Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60%

Kolik kilometrů bych měl ujet na kole jako začátečník?

Po sledování výkonů svých oblíbených cyklistických závodníků jste se rozhodli věnovat silniční cyklistice. Teď vás zajímá jak postupovat na kole. V tomto článku vysvětlíme, kolik kilometrů je vhodné ujet na kole, když jste začátečník.

Kolik kilometrů bych měl ujet na kole, když jsem začátečník?

Pokud jste v silniční cyklistice nováčkem, určitě vás zajímá, kolik kilometrů byste měli najet na výletě.

Teoreticky by tato vzdálenost měla být mezi 15 a 30 kilometry. To však závisí na několika parametrech, včetně vaší sportovní průpravy a výškového rozdílu.
Jste-li velcí začátečníci, nikdy předtím jste žádný sport nedělali, neváhejte tuto vzdálenost pro začátek zkrátit. Naopak, pokud provozujete jiný sport (například běh), můžete pravděpodobně kilometráž mírně zvýšit.
Tuto vzdálenost je také třeba přizpůsobit podle úrovně vašeho výletu, protože 10 kilometrů po rovině se nerovná 10 kilometrům do kopce. Pokud máte možnost, zkuste si pro začátek vybrat relativně rovinatý okruh.

Jakým tempem mám šlapat?

Účelem těchto prvních jízd je navyknout tělo na námahu a polohu na kole, která není přirozená. Cílem je také zlepšit vaši vytrvalost, takže byste měli jezdit mírným tempem, aniž byste zvyšovali tepovou frekvenci. Na druhou stranu je důležité se na začátku každé jízdy dobře zahřát a nezanedbávat zotavení mezi jízdami.

Pravidelným běháním k pokroku

Pro pokrok je nejdůležitější pravidelnost. Ideální by bylo, kdybyste mohli absolvovat dvě nebo tři jízdy týdně. Naopak, udělat jednu velkou vyjížďku v neděli a čtrnáct dní nejezdit, by bylo naprosto kontraproduktivní. Pokud nemůžete jezdit během týdne, možná by stálo za to investovat do domácího trenažéru a trénovat doma.

Kdy a jak zvýšit vzdálenost?

Tuto vzdálenost je třeba zvyšovat postupně. Za přiměřené zvýšení se považuje 15 minut týdně navíc. Opět však bude záležet na tom, jak se budete cítit: jakmile se budete cítit na určité vzdálenosti dobře, mírně ji zvyšte.
Po dvou až třech měsících, až budete mít dobrý základ vytrvalostní práce, bude možné přidat cviky a pracovat na dalších bodech, jako je intenzita, výkon, rychlost nebo síla.

Když už víte, jak si dávkovat prvních pár jízd, co takhle zjistit, zda je možné začít jezdit na kole v 50 letech? Doporučujeme vám také zjistit jak začít jezdit na silničním kole a jaké silniční kolo si vybrat do začátku?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC