Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Jak si vybrat silniční kolo?

Po sledování výkonů svých oblíbených cyklistů v televizi chcete začít jezdit na silničním kole. Než se však pustíte do práce, budete si muset mezi silničními cyklistickými potřebami koupit své první silniční kolo. Zde je několik tipů, jak se ujistit, že jste se nerozhodli špatně.

Velikost

Výběr kola začíná správným výběrem velikosti kola. Příliš malé nebo příliš velké kolo se totiž rychle stane nepohodlným.

Které kolo pro jaký trénink?

Abyste si mohli vybrat typ kola, musíte si určit, jakou praxi budete provozovat: rekreační nebo závodní? Příležitostné nebo pravidelné vyjížďky?
Pro rekreační trénink můžete sáhnout po vytrvalostním kole a zaměřit se na pohodlí.
Pro sportovnější přístup můžete sáhnout po cyklosportovním kole s agresivnější geometrií a zaměřit se na výkonnost.
A pokud například obnovujete fyzickou aktivitu po delší pauze, můžete případně sáhnout po elektrickém kole.

Rozpočet

Jakmile se rozhodnete pro typ kola, budete moci zúžit svůj rozpočet. Ceny se totiž mohou pohybovat od přibližně 500 eur za základní kolo až po více než 10 000 eur za kola, kterými jsou vybaveni profesionální cyklisté.
Pokud je váš rozpočet poměrně malý a vaše vyjížďky jsou příležitostné, bude lepší vybrat si rám silničního kola vyrobený z hliníku.
Pokud vám jde spíše o výkon a lehkost, možná byste se měli poohlédnout po karbonovém rámu.
Pokud vám to rozpočet dovolí, možná se vyplatí investovat do dobrého rámu - který si můžete ponechat několik let - a později si silniční kolo vylepšit investicí do lepšího periferního vybavení (zapletená kola, převody atd.).

Vybavení

Po rámu je typ dvojkolí nejdůležitější součástí kola. Určitě to bude první část výbavy, kterou budete měnit, když ji budete chtít vylepšit.
Co se týče výběru hnacího ústrojí, volba bude také záviset na vaší praxi: kompaktní kliková sada bude univerzální, dvojitá kliková sada bude více zaměřená na výkon, zatímco trojitá kliková sada vám umožní jet všude.
Pokud jde o brzdový systém, můžete si vybrat mezi kotoučovými brzdami (které v současnosti převažují u většiny značek kol) a brzdami s destičkami.
S tímto malým průvodcem máte nyní v ruce všechny informace k tomu, abyste si koupili své první silniční kolo a mohli začít jezdit na silničním kole.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru