Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak vybrat cyklistickou přilbu pro děti?

Přilby jsou nezbytnou součástí bezpečnosti dítěte při jízdě na kole. Od roku 2017 jsou přilby na jízdních kolech povinné pro děti mladší 12 let, a to i v případě, že jsou spolujezdci. Víte však, jaká kritéria je třeba zohlednit při výběru helmy na silniční kolo nebo helmy na horské kolo vhodné pro vaše dítě?

Výběr schválené přilby

Chcete-li co nejlépe zajistit bezpečnost svého dítěte, musíte se ujistit, že vybraná přilba splňuje bezpečnostní normy.

Pro jízdu na kole musí mít přilba schválení CE nebo NF EN 1078. Některé přilby, určené pro cyklistiku i zimní sporty, budou mezitím označeny normou EN 1077.

Tato norma je snadno ověřitelná, protože je povinně uvedena na štítku uvnitř přilby.

Výběr přilby, která vám padne

Stejně jako v případě koupě přilby určené pro dospělého je prvním bodem výběr přilby, která odpovídá velikosti dítěte. K tomu je třeba změřit velikost hlavy pomocí pružného metru. Začněte od středu čela, měřte nad obočím vpředu a v nejvypoulenější úrovni vzadu na lebce a přejděte přes uši.

Příliš velká přilba by se totiž mohla při pádu pohnout a neplnit svou funkci ochrany hlavy dítěte.

Dnes jsou k dispozici přilby vhodné pro všechny věkové kategorie, včetně dětí od 9 do 12 měsíců pro jízdu v nosiči nebo v přívěsu.

Nakonec většina značek nabízí nastavitelné přilby, které se mohou přizpůsobit růstu dětí v průběhu několika měsíců.

Výběr správné helmy pro vaši praxi

Existuje několik typů přileb, které jsou vhodné pro každý trénink:

  • Pro rodinné vyjížďky nebo jízdu na kole do školy se výborně hodí helmy, které jsou pohodlné a dobře větrané, takže se v nich příliš nezapotíte;
  • Pokud vaše dítě jezdí na horském kole, možná by stálo za to poohlédnout se po helmě s hledím, která ho ochrání nejen před sluncem, ale také před větvemi;
  • Pro BMX bude vhodnější zvolit helmu s miskou, která bude vhodná i pro jízdu na skútru;
  • Pro jízdu nejmenších v sedačce na kole se ujistěte, že zadní část helmy je kompatibilní s ergonomií sedačky, aby vaše dítě necítilo nepohodlí.

Vyberte si helmu, která se mu líbí

Výrobci cyklistických přileb si rychle uvědomili, že pokud chtějí zaujmout mladší jezdce, musí modely udělat atraktivní, aby je chtěli nosit každý den. Proto jsou nyní k dispozici modely přileb v různých barvách, vhodné pro dívky i chlapce.
Pro ty nejmenší jsou některé helmy dokonce zdobeny motivy, na kterých jsou vyobrazeni například jejich oblíbení hrdinové.

Chcete-li tedy, aby vaše dítě nosilo helmu dobrovolně, nebo aby si o ni dokonce samo řeklo pokaždé, když bude chtít jet na kole, nechte ho, ať si ji vybere.

Jak ji nastavit

Jakmile si vaše dítě vybere model přilby a vy zkontrolujete jeho velikost, je čas přilbu upravit tak, aby mu dokonale seděla na hlavě.

Přilba by se měla nosit vodorovně, nad obočím. Především by neměla sahat až k horní části čela, jinak by se její účinnost v případě pádu značně snížila.

Přilba by se měla nosit vodorovně, nad obočím

Přilbu nastavíte tak, že ji nasadíte na hlavu dítěte a nastavíte knoflík na zadní straně přilby tak, aby dokonale seděla na hlavě dítěte (přilba by se neměla při záklonu hlavy hýbat). Poté upravte boční popruhy, které by měly pod ušima tvořit tvar písmene Y. Pokud jde o podbradní pásek, po jeho zapnutí byste měli být schopni mezi pásek a bradu vložit 1 prst.

Kdy by se měl změnit?

Stejně jako u cyklistické přilby pro dospělé je třeba zvážit výměnu přilby v případě pádu. V případě dalšího pádu by totiž náraz absorbovaný přilbou již nemusel poskytovat optimální ochranu.

Je také vhodné ji měnit každé 2 roky, pokud je helma vyrobena z PVC, nebo každých 5 let, pokud je helma vyrobena z polykarbonátu, a také v případě poruchy helmy (odlepující se výstelka, poškozený řemínek, problém se zapínáním atd.) a samozřejmě pokud vaše dítě vyroste a helma mu bude příliš malá.

Podle všech těchto tipů by mělo být zvyknutí vašeho potomka na nošení cyklistické přilby hračkou... a rychle se z něj stane reflex, a to i pro budoucnost, až bude dospívat nebo bude dospělý.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC