Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak postupovat v cyklistice?

Od té doby, co jste začal jezdit na silničním kole, se stále více zajímáte o trénink na silničním kole. Zajímá vás, jak na novém kole postupovat. Vše vysvětlujeme v tomto článku.

Je možné začít jezdit na silničním kole v 50 letech?

Je vám 50 let a chcete začít jezdit na kole. Zajímá vás však, zda je možné začít jezdit na silničním kole v 50 letech? Odpověď zní ano. Cyklistika je totiž sport vhodný pro každého. Je šetrný ke kloubům (protože se jedná o sportovní opotřebení), a proto se doporučuje jako forma rehabilitace nebo pro obnovení sportovní činnosti po delší době nečinnosti. Je například mnohem méně zatěžující pro klouby než běh. Takže se nebojte: i když jste dosud vedli sedavý způsob života, silniční cyklistika je skvělou volbou pro (opětovné) zahájení aktivity. Ještě předtím je však vhodné poradit se s lékařem a absolvovat cvičební test, abyste se ujistili, že vaše srdeční frekvence funguje bezchybně.

Jistě, ve 20, 30, 40 nebo 50 letech nezačnete jezdit na kole stejným způsobem, protože nejste ve stejné fyzické kondici. Tělo si na tuto námahu bude muset postupně zvykat.

Jak začít jezdit na silničním kole.

Teď, když víte, že je možné začít jezdit na kole v každém věku, zajímá vás jak začít jezdit na silničním kole? Pro začátek, i když se to zdá logické, budete potřebovat vhodné a správně nastavené kolo. Stejně tak se vybavte pro bezpečnou jízdu helmou a oblečením vhodným pro jízdu na kole (kraťasy, dres) a odpovídajícím ročnímu období.

Druhá věc je, že si budete moci vybrat, zda budete první jízdy absolvovat samostatně svým vlastním tempem, nebo se přidáte ke klubu a budete moci využít motivace a rad skupiny při klubových jízdách.
Ale když začínáte, heslem je bavit se. Nemá tedy smysl snažit se překonat sám sebe při prvních několika výjezdech, protože riskujete opačný efekt: demotivaci a odrazení od zbytku jízdy.
Mezi chyby, kterých je třeba se vyvarovat, když začínáte, abyste pokročili, patří postupné zařazování tréninků a hlavně nezanedbávání regenerace mezi jednotlivými tréninky.
Nezapomeňte se také na začátku každého výletu zahřát, pít každou čtvrthodinu a během výletu pravidelně jíst, abyste se vyhnuli chutím.

Kolik kilometrů najedete na kole, když začínáte?

Teď, když jste připraveni začít, se ptáte kolik kilometrů byste měli najet na kole, když začínáte.

Pro začátek je vhodné jezdit výlety v rozmezí 20 až 40 kilometrů. Tato vzdálenost je samozřejmě teoretická a bude upravena podle několika parametrů: vaší sportovní průpravy, rozdílu nadmořské výšky (20 km po rovině není totéž co 20 km ve stoupání) atd.
Tato vzdálenost se bude zvyšovat postupně, každý týden, podle vašich pocitů na kole. Zpočátku je nejdůležitější pracovat na vytrvalosti, aby si tělo zvyklo na námahu a polohu na kole. To znamená, že budete postupně zvyšovat zátěž delšími a delšími jízdami v rovnoměrném tempu, aniž byste příliš zvyšovali tepovou frekvenci.

Jakmile jsou tyto základy hotové, můžete začít zařazovat specifické tréninky pro rozvoj určitých aspektů, jako je intenzita, síla, rychlost, PMA atd.

Na jakém silničním kole začít?

Teď vás asi zajímá jaké silniční kolo si koupit do začátku. Jak bylo uvedeno výše, pro začátek budete potřebovat vhodné kolo. Kdo říká přizpůsobené kolo, říká kolo ve vaší velikosti. Toto kritérium se zdá být samozřejmé, a přesto je skutečně zásadní: příliš velké nebo příliš malé kolo se rychle stane nepohodlným.

Koupě kola představuje určitý rozpočet. Pro začátek a na počkání, zda vás cyklistika opravdu osloví, však není nutné investovat do špičkového kola. Lepší bude koupit hliníkové kolo střední třídy nové nebo použité a zejména upřednostnit kolo s pohodlnou geometrií.
Na druhou stranu je třeba věnovat pozornost rozhybům instalovaným na kole: pro začátek je lepší mít vpředu 50x34 a vzadu alespoň 11-30, nebo dokonce 11-32 kazetu, abyste se cítili pohodlně ve všech terénech.

Když už znáte všechny tipy pro pokrok na kole, zbývá jen tyto tipy uvést do praxe. Ale abychom se posunuli ještě dál, co takhle se podívat na tréninkový program pro začátečníky na silničním kole a klasický tréninkový program na silničním kole.

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC