Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60%

Jak vybrat velikost silničního kola?

Po sledování výkonů svých oblíbených cyklistů v televizi jste se rozhodli koupit si silniční kolo a začít jezdit na kole. Po vysvětlení jak vybrat silniční kolo vám dnes přinášíme malého průvodce, který vám pomůže vybrat velikost kola.

Správné měření

Je důležité, aby vám kolo sedělo, protože příliš malé nebo příliš velké kolo se rychle stane nepohodlným. Výběr správné velikosti rámu tedy začíná provedením správných měření.

Existuje několik způsobů, jak to zjistit, ale nejběžnější metodou je změřit výšku vašeho rozkroku (k tomuto účelu si k perineu přiložte pevný předmět, například knihu, a změřte vzdálenost od podlahy k horní části tohoto předmětu) a vynásobte ji číslem 0,65, čímž získáte ideální velikost rámu.

Tento vzorec s výškou rozkroku je však stále orientační, protože poměr výšky rozkroku k délce trupu a předloktí se může u jednotlivých osob lišit. Lze ji tedy zatížit celkovou výškou jezdce a délkou jeho předloktí.

Studie postury

Pro přesnější měření je pak možné provést posturální studii, která díky všem získaným měřením přesně určí, jaká velikost rámu bude nejlépe vyhovovat vaší morfologii.

Studie postury vám navíc umožní optimalizovat nastavení vašeho kola, ať už jde o výšku sedlové trubky, délku představce atd.

Výběr mezi dvěma velikostmi

Pokud se s výsledky, které jste získali z předchozích metod výpočtu, dostanete mezi dvě velikosti rámu, budete se muset rozhodnout na základě své silniční cyklistické praxe:

  • Pokud sportujete na silničním kole nebo závodíte, zvolte menší velikost;
  • Pokud naopak hledáte pohodlnější kolo na dlouhé vyjížďky, zvolte větší velikost.

V každém případě neváhejte zajít do cykloprodejny a požádat prodavače o radu. A především není nic lepšího, než si kolo před koupí vyzkoušet, protože rozměry rámu se u jednotlivých značek kol mohou lišit.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC