Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak vybrat kola pro silniční kolo ?

U silničního kola se první položka ke zlepšení často týká kol. Je toho ale hodně na výběr, proto vám přinášíme stručný návod, jak si vybrat kola na silniční kolo a neudělat chybu podle několika důležitých kritérií.

Proč měnit kola na kole?

Kola namontovaná na nové kolo jsou často velmi základní a těžká. Když tedy budete chtít své kolo vylepšit, budete je muset vyměnit, abyste výrazně zvýšili hmotnost a výkon svého kola.

Která kola pro kterou praxi?

V závislosti na tom, zda se cyklistice věnujete rekreačně, nebo závodně, nebude váš výběr stejný. Podle toho, zda trénujete ve velmi rovinaté, kopcovité nebo hornaté oblasti, nebudete potřebovat stejný typ kol:

  • trénujete-li na cestách s malým sklonem, můžete se obrátit na kola s vysokými ráfky (nad 50 mm), ale pozor na boční vítr, který by vás mohl odfouknout ze silnice.
  • Jestliže jsou vaše tréninkové terény kopcovité, měli byste zvolit aerodynamická kola, tj. se středním profilem ráfků (30 až 50 mm).
  • Pokud jezdíte v horách, budete muset upřednostnit kola s nízkými ráfky (méně než 30 mm) a s malým počtem paprsků, abyste získali hmotnost a trochu si ulevili ve stoupáních.

Jste-li závodník, možná budete muset investovat do několika profilů kol v závislosti na závodech, kterých se účastníte, abyste byli schopni zvládnout všechny situace.

Pokud je vaše praxe zaměřena spíše na volný čas než na přibírání na váze, budete hledat univerzálnost pro všechny geografické situace a odolnost.

Výběr kol podle brzdového systému

V závislosti na brzdovém systému (kotoučové nebo ráfkové brzdy) instalovaném na vašem kole nebudete moci zakoupit stejná kola. Je to proto, že kola nejsou kompatibilní s oběma brzdovými systémy.

Vzhledem k tomu, že většina nově prodávaných kol má nyní kotoučové brzdy, jsou kola s brzdovými destičkami stále vzácnější, zejména pokud chcete volit špičková kola.
Měli byste si také uvědomit, že kola s kotoučovými brzdami jsou těžší než jiná. Při nákupu s tím tedy musíte počítat.

Jaké pneumatiky vybrat pro svá kola

Při výběru sady kol je třeba zvážit také typ pneumatik, které na ně chcete namontovat.
Kola totiž nemohou být kompatibilní jak s dublovými, tak s bezdušovými a bazény, ačkoli mnoho modelů kol s označením tubeless ready je nyní kompatibilních jak s dušovými, tak s bezdušovými pneumatikami.

Hliníková nebo karbonová kola?

Výběr mezi hliníkovými a karbonovými koly závisí na vaší praxi... ale také na vašem rozpočtu. Karbonová kola jsou skutečně lehčí, ale především mnohem dražší než hliníková.

Hliníková kola jsou k dispozici u modelů základní a střední třídy. Karbonová kola jsou obvykle vyhrazena pro špičkové modely.

Pokud jste zkušení cyklisté nebo závodníci, investice do karbonových kol vám přinese úsporu hmotnosti a zvýšení výkonu díky lepší odezvě.

Pokud hledáte pár univerzálních kol nebo kola pro volnočasovou praxi, bude volba hliníkových kol důslednější.

Kolik byste měli vynaložit na sadu kol?

Cena kol pro silniční kola se pohybuje od 200 € do více než 3000 €. Mezi nimi je široký výběr, mění se materiály a tato různá kola nejsou určena pro stejné použití.

Za méně než 600 liber můžete sehnat univerzální hliníková kola, která jsou již lehčí než kola původně namontovaná na novém kole.

Chcete-li začít výrazně šetřit hmotnost svého kola a dostat se pod 1500 gramů na pár, musíte počítat minimálně s částkou 500 až 1000 eur. V rámci těchto cen budete moci začít hledat první modely karbonových kol.

Při ceně nad 1000 € budete mít k dispozici velký výběr karbonových kol, zejména s aerodynamickými nebo velmi lehkými profily určenými do hor.

Díky tomuto průvodci máte nyní v ruce všechny prvky pro výměnu kol silničního kola. Zbývá jen vybrat ty, které nejlépe vyhovují vašemu cyklistickému profilu.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC