Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak si vybrat správné oblečení na časovku?

Poté, co jsme vás seznámili s tím, co je to časovka, je čas podívat se na to, jak si správně vybrat oblečení na časovku. Zde je malý průvodce, který vám pomůže s výběrem.

Proč si vybrat konkrétní časovkářské oblečení

V cyklistice spočívá specifičnost časovky v tom, že cyklista stojí na trati před stopkami. Cíl? Jet co nejrychleji. Kromě volby časovkářského kola a polohy cyklisty na časovkářském kole je proto zásadní volba oblečení přizpůsobeného této disciplíně.

Cyklistický oblek pro časovku

Volba speciální časovkářské kombinézy pomáhá získat aerodynamiku. Ve studiích v aerodynamickém tunelu bylo prokázáno, že správný oblek může ušetřit až šedesát sekund v časovce na 40 kilometrů.

Materiál těchto obleků je speciálně navržen pro získání rychlosti a za tímto účelem jsou prakticky beze švů a zejména bez popruhů, které by mohly bránit cyklistově snaze v plné rychlosti. Vrchní (dres) a spodní část (kraťasy) jsou tedy navrženy z jednoho kusu, aby jezdci umožnily lépe rozdělit vzduch a tím snížit aerodynamický odpor.
U některých kombinéz lze také využít kompresní efekt ve stehnech, který zlepšuje námahu a aerodynamiku.
Tyto kombinézy se vyrábějí ve verzích s dlouhým i krátkým rukávem a nosí se velmi těsně u těla.

Pro profesionální cyklisty a nejnáročnější sportovce, kteří chtějí dosáhnout maximálního výkonu, jsou tyto obleky navrženy na míru tak, aby se dokonale přizpůsobily postavě cyklisty, a lze je tedy přizpůsobit na míru.

Některé obleky jsou také specifické pro triatlon.

Cyklistická přilba pro časovku

Výběr přilby je velmi důležitý i při jízdě na čas. Stejně jako oblek může i přilba určená speciálně pro tuto událost ušetřit cenné sekundy během závodu. Zejména časové přilby mají hledí, které zlepšuje aerodynamiku a blokuje proudění vzduchu.

Kryty na cyklistické boty pro časovku

Příčinou časové ztráty během časovky mohou být také boty. Proto se doporučuje pokrýt je specifickými obaly na boty, které zároveň podporují aerodynamiku na chodidlech. Jejich povrch tak pomáhá snižovat tření ve vzduchu.

Rukavice na kolo pro časovky

Chcete-li zdokonalit svou časovkářskou výbavu, zvažte také vybavení aero rukavicemi na kolo, abyste ze sebe během časovky vymáčkli ještě několik sekund navíc. Tyto rukavice, které dokonale padnou na ruce, se tak nepoškrábou a na zápěstí se mírně zvedají, aby vaše ruce mohly lépe rozdělit vzduch.

S těmito tipy jste nyní připraveni na časovku.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC