Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Mám při jízdě na kole nosit brýle nebo kontaktní čočky?

Pokud máte problémy se zrakem a chcete sportovat, určitě jste si někdy položili otázku: jak upravit zrak při cyklistických výletech? Proto se v tomto článku dozvíme, zda je lepší nosit sportovní brýle s korekčními čočkami nebo kontaktní čočky pro cyklistiku.

Proč byste měli při jízdě na kole nosit kontaktní čočky.

Pokud nosíte kontaktní čočky v každodenním životě, víte, jak mohou díky své svobodě přinést revoluci do života.
Při jízdě na kole vám nošení kontaktních čoček poskytne především pocit svobody a extra široké zorné pole. Na rozdíl od brýlí na předpis si je navíc nebudete muset neustále vytahovat na nos kvůli potu.
V neposlední řadě je můžete kombinovat s jakýmikoliv slunečními nebo cyklistickými brýlemi, aniž byste se museli starat o to, zda je lze přizpůsobit vaší korekci.

Přes všechna pozitiva je však třeba při nošení kontaktních čoček pro cyklistiku vzít v úvahu i negativní aspekty.
V souvislosti s venkovními sporty, jako je například cyklistika nebo běh, které vyvolávají představu rychlosti, mohou totiž kontaktní čočky vysychat, a tím způsobovat podráždění očí, zejména kvůli větru nebo v případě jízd na dlouhé vzdálenosti. To však lze napravit aplikací očních kapek na zvlhčení očí nebo nošením bikových brýlí bez optické korekce přes čočky, aby byly oči dokonale chráněny.

Proč potřebujete při jízdě na kole nosit brýle?

Pokud naopak dáváte přednost nošení brýlí, protože nesnášíte čočky, víte, že nošení brýlí může způsobit určité problémy při provozování některých sportů... zejména cyklistiky. Mezi transpirací, která způsobí, že vám brýle sklouznou z nosu, a otřesy, které způsobí jejich pohyb, je pravděpodobné, že se vám brýle při každé jízdě rozbijí. Nehledě na to, že se vám těžko vejdou pod helmu a mají zúžené zorné pole.

Jestliže jezdíte na kole jen do práce nebo o víkendu na pár vyjížděk, nošení brýlí vám pravděpodobně nebude vadit. Pro sportovní výlety si však musíte vybrat sportovní brýle nebo cyklistické brýle speciálně navržené pro tento účel, které vám navíc nabídnou širší zorné pole a dokonalou ochranu. Je pravda, že výběr modelů bude pravděpodobně malý, ale díky dvěma systémům byste měli bez problémů najít brýle, které budou vyhovovat vašemu nosu:

    • Brýle na kolo s optickou korekcí;

    • Brýle na kolo s optickou vložkou.

Takto budou vaše oči dokonale chráněny brýlemi se zorníkem a vy si budete moci osvojit dokonalý cyklistický vzhled. Stejně jako u jiných cyklistických brýlí si můžete vybrat fotochromatické čočky (které se automaticky přizpůsobují intenzitě světla a pomáhají tak snižovat namáhání očí) nebo obroučky se specifickým zabarvením. Některé modely brýlí dokonce nabízejí možnost použití vyměnitelných čoček, které lze přizpůsobit podle denního jasu.
Optické vložky často umožňují vybavit se levněji, protože v případě změny zraku je třeba vyměnit pouze vložené čočky, což vás bude stát méně.

V případě deště může být nošení brýlí na kole problematické. Jedním z řešení je nosit pod helmou cyklistickou čepici (nebo helmu s kšiltem). To by mělo chránit skla brýlí před dešťovými kapkami, abyste měli jasný výhled. Při zataženém nebo deštivém počasí je lepší zvolit čirá nebo mírně zabarvená skla pro lepší viditelnost.

Měli byste při jízdě na kole dávat přednost brýlím nebo kontaktním čočkám?

Jak jsme si právě ukázali, volba mezi nošením brýlí a kontaktních čoček při jízdě na kole bude do značné míry záviset na vašich preferencích, ale také na vaší praxi. Pokud jste zvyklí na kontaktní čočky a nevadí vám, nabídnou vám větší svobodu, protože nebudete mít žádná omezení, a to ani při výběru modelu cyklistických brýlí. Pokud tomu tak není, můžete si pořídit cyklistické brýle s korekčními skly nebo optickou vložkou.

Když už jste se mohli rozhodnout mezi brýlemi a kontaktními čočkami pro cyklistiku, co takhle zjistit jaké brýle na předpis zvolit pro cyklistiku?

EKOI SPORT OPTICAL
Personnalisez vos lunettes avec des verres correcteurs adaptés à votre vue

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC