Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak si vybrat zimní oblečení na horské kolo

Začali jste jezdit na horském kole a přemýšlíte, co si vzít na sebe v zimě, abyste si udrželi svou aktivitu. Poté, co jste zjistili, jak vybrat oblečení na horské kolo, podívejte se na našeho průvodce, jak správně vybrat oblečení na horské kolo v zimě.

Ochrana končetin

Není žádným tajemstvím, že v zimě jsou končetiny těla (hlava, ruce, nohy) nejcitlivější na chlad, protože jsou nejvíce vystaveny mrazu. To jsou tedy první místa, která je třeba izolovat od chladu.

Hlavou ztrácíme až 30 % tělesného tepla. Aby vám pod helmou nebylo zima, myslete na to, že byste se měli vybavit termo čepicí (která ochrání lebku, uši a čelo zároveň) v případě intenzivního chladu nebo termo čelenkou (která ochrání pouze čelo a uši) v případě méně intenzivního chladu.
Na kole je nákrčník také strategickým místem pro ochranu před chladem. K tomuto účelu existují zábaly na krk, které lze použít různými způsoby: pouze kolem krku nebo je můžete vyvést nahoru přes ústa či dokonce nos.

Druhá končetina, kterou je třeba chránit, se týká rukou. Pokud jste v závislosti na své disciplíně na horském kole zvyklí jezdit v dlouhých rukavicích po celý rok, v zimních měsících budete muset sáhnout po termálním modelu. Některé modely rukavic mohou být také větruodolné nebo nepromokavé, ale v obou případech zůstávají prodyšné, aby umožnily odchod potu. Tyto termální zimní rukavice vám tak umožní jezdit při velmi nízkých teplotách, v závislosti na modelu dokonce i při záporných. Pokud je zima obzvlášť silná nebo jste zimomřivé povahy, můžete se rozhodnout pro hedvábné spodní rukavice, které si navléknete pod termorukavice.

Třetí končetina, kterou je třeba chránit, se týká nohou. Vždyť kdo nikdy nezažil nepříjemný pocit, že má v zimě studené prsty u nohou?
K tomu je třeba si nejprve vybrat zimní obuv na horské kolo, která je teplá a nepromokavá, ale zároveň prodyšná, aby umožnila odvod potu.
Samozřejmě je třeba tento pár bot doplnit párem termoponožek, které mohou být účinné až do -10 °C. Tyto ponožky, určené zejména pro sportovní trénink, udrží vaše nohy v suchu díky systému, který umožňuje odvod potu. Některé modely mohou být voděodolné nebo větruodolné, a nahradí tak pouzdra na boty (která se naopak navlékají na boty).

Získání správného vybavení horní části těla

Po ochraně končetin je čas připravit se na ochranu horní části těla.
Chcete-li se v zimě účinně chránit před chladem, doporučujeme obléknout tři vrstvy oblečení, které zajistí dokonalou regulaci teploty vašeho těla a zároveň ho udrží v suchu:

  • Technické spodní prádlo;
  • Cyklistický dres s dlouhými rukávy;
  • Termální bunda;

Technické prádlo nebo spodní tričko je první vrstvou, která se obléká, a nosí se velmi těsně u těla, aby se zabránilo tepelným ztrátám. Má dlouhé rukávy a je vyrobena z technického materiálu, takže udržuje tělo cyklisty v suchu. Některé modely mohou v závislosti na použitém materiálu vytvářet i tepelný příspěvek.

V zimě se nosí cyklistický dres s dlouhým rukávem. Účelem této druhé vrstvy je izolovat vás od vnějšího chladu a udržet teplo produkované vaším tělem, abyste se během aktivity zahřáli. V případě mírně chladného počasí (podzim nebo začátek zimy) může dres postačit jako svrchní vrstva v kombinaci se spodním tričkem. V závislosti na tom, jak se věnujete horské cyklistice (XC, enduro, DH), najdete dresy, které jsou přiléhavé k tělu (jako u silniční cyklistiky), nebo dresy s volnějším střihem, které vám usnadní pohyb.

Třetí a poslední vrstvou je termální plášť. Tento oděv má být nepromokavý (aby odolával vlhkosti), větruodolný (aby nepronikal vzduch) a prodyšný (aby odváděl pot).
Stejně jako dres lze i termobundu nosit přiléhavě nebo volněji. V závislosti na tom, kde jezdíte, najdete modely, které vás udrží v teple i při teplotách pod bodem mrazu a umožní vám jezdit v teple po celý rok. Některé bundy jsou dokonce navrženy tak, aby byly nepromokavé, pokud jste zběhlí v jízdě v dešti.

Chcete-li jezdit v teple a suchu, měli byste také pamatovat na to, abyste přizpůsobili své oblečení intenzitě své námahy: pokud jste příliš zakrytí a vyvíjíte intenzivní úsilí, ani ten nejprodyšnější materiál nebude stačit na odvádění veškerého potu, který vaše tělo produkuje.

Získání správného vybavení pro spodní část těla

Pedál zahřívá stehna, takže na rozdíl od horní části těla není třeba oblékat více vrstev oblečení. Doporučujeme začít jízdu s mírným chladem na stehnech, jinak hrozí, že se v kraťasech přehřejete, pokud vám bude od začátku příliš horko.

Nejlepší způsob, jak se zahřát, je obléct si kraťasy

V zimě vyměníte kraťasy nebo šortky za dlouhé šortky nebo kalhoty na horské kolo. Stejně jako u letních modelů jsou k dispozici šortky s náprsenkou a bez náprsenky. Zimní brodítka jsou silnější a podšitá tepelným materiálem, jako je například fleece, který udržuje stehna a kolena v teple. Existují také modely navržené z technických tkanin, které se dokáží přizpůsobit různým situacím: větruodolné (pro větrné oblasti), nepromokavé (pro zimní výlety v dešti), které i přes svá specifika stále umožňují optimální odvod potu.

Výběr mezi dlouhými kraťasy a kalhotami závisí na disciplíně, kterou na horském kole provozujete.
Pro cross-country (XC) jsou kraťasy v podstatě stejné jako pro silniční cyklistiku. Jsou proto přizpůsobeny tělu. Některé modely jsou díky použitému materiálu dokonce určeny pro jízdu na horském kole při teplotách pod bodem mrazu. kotníčky na kolo
, které si můžete navléknout pod kalhoty a které můžete použít i v létě pod kraťasy.
Kalhoty určené pro freeride nebo DH jsou zpravidla vyrobeny z pevnějších materiálů, které jsou schopny odolat živlům i těm nejnáročnějším jezdcům.

Stejně jako u kraťasů si vyberte pohodlný model se zátěží (pěnovou nebo gelovou) přizpůsobenou typu námahy a délce vašich výletů.
Také vězte, že pokud existují pánské modely a dámské modely, je třeba se dokonale přizpůsobit anatomii každého z nich: je proto vhodnější pořídit si model odpovídající vašemu pohlaví, abyste získali maximální pohodlí.

S naším průvodcem už nebudete mít žádné výmluvy, proč v zimní sezóně nevyjet na horském kole. A co takhle zjistit, jaké mužské oblečení na horské kolo musí mít a dámské oblečení na horské kolo musí mít nebo jak vybrat oblečení na horské kolo pro děti?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC