Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jakou výšku kola mám zvolit pro své kolo?

Kolečka jsou u jízdního kola jedním z nejdůležitějších prvků. Ve skutečnosti jsou často jedním z prvních periferních zařízení, které měníte, když chcete zlepšit svůj výkon. Poté, co jsme se seznámili s různými typy kol, vám dnes vysvětlíme, jakou výšku kola zvolit pro své kolo.

Jakou výšku ráfku zvolit pro své kolo?

Jedním z prvních kritérií, které je třeba vzít v úvahu při nákupu dvojkolí, je výška ráfku. Je totiž nutné zvolit výšku ráfku, která bude odpovídat vašemu tréninku a tréninkovému terénu.
Dále je třeba zvolit kola podle brzdového systému (destičky nebo kotouče), požadovaného materiálu (karbonová nebo hliníková kola), typu pneumatiky (duše, bezdušové, dušové).

Proč si vybrat kolo s nízkoprofilovým ráfkem?

Kolečko se považuje za nízkoprofilové, pokud je výška ráfku menší než 30 mm.
Čím nižší je výška ráfku, tím lehčí a ovladatelnější je kolo. Proto jsou tato kola ideální při velkém stoupání, tj. pro velmi kopcovité silnice a hory.

Proč si vybrat kolo s vysokým profilem ráfku?

Kolo se považuje za kolo s vysokým profilem, pokud je výška ráfku větší než 50 mm.
Čím vyšší je výška ráfku, tím více má kolo lepší aerodynamiku a lepší setrvačnost. Na druhou stranu bude mít větší přilnavost k větru. Tato kola jsou proto nejvhodnější pro cesty s malým sklonem a malým působením větru a pro ostřílené cyklisty, protože se na nich kvůli jejich vysoké tuhosti hůře jezdí.

Proč se rozhodnout pro kolo se středním profilem ráfku?

Kolo se považuje za kolo s profilem středního typu, pokud je výška ráfku mezi 30 a 50 mm.
Tato kola jsou na půli cesty mezi nízkým a vysokým profilem, jsou polyvalentní a umožní vám jet téměř kamkoli. Díky tomu jsou ideální pro jezdce, kteří nechtějí kupovat více párů kol.


Když už víte, jakou výšku kola pro své kolo zvolit, co takhle zjistit jak vybrat kola pro silniční kolo? Víte, jak rozbalit kolo? Znáte průvodce velikostí kol? A konečně, abyste ochránili své kolo, víte jak vybrat zámek na kolo?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC