Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše, co potřebujete vědět o Ironmanovi, než začnete

Ironman, magické slovo v uších triatlonistů! Tento extrémní XXL triatlon je skutečným fenoménem po celém světě. Sníte o účasti na Ironmanovi? Ekoï se podívá na nejdelší sportovní soutěž v řadě. Cíl: poskytnout vám všechny potřebné informace, než se vydáte na 226 km dlouhý závod!

Co je Ironman?

Ironman je dlouhý triatlon, při kterém se kombinují tři sporty: plavání, jízda na kole a běh. Označení Ironman znamená ve francouzštině "železný muž" a jeho držitelem je Světová triatlonová korporace (WTC). Jedná se o nejdelší formát v triatlonové sféře (s výjimkou ultratriatlonu).

Pro zajímavost, vznik prvního Ironmana se datuje do konce 70. let minulého století. Myšlenka nadlidského závodu se zrodila po neformální debatě na Havaji v roce 1977. Předmětem sporu bylo, zda je lepším sportovcem cyklista, plavec nebo běžec. Velitel amerického námořnictva John Collins pak navrhl, aby se tři ikonické ostrovní závody spojily do jednoho:

  • plavba na Waikiki (plavecká část);
  • složka Around-Oahu (cyklistika);
  • Honolulský maraton (běžecká část).

Ohlásil, že vítěz této titánské soutěže bude korunován "Železným mužem". A tak se v únoru 1978 15 motivovaných sportovců zúčastnilo historicky prvního Ironmana. Americký triatlonista Gordon Haller vyhrál tento původní ročník v čase 11 h 46 min 58 s a odnesl si právo "chlubit se do konce života", jak je popsáno v oficiálním dokumentu závodu.

Nejúspěšnější byla ženská část závodu, mužská část

Mezi ženami byla Lyn Lemaire první "Železnou ženou", která v roce 1979 proběhla cílem havajského Ironmana v čase 12:55:38.

Zrodila se legenda Ironmana!

Jaká je vzdálenost Ironmana?

Nastal čas promluvit si o neuvěřitelných vzdálenostech, které účastníci Ironmana překonali:

  • 3,8 km plavání;
  • 180 km jízdy na kole;
  • 42,195 km běhu, tedy maraton.

Celkově triatlonisté uplavali, ujeli na kole a uběhli celkovou vzdálenost 226 km. Čísla, ze kterých se vám zatočí hlava!"

Ironman je vlastně triatlon XXL, oficiální formát uznávaný Mezinárodní triatlonovou unií (ITU), jinak známou jako Mezinárodní triatlonová federace.

Jak se připravit na svého prvního Ironmana.

Sníte o tom, že se stanete železnou ženou nebo mužem? To je skvělá výzva! Ale pozor, pro úspěch v tomto závodě za nejlepších podmínek je nezbytná náročná a vytrvalá příprava.

Nejlepším způsobem, jak se na Ironmana připravit, je vědět, jak na to

Vězte, že většina triatlonistů obecně trénuje na krátkých tratích, než se pustí do Ironmana. Začátečníci se budou orientovat na závody Discovery (XS), Sprint (S) a Olympijské závody (M), aby si zvykli na řetězovou disciplínu. Provedli jste již několik takzvaných "zkratů"? Půl Ironman je skvělý způsob, jak začít s běháním na dlouhé tratě. Tento závod je odvozen od Ironmana: běží se na poloviční vzdálenosti než Ironman. Ideální předzvěst extrémního trojitého úsilí!

Mějte na paměti, že Ironman, stejně jako poloviční Ironman, vyžaduje velkou osobní investici. Hodně času strávíte plaváním, jízdou na koni a běháním. Francouzská triatlonová federace (FFTRI) v této souvislosti doporučuje věnovat přípravě na triatlon XXL 10 hodin týdně. Tento objem tréninku je nezbytný k tomu, abyste své tělo připravili na středně intenzivní, ale dlouhotrvající výkony.

Úspěch v Ironmanu vyžaduje také skutečnou psychickou sílu, a to jak během závodu, tak během přípravné fáze. Dobrým způsobem, jak si udržet motivaci k dosažení cíle Ironman, je vstoupit do triatlonového klubu. Budete tak mít prospěch z tréninkového plánu šitého na míru a hlavně z týmu, který vám bude výzvou!

Nakonec zvažte:

  • Pracujte na přechodech, začněte nepřímou posloupností a postupně přejděte k posloupnosti zpožděné a bezprostřední.
  • Ujistěte se, že respektujete zotavovací výlety a dny odpočinku.
  • Správně se živte a hydratujte, protože výživa hraje klíčovou roli.

Jaké Ironmany na světě musíte zvládnout?

Na okruhu WTC se koná celkem padesát závodů Ironman. Tyto mimořádné soutěže se konají ve všech čtyřech koutech světa: v Evropě, Oceánii, Americe, Africe a Asii.

Mezi nejlepší Ironmany na mezinárodní úrovni patří působivý novozélandský Ironman, neuvěřitelný jihoafrický Ironman nebo oblíbený finišman Kalmar Ironman ve Švédsku.

Nejlegendárnějším závodem je však bezpochyby ten, kde to všechno začalo: Mistrovství světa Ironman na Havaji. Na památné trati v Kailua-Koně se utká elita dálkového triatlonu vybraná v kvalifikačních závodech. Účast a dokončení Havajského triatlonu je snem každého triatlonisty!

Kdo jsou šampioni Ironmana?

Mezi ženami je aktuální mistryní světa (2019) Němka Anne Haugová. Předchozí čtyři tituly drží švýcarská triatlonistka Daniela Ryfová, která v roce 2018 dosáhla nejrychlejšího času závodu, 8 h 26 min 16 s Britka Lucy Charlesová a Australanka Sarah Crowleyová se v minulém ročníku podělily o stupně vítězů, když obsadily druhé, respektive třetí místo.

Mezi ženami je nejdůležitější, že závod žen je nejúspěšnější

Mezi muži je mistrem světa Ironman 2019 německý triatlonista Jan Frodeno. S časem 7:51:13 překonal dosavadní rekord svého krajana a dvojnásobného šampiona Patricka Langeho, který v roce 2018 jako první zvládl trať pod 8 hodin.

Sebastian Kienle, Timothy O'Donnell, Bart Aernouts a David McNamee jsou rovněž špičkovými odborníky v této oblasti.

Který triatlon Ironman ve Francii si vybrat?

Můžete si vybrat ze dvou závodů Ironman ve Francii:

  • železný muž Francie Nice;
  • železný muž Vichy;

Ironman France byl vůbec prvním triatlonem pořádaným ve Francii v barvách této mýtické značky. První ročník této mezinárodní soutěže se konal nejprve ve Vogézách, v Gerardmeru, v letech 2002 až 2004. Od roku 2005 se v metropoli Azurového pobřeží Nice koná každoročně v červnu a nahrazuje Mezinárodní triatlon v Nice. Co se týče trasy, připravte se na šplouchání Středozemního moře, křižování silnic a vesnic na vrcholcích kopců ve vnitrozemí Nice a v regionálním přírodním parku Préalpes d'Azur a běh podél ikonické Anglické promenády. Čeká vás velkolepý závod!

Dříve se jmenoval Challenge Vichy, Železný muž Vichy je druhým závodem na francouzském území. Koná se každoročně na konci srpna a od roku 2015, kdy se konal jeho první ročník, se koná každoročně. Po plavání v jezeře Allier vás cyklistická trasa povede okolní krajinou Allier a Puy-de-Dôme s příjemným pozitivním výškovým rozdílem 2 300 m. Právě v ulicích historického centra královny vodních měst a na břehu řeky Allier dokončíte svůj běh Ironman.

Tyto dva závody, otevřené amatérům i profesionálům, nabízejí kvalifikační místa na mistrovství světa Ironman. Takže jste připraveni získat letenku na Havaj?

Jsou otevřené jak pro amatéry, tak pro profesionály

Potřebujete více informací, než se do toho pustíte? Zjistěte více o co je to triatlon a o Half Ironman. Chcete-li jít dál, zjistěte, jak se vybavit na triatlon!

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC