Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše o triatlonu

Chcete provozovat sport, který se liší od běžného? Rozhodněte se pro triatlon! Tento všestranný outdoorový sport nabízí sled tří disciplín: plaveckou část, cyklistickou disciplínu a běžeckou část. Zaměřte se na tuto fascinující aktivitu, kterou zvládne každý, a udělejte z ní svou další sportovní výzvu!

Triatlon: definice tohoto trojitého sportu

Znáte někoho, kdo se věnuje triatlonu? To není překvapivé: ačkoli pochází přímo ze Spojených států, tato zajímavá aktivita zažívá ve Francii boom!

Nejsou jediní

Ale pak, co je to triatlon? Je to vlastně sport tři v jednom. V triatlonu se plave, šlape do pedálů a běží! Tato disciplína se označuje jako zřetězená disciplína, protože události následují jedna za druhou. Přechod z jednoho sportu do druhého, který je rovněž časově ohraničen, se označuje jako "přechod".

Praktikující jsou označováni jako triatlonisté nebo triatlonisté.

Jaké je pořadí tří triatlonových aktivit?

Existuje jedno zlaté pravidlo: různé triatlonové disciplíny probíhají vždy ve stejném pořadí, tedy plavání, jízda na kole a běh.

První plavecká disciplína se odehrává v otevřené vodě, nejčastěji v jezeře nebo v moři. Účastníci pak závodí na kolech a poté proběhnou cílovou páskou.

K dispozici je také

plavecká soutěž

Existuje čtvrtá disciplína, která je nedílnou součástí triatlonu: přechody. Triatlonista si totiž musí pospíšit, když vyleze z vody, zvedne kolo, zase ho odloží a obuje si běžecké boty. V opačném případě riskuje ztrátu drahocenných minut, což má za následek pokles pořadí.

Jste-li tedy triatlonista, musíte být rychlí

Jaké jsou vzdálenosti triatlonu?

Měli byste vědět, že triatlon se provozuje na krátkých i dlouhých, dokonce velmi dlouhých tratích. Potěší proto milovníky sprintu a výbušnosti i vytrvalostní běžce na dlouhé tratě.

Triatlon je skvělý způsob, jak ze závodu vytěžit maximum

Formáty závodu triatlonu na krátké vzdálenosti:

    • triatlon XS (objevitelská vzdálenost);
    • triatlon S (sprinterská vzdálenost);

Formáty závodu dlouhého triatlonu:

      • L triatlon;
      • triatlon XL;
      • Triatlon Ironman 70.3;
      • triatlon XXL nebo Ironman;

Formát XS je ideální pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit s touto disciplínou, a to díky pouhým 400 m plavání, 10 km jízdy na kole a 2,5 km běhu. Naproti tomu slavné závody Ironman vyžadují pilný trénink a značnou přípravu, abyste zvládli 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a 42,195 km maratonu.

Středně dlouhé vzdálenosti vám samozřejmě umožňují jet vlastním tempem, kousek po kousku. Volba mezi krátkou a dlouhou vzdáleností je na vás!

Proč dělat triatlon?

Triatlon je velmi komplexní sport s mnoha výhodami! Je to tak, protože tyto tři disciplíny podporují práci různých svalových skupin a podporují vytrvalost a dech. Různorodost tréninků rozbíjí rutinu a zajišťuje, že se nikdy nebudete nudit. V sedle, na trati nebo v bazénu - vždycky se můžete těšit na vzrušující zážitky!

Triatlon je také aktivita, která se provozuje v přírodě a je společná. Je to perfektní sport pro zábavu v přírodě s přáteli!

Účast na triatlonu může být navíc velkou výzvou, kterou je třeba přijmout, výzvou k překonání sebe sama a získání sebevědomí.

Triatlon je navíc smíšený sport přístupný všem: nejmladším i nejstarším! Každý si zvolí formát závodu, který mu vyhovuje, a trénuje na své úrovni. Cvičit je možné již od 6 let, v klubech a na soutěžích. Vzdálenosti jsou samozřejmě přizpůsobeny věku dětí.

Jak se vybavit na triatlon.

Pokud se rozhodnete vydat se na dobrodružství trojího úsilí, musíte se na to patřičně vybavit. Jak si jistě dokážete představit, propojení tří tak různorodých sportů, jako je plavání, jízda na kole a běh, vyžaduje specifické vybavení, které odpovídá omezením triatlonu.

Triatlon je sport, který vyžaduje spoustu vybavení

Mějte na paměti, že toto vybavení představuje určitý rozpočet. Děláte tři sporty, ne jen jeden: logicky budete potřebovat vybavení specifické pro každou disciplínu. Při tréninku a soutěži však nemusíte nutně používat stejné vybavení. Proč ne? A to z toho prostého důvodu, že při cvičení nemusíte nutně řetězit činnosti dohromady.

Tady jsou hlavní prvky triatlonového vybavení:

  • silniční nebo triatlonové kolo;
  • triatlonové boty na kolo a kompletní cyklistické oblečení (šortky, dres, helma, rukavice, brýle);
  • technické běžecké oblečení a pár běžců;
  • plavecký úbor, plaveckou čepici a brýle;
  • specifické vybavení pro trénink v bazénu (tažná bójka, podložky, ploutve, elastické).

Kromě toho základní vybavení pro účast na soutěžích:

  • Trifunkce: ústřední prvek triatlonistova šatníku, funguje jako plavecký úbor, šortky s lehkou kamizinou a běžecká kombinéza.
  • Neoprenový oblek: v závislosti na teplotě vody je někdy nutné plavat v triatlonovém obleku. Kromě toho, že vás chrání před chladem, zlepšuje vztlak.
  • Samozamykací rychlošněrování usnadňuje přechody.
  • Přechodová brašna pro uložení všech věcí v bikeparku.
  • <Pásek na zádech

Jaké závody v triatlonu?

Triatlon je zastoupen na nejvyšší mezinárodní úrovni. Spojená disciplína je na programu olympijských her. Na olympijských hrách se triatlonisté účastní závodu M. Proto se tomuto formátu přezdívá "Olympijská distance"!

Každoročně se elita triatlonu na krátké vzdálenosti účastní Světové triatlonové série (WTS), což je mistrovství světa, které kombinuje několik závodů ve formátu S nebo M. Vítěz Světové triatlonové série je korunován po velkém finále.

Dlouhé triatlonisté naopak závodí ve formátech L, XL nebo XXL. Patří mezi ně působivé a proslulé závody Ironman a half-Ironman (Ironman 70.3), jako je Ironman de Nice nebo Vichy ve Francii. Na mistrovství světa Ironman se na trati v Koně sejdou nejlepší triatlonisté Spojených států na dlouhých tratích: Hawaii Ironman je skutečným mýtem v historii triatlonu, snem, posvěcením!

Pomocné disciplíny triatlonu

Francouzská triatlonová federace (FFTRI) sdružuje další disciplíny, které jsou triatlonu blízké, stejně náročné, dynamické a vzrušující:

  • Paratriatlon, aby se tohoto báječného sportu mohli zúčastnit všichni, včetně osob se zdravotním postižením.
  • Krosový triatlon: cyklistický a běžecký okruh se běží v terénu (horské kolo a trailový běh).
  • Sněhový triatlon: vydejte se do hor, kde plavání nahradí běh na lyžích.
  • Duatlon: dva sporty pro tři disciplíny v pořadí běh, jízda na kole a opět běh.
  • Akvatlon: jako triatlon, ale bez cyklistické části!
  • Kolo a běh: soutěž dvojic, při které partneři běží a šlapou do pedálů a podle libosti si vyměňují kola.
  • Plavecké kolo: nedávná disciplína, při níž sportovci před nasednutím do sedla plavají.
  • Plavecký běh: trať střídající plavecké a běžecké úseky, na které je povoleno používat plavecké vybavení (podložky, tažnou bójku atd.).

Tak co, jste připraveni na triatlon?

Co takhle objevit dráhovou cyklistiku, další atypickou disciplínu?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC