Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak změřit výšku sedadla jízdního kola?

Když si chcete koupit své první silniční kolo, neměli byste udělat chybu při výběru jeho velikosti. Poté, co jsme se dozvěděli, jak vybrat velikost kola, si dnes povíme, jak změřit výšku sedla kola.

Proč měřit výšku sedla kola?

Pro správné usazení na silniční kolo je nutné správně určit výšku sedla. Nesprávná výška sedla - ať už příliš vysoká, nebo příliš nízká - totiž může vést k bolesti nebo dokonce ke zranění. Na druhou stranu správná výška sedla zajistí lepší šlapání.

Pro určení správné výšky sedla existuje několik metod. Výška sedla se měří od osy spodní stavby po dutinu sedla, a to tak, že držíte metr podél sedlovky a klik pedálů.

Výška sedla se měří od osy spodní stavby po dutinu sedla

Jak nastavit výšku sedla jízdního kola.

Nejznámější metodou je změření výšky rozkroku a vynásobení této hodnoty číslem 0,885. Výsledkem je teoretická výška, na kterou byste měli sedlo nastavit. Nicméně tuto hodnotu můžete a měli byste upravit podle svých zvyklostí, protože nemusí vyhovovat každému.
Vyšší sedlo totiž jezdci poskytne větší výkon, zatímco pro lepší pohodlí a ovladatelnost je vhodnější sedlo o něco nižší.

Nejjednodušší - ale také nejméně přesnou - metodou je nasednout na kolo a umístit patu do jedné přímky s pedálem. Poté spustíte pedál do neutrální polohy na spodní části a ujistíte se, že je klika v jedné linii se sedlovou trubkou. Aby bylo sedlo správně nastaveno, musí být noha rovná a koleno se nesmí ohýbat. Pouze toto měření může změnit několik faktorů, například použité boty nebo délka klik.

Třetí a poslední metoda (známá jako Holmesova metoda) je nejpřesnější, protože zohledňuje způsob šlapání, ale vyžaduje vybavení a malou pomoc. Umístěte kolo na domácí trenažér a sedněte si na něj. Začněte šlapat a požádejte kamaráda, aby vás chvíli natáčel. Pak se podívejte na záznam a zastavte ho, když je pedál v mrtvém bodě. Přiložte na obrázek půlčtverec a změřte úhel kolene: pokud je naměřená hodnota větší než 35°, zvedněte sedlo; pokud je menší než 25°, snižte sedlo. Podle Holmese by se úhel kolene měl pohybovat mezi 25° a 35°.

Jak nastavit sedlo zpět.

Po nastavení výšky sedla je nyní třeba nastavit odskok sedla, což je druhé důležité kritérium.
Pro tento úkon nasedněte na kolo a dejte kliky do vodorovné polohy tak, že se postavíte na zeď nebo na domácí trenažér. Použijte svislici, kterou spustíte na stranu kolena. Drát by měl být zarovnán s osou pedálu. Pokud se nachází za osou pedálu, posuňte sedlo dopředu; naopak, pokud se nachází před pedálem, posuňte sedlo dozadu.

Jak nastavit sklon sedla.

Nakonec, aby bylo nastavení sedla dokonalé, je nyní třeba nastavit sklon sedla. Teoreticky by mělo být sedlo nastaveno vodorovně. V některých případech a pro některé cyklisty však může být lepší nastavit sklon mírně dolů nebo nahoru. Pokud to však uděláte, můžete mít pocit, že se v sedle posouváte dopředu nebo dozadu.
Pro rekreační silniční cyklistiku může být užitečné mírně naklonit sedlovku dopředu. Tím se sníží tlak na perineum (který může být velmi bolestivý) a váha se přesune na zadní část sedla v oblasti pánve. To platí i pro ženy.
Při časovkách a triatlonu může být naopak okraj sedla mírně nakloněn nahoru, aby cyklista získal lepší stabilitu a zabránil tak sklouznutí dopředu, když má ruce na nástavcích.

Co dělat, když i přes seřízení cítím na kole nepohodlí.

Pokud i přes tyto úpravy přetrvávají neobvyklé bolesti v průběhu ujetých kilometrů, doporučujeme zvolit úplnou posturální studii, abyste si nechali provést úpravy od odborníka a získali tak ideální polohu na kole.

Když už víte, jak změřit výšku sedla kola, co takhle zjistit jak nastavit výšku řídítek? A nakonec, víte jak změřit své kolo?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC