Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jaké zařízení zvolit pro štěrk ?

Právě jste zjistili, co je to štěrk, a nyní se chcete pustit do dobrodružství této nové a stále se rozvíjející cyklistické praxe. Proto jsme pro vás připravili malý návod, jakou výbavu zvolit, abyste mohli jezdit na šotolině bezpečně a se správnou výbavou od hlavy až k patě.

Záhlaví

Stejně jako v jiných cyklistických disciplínách je i ve šotolině prvním základním prvkem cyklistického vybavení výběr přilby. Je tu proto, aby vás ochránila v případě pádu a nárazu do hlavy.

Jelikož se jedná o hybrid, je na vás, abyste si vybrali model, který vám bude vyhovovat mezi horským a silničním kolem, s hledím nebo bez něj. Pokud ale patříte k těm, kteří jezdí hodně po stezkách a pěšinách, přesto vám doporučujeme zvolit spíše model pro horská kola, který o něco více obepíná hlavu a dokáže ochránit i v případě bočního nárazu například na kámen.

Někteří výrobci dnes dokonce nabízejí speciální helmy na šotolinu, u některých modelů s odnímatelným hledím.
Hledí helmy je užitečné pro ochranu před sluncem, ale také před větvemi. Pokud vám helma chybí, můžete tento problém vyřešit tak, že mezi ni a hlavu vložíte cyklistickou čepici, která vám umožní během jízdy zvedat nebo spouštět hledí v závislosti na slunečním záření. Na štěrku ho lze také považovat za stylový prvek, který zdokonalí váš elegantní cyklistický vzhled.

Nezapomeňte také na brejle na kolo, které ochrání vaše oči před různými výčnělky, s nimiž se můžete během jízdy setkat (štěrk, prach, větve atd.).

Horní část těla

Pro ozdobení horní části těla je základním prvkem cyklistického oblečení na šotolinu bezpochyby cyklistický dres, který se dodává ve verzích s krátkým nebo dlouhým rukávem v závislosti na ročním období. Nezapomeňte si vybrat dres s kapsami, do kterých si během jízdy můžete uložit mobilní telefon, klíče a zásoby.

Ještě jednou připomínám, že u cyklistického dresu záleží na vás, zda si vyberete dres pro silniční nebo horské kolo, a to v závislosti na vybavení, které máte k dispozici, pokud již jednu nebo druhou disciplínu provozujete, nebo v závislosti na vašich osobních preferencích. Mnoho značek vyvinulo řadu produktů speciálně pro jízdu na šotolině, kde je v souladu s praxí této disciplíny nejdůležitější pohodlí a snadné používání.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ dresu, musí být vyroben z prodyšného materiálu, který vám umožní odvádět pot a jezdit během jízdy v suchu.

Pro lepší odvod potu je proto vhodné nosit pod dresem technické spodní prádlo, bez rukávů, s krátkými nebo dlouhými rukávy v závislosti na ročním období.

Pokud se teploty ochladí a chcete-li pokračovat ve své oblíbené činnosti, je třeba se vybavit termální bundou, kterou si obléknete přes dres a spodní tričko, abyste mohli regulovat tělesnou teplotu a udržet tělo v suchu.

Pro období uprostřed sezóny, kdy mohou být povětrnostní podmínky proměnlivé, nebo pro větrné dny je vhodné vybavit se také větrovkou, kterou lze v době, kdy ji nepoužíváte, složit do kapes dresu.

Ruce

Ať už jezdíte na silnici, horském kole nebo na šotolině, měli byste myslet na ochranu svých rukou a nosit rukavice. V případě pádu jsou totiž ruce velmi často v první linii. V závislosti na ročním období zvolíme krátkou nebo dlouhou.

Pro jízdu na šotolině, kde jsou vibrace na stezkách (méně tlumené než u horských kol, protože šotolinová kola nemají odpružení), doporučujeme zvolit dobře polstrované rukavice. Kromě řady určené pro tuto disciplínu je tedy lepší sáhnout po modelech určených pro horská kola, které jsou vybaveny pěnovými nebo gelovými výztuhami na dlaních pro optimální tlumení nárazů a vibrací a protiskluzovým povrchem, aby neklouzaly po řídítkách.

Dolní část těla

Kraťasy jsou jedním z klíčových prvků dokonalého cyklistického oblečení, ať už se jedná o jakoukoli disciplínu. Díky němu se vám bude jezdit pohodlně, aniž by vás bolelo sedlo nebo jste trpěli horkem.

Kulaté jako silniční kraťasy nebo široké jako kraťasy na horské kolo, s šlemi nebo bez nich: je jen na vás, jaký model vám bude pro jízdu na šotolině nejlépe vyhovovat. Nicméně pokud jezdíte spíše na stezkách, kde budou vibrace četnější, budete si muset vybrat šortky s dobrým tlumením, tedy s pohodlnější kůží tvořenou například gelovými vložkami.
Podle ročního období se šortky dodávají ve třech verzích: krátké, dlouhé nebo korzárské, abyste mohli jezdit po celý rok.

Nakonec jsou šortky přizpůsobeny morfologii každého člověka, a proto existují pánské a dámské modely s odlišnou semišovou kůží.

Nohy

Mezi základní prvky, které tvoří šotolinovou výbavu, patří také boty na kolo.
Stejně jako silniční cyklistika se i šotolina obvykle jezdí s automatickými pedály, ale s pedály SPD, které umožňují chůzi, na rozdíl od tříbodových pedálů určených pro silniční cyklistiku. Jakmile totiž budete jezdit po stezkách a pěšinách, budete muset častěji pokládat nohu na zem, a tedy chodit, což je možné s obutím pro horská kola a komplikované, ne-li nemožné, s obuví určenou pro silniční cyklistiku vybavenou tříbodovými tretrami.

Na ponožkách na silničním nebo horském kole nezáleží: jen nezapomeňte dobře vypadat a sladit je se zbytkem oblečení a ujistěte se, že jsou prodyšné, aby odváděly pot. Pokud však preferujete stezky, bude lepší zvolit vysoké ponožky, které vás ochrání před větvemi.
V zimě budete potřebovat termální modely, které udrží vaše nohy v teple.

Příslušenství pro kola

Pokud po prozkoumání okolí svého bydliště dostanete chuť vyrazit dál a zejména na vícedenní výlet se svým novým šotolinovým kolem, budete muset přemýšlet o pořízení sedlových brašen, abyste si mohli vzít své věci s sebou.

V závislosti na délce vaší cesty máte k dispozici několik možností:

  • saddlebagy;
  • sáčky na rámy;
  • ta ruční tašky ;
  • sáčky na nosič zavazadel.

Výhodou prvních tří je možnost přeměnit gravel bike na cestovní kolo bez nutnosti použití přídavných zařízení, jako je nosič zavazadel. Ideální na krátký výlet nebo na cestování na lehko v režimu bikepacking. Pro cestování na dlouhé vzdálenosti mohou být také skvělým doplňkem k brašnám, které se instalují na nosič zavazadel.
Pokud jde o brašny, které se připevňují na nosič zavazadel, jsou nezbytností pro několikadenní nebo týdenní cestu.

Když už jsme se dozvěděli, jakou výbavu zvolit na šotolinu, co takhle zjistit jak vybrat kolo na šotolinu?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC