seženete za přijatelné ceny.

Oblečení na horské kolo je vyrobeno z prodyšných syntetických materiálů. To znamená, že vlákno je prodyšné a umožňuje odpařování potu z dresu nebo šortek. Polyester je často upřednostňován pro svou pružnost, rychleschnoucí schopnost a odolnost proti oděru a praní.

Některé značky používají ekologicky šetrná vlákna, která jsou přirozeně antibakteriální, například bambus, materiál, který je lehký, pevný a měkký. Dalším ekologickým a inovativním materiálem, na který narazíte, je tencel. Jedná se o biologicky odbouratelné vlákno vyrobené z rakouské dřevní hmoty, které si svými přednostmi nezadá s polyesterem: je termoregulační, pružné, pohodlné a samozřejmě zajišťuje optimální přenos vlhkosti.

Věnujte také pozornost způsobu montáže třmenů. Oblíbte si oblečení na horské kolo beze švů nebo s plochými švy, abyste omezili odírání a získali pohodlí.

Typ tréninku: volný čas nebo soutěž

Druhé kritérium, které je třeba zvážit při výběru výbavy pro horského cyklistu, se týká úrovně trénovanosti. Chceš jezdit na horském kole jen tak pro radost, nebo plánuješ závodit? Pokud šlapete v neděli ráno s rodinou nebo přáteli do pedálů, určitě nebudete mít stejná očekávání jako jezdec, který intenzivně trénuje.

Pro volnočasové využití vsaďte především na všestrannost a pohodlí, abyste si po usednutí do sedla užili maximální potěšení. Na trhu snadno najdete technické oblečení s dobrým poměrem kvality a ceny.

Zkušenější jezdci si pro splnění svých výkonnostních cílů vyberou špičkové ergonomické oblečení na horské kolo, které je stejně lehké jako odolné.

Oblečení na horské kolo přizpůsobené dané disciplíně

Horská cyklistika má několik disciplín, které kladou různé požadavky na oblečení: all mountain, enduro, downhill (DH), freeride... Přesto existují některé společné charakteristiky oblečení pro horská kola:

  • Oblečení pro horní část těla má delší střih v zadní části, aby dobře krylo záda, když se jezdec naklání přes řídítka. Často mají zadní nebo boční kapsy pro uložení osobních věcí a zásob.
  • Střihy nabízejí velkou volnost pohybu;
  • Tkaniny jsou odolné a mají nízkou hmotnost.

Jaké oblečení pro veškerou horskou cyklistiku a turistiku?

Všechna horská kola se jezdí v různě členitém terénu, v horách nebo v lese, střídají se stoupání a sjezdy s někdy technickými pasážemi. Abyste se na odpruženém horském kole cítili pohodlně, zvolte si univerzální oblečení: přiléhavý dres s krátkým nebo 3/4 rukávem a výstřihem do V a kraťasy na horské kolo s vnitřními otvory na stehnech. Dálkoví cyklisté na horských kolech mohou vyměnit běžné kraťasy za kraťasy s vycpávkami v rozkroku.

Co si vzít na sebe na cross-country?
Jízda na horském kole XC je závod, který vyžaduje velkou fyzickou námahu, protože cyklisté na horských kolech se musí vyhýbat překážkám na trati a dokončit závod co nejrychleji. Proto potřebují především aerodynamické vybavení. Mezi klíčové kousky šatníku pro XC patří přiléhavý, lehký dres a šortky, které poskytují dobrou oporu, ať už s kšandami, nebo bez nich.

Co si obléct na enduro, sjezd nebo freeride?
Tyto extrémní disciplíny jdou ruku v ruce s nebezpečnějšími podmínkami. Hledači vzrušení se řítí plnou rychlostí po sjezdovkách a polykají překážky pod svými velkými pneumatikami. Oblečení je proto zaměřeno na bezpečnost. Kromě chráničů kolen a loktů jezdci obvykle nosí volná trička s dlouhými rukávy, aby mohli použít chránič zad. Pro dolní část těla jsou nezbytné dlouhé vyztužené šortky a v případě pádu i kalhoty, které chrání nohy před poškrábáním a nárazy. Kalhoty pro horská kola (MTB) jsou elastické a mají těsný střih pod koleny, aby nepřekážely při šlapání.

Oblečení na kolo do každého počasí

Je nezbytné přizpůsobit oblečení na horské kolo povětrnostním podmínkám. Když jdete v zimě na procházku, neoblékáte se stejně jako v létě, že? Totéž platí pro cyklistiku.

Oblečení do horkého počasí

S příchodem teplého počasí je mírné jarní počasí předzvěstí příjemných výletů na horských kolech za jasného slunečního svitu. S blížícím se létem mohou teploty rychle stoupat. Měli byste si proto vybrat tenké oblečení, které je odolné proti opakovanému tření. Pořiďte si síťovaný MTB dres s krátkým rukávem a mikroperforovanou tkaninou pro lepší ventilaci. Neváhejte si pod tričko navléknout tílko nebo technické spodní prádlo s krátkým rukávem, abyste maximalizovali odvod potu.

Krátké šortky nebo kraťasy umožňují cítit vzduch na lýtkách, což je ve vysokých vedrech skvělý pocit. Všimněte si, že někteří enduristé a sjezdaři si raději oblékají kalhoty, i když se ukáže, že je mírné počasí, aby mohli jezdit jistěji.

Oblečení, když je zima

K tomu, abyste vyděsili horského cyklistu, je potřeba víc než jen klesající teploměr! Abyste si však mohli vychutnat kouzlo zimní jízdy, je nejlepší být řádně vybaven zimním oblečením na horské kolo.

Způsob, jak se vypořádat s chladem, je přijmout třívrstvý systém:

  • membrána v kontaktu s tělem pro přenos vlhkosti: to je role základní vrstvy, která nabízí efekt druhé kůže;
  • střední vrstva, která zadržuje teplo vyzařované tělem: to je úloha prodyšného MTB dresu;
  • vnější vrstva, která izoluje od chladu: to je úloha tepelné bundy.

Pak je na vás, abyste vrstvy kombinovali a našli to správné oblečení pro danou teplotu. Můžete například zkombinovat spodní prádlo s krátkým rukávem s dresem s dlouhým rukávem nebo základní vrstvu s dlouhým rukávem s tričkem na horské kolo. Pro nohy jsou kalhoty králem! Ti, kterým je chladno, mohou jako doplněk zvolit spodní košili.

Mějte na paměti, že v zimě nebo na podzim by vás oblečení mělo zahřívat a zároveň umožňovat regulaci těla. Kombinace prodyšnosti a tepelné izolace je zásadní.

Důležité je také chránit si končetiny rukavicemi a čepicí, kterou si nasadíte pod helmu na horské kolo.

Oblečení, když fouká

Tenká ultralehká větrovka je skvělým společníkem pro ranní starty nebo rychlé sestupy. Jeho stlačitelný materiál nabízí minimální objem při složení do úložné kapsy. Velmi praktický oděv, který existuje také ve verzi vesty bez rukávů.

Softhelová bunda kombinující termoregulaci, hřejivost a větruodolnost je rozumnou alternativou pro outdoorové aktivity v chladném počasí.

Oblečení za deště

Protože opravdovému jezdci nevadí bláto ani stříkající voda, výrobci nabízejí modely určené do náročných podmínek.

V závislosti na intenzitě srážek si můžete vybrat z několika technologií:

  • Oděv odpuzující vodu neboli vodoodpudivý oděv umožňuje vodě stékat v kapkách. Zachovává vlhkost a stačí, aby vás udržel v suchu při mrholení nebo občasném mírném dešti.
  • 100% nepromokavá bunda, lehká a stlačitelná, je ideální pro nečekané přeháňky.
  • Materiál hardshell poskytuje maximální ochranu před přírodními živly (vítr, kroupy, sníh).

Úroveň nepropustnosti se obvykle měří pomocí vodního sloupce a vyjadřuje se ve Schmerberových číslech. Principem je nalití kapaliny na tkaninu a vyzkoušení její odolnosti vůči tlaku. Hodnota 10 000 nebo vyšší je synonymem dobré odolnosti proti pronikání vody.

Tyto technologie najdete především na cyklistických bundách, ale také na kalhotách do deště.

Morfologie horského cyklisty

Při jízdě na horském kole je nezbytné oblékat se podle své morfologie. Každý jsme od přírody jiný: dlouhé nebo krátké paže, štíhlý nebo zavalitý hrudník, hranatá nebo štíhlá ramena, štíhlé nebo vyvinuté nohy atd. Proto může oděv vašemu kamarádovi motorkáři perfektně sedět, zatímco vám může být nepříjemný. Někteří lidé mají rádi přiléhavé látky, jiní zase přísahají na rozšířené střihy. Základem je cítit se pohodlně v pohodlném oblečení.

Ačkoli je na trhu spousta cyklistického oblečení pro muže, ani dámy nezůstávají stranou. Nyní výrobci nabízejí kolekce speciálně přizpůsobené ženské anatomii. Mezi dámské oblečení na horské kolo patří cyklistické dresy, které respektují křivky hrudníku, a kraťasy s menšími nohavicemi pro hýždě jezdkyň. Ideální pro dlouhé hodiny v sedle bez bolesti!

Cyklistická výbava ve správné velikosti

Velikost je při výběru oblečení na horské kolo klíčovým faktorem. Všimli jste si modelu, který se vám líbí, ale ve vaší velikosti už není k dispozici? Je lepší ji odepsat než přejít na další velikost o číslo menší nebo větší.

Obvykle je MTB střih poměrně známý, mírně přiléhavý. Kritérium, které je však třeba diferencovat v závislosti na praktikovaném oboru, jak je uvedeno výše.

Body, které je třeba mít na paměti:

  • příliš volný dres může narušit jízdu na horském kole;
  • příliš velké šortky hrozí, že se dostanou mezi stehna a způsobí zánět;
  • příliš velké kalhoty mohou ohrozit vaše šlapání a omezit pohyblivost na sedle.

Vyvarujte se naopak příliš malého a těsného oblečení, které stlačuje tělo a brání správnému průtoku krve.

Pokud nakupujete online, změřte si míry (velikost hrudníku, boků, stehen atd.) a poté se podívejte na průvodce velikostí, který je spojen s produktem, který chcete objednat.

Mini jezdec doma? Vyberte si dětské oblečení na horské kolo, které je vhodné pro jeho věk a potřeby.

Design oblečení pro horská kola

Horská cyklistika je také o vzhledu! Do hry vstupují vaše preference: můžete zvolit styl bližší silničním cyklistům s přiléhavým oblečením, nebo zvážit ležérnější vzhled s kombinací volného dresu a šortek pro horská kola.

Na trhu jsou vzory pro všechny obory a chutě: střízlivé nebo originální, jednobarevné nebo vzorované, barevné nebo tmavé. Dokonce je možné zakoupit oblečení, které nosí profesionální jezdci největších světových týmů horských kol, jako je například oblečení KMC Orbea!

Záleží jen na vás, jak budete jednotlivé kousky kombinovat, abyste si vytvořili svůj vlastní jedinečný vzhled!

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC