Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše o olympijských hrách v silniční cyklistice

Olympijské hry jsou největší sportovní událostí na světě a již více než 120 let vzrušují celé generace. Silniční cyklistika je historickým sportem, který je na programu olympijských her vedle horských kol, BMX a dráhové cyklistiky. Historie, trať, události, Tokio 2020... řekneme vám vše o olympijských hrách v silniční cyklistice, jedné z největších soutěží!

Historická olympijská disciplína

Cyklistika je jedním z nejstarších olympijských sportů, který se jezdí od počátku moderních olympijských her! Zejména silniční cyklistika se stala olympijskou disciplínou hned na prvních olympijských hrách v Aténách v roce 1896. V následujících třech ročnících se silniční cyklistika na program olympijských her k radosti milovníků jízdních kol vrátila až v roce 1912, a to dodnes. Téměř sto let byly silniční cyklistické závody výhradně mužskou záležitostí a v roce 1984 se na olympijských hrách v Los Angeles objevily i ženy.

Olympijské závody v silniční cyklistice

Současné ročníky olympijských her v silniční cyklistice zahrnují dvě disciplíny: silničářský závod jednotlivců, tradiční ikonický závod s hromadným startem. Zatímco cyklisté jedou jako národní tým, medaile jsou individuální. Jezdci ze stejné země si mohou navzájem pomáhat a usilovat o stupně vítězů. Tento neuvěřitelný závod se obvykle jede na vzdálenost přibližně 250 km pro muže a 150 km pro ženy. Dámská a pánská individuální časovka, přidaná do olympijského programu na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996. Sportovci se střídají na okruhu dlouhém 40-50 km pro muže a 30-40 km pro ženy. Jedná se o působivý sólový závod, ve kterém musí cyklista dosáhnout nejlepšího času, aby se stal šampionem. Některé závody, které dnes z olympijského programu cyklistiky zmizely, se v minulosti jezdily: silniční závod družstev (do roku 1956) a časovka družstev na 100 km (do roku 1992).

Další cyklistické závody na olympijských hrách

Cyklistika na olympijských hrách hostí i další disciplíny: dráhovou cyklistiku s pěti závody (týmový sprint, individuální sprint, keirin, omnium a madison), cross-country na horských kolech, závody BMX a freestyle.

Listina vítězů olympijských her v Riu 2016

Poslední letní olympijské hry se konaly v roce 2016. Uskutečnily se v brazilském Riu de Janeiru. Zlaté olympijské medaile v silniční cyklistice získali tito šampioni: Greg Van Avermaet (Belgie) v silničním závodě mužů; Anna Van Der Breggenová (Nizozemsko) v silničním závodě žen; Fabian Cancellara (Švýcarsko) v závodě CLM mužů; Kristin Armstrongová (USA) v závodě CLM žen. Navzdory dobrému výkonu se na olympijské stupně vítězů v silničním závodě nedostal Francouz Julian Alaphilippe, který měl těžký pád.

Program her Tokio 2020

Olympijské hry Tokio 2020 v Japonsku, které byly přeloženy z 23. července na 8. srpna 2021, tedy týden po Tour de France 2021, budou na asfaltu Země vycházejícího slunce soutěžit cyklisté z celého světa. Na programu: 24. července: silniční závod mužů; 25. července: silniční závod žen; 28. července: časovka jednotlivců žen a mužů. Popřejme všem našim cyklistům hodně štěstí!

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC