Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Jak si vybrat rukavice na štěrk?

Rukavice jsou jedním ze základních prvků cyklistického oblečení, ať už jezdíte jakoukoli disciplínu. Poté, co jsme zjistili, jaké vybavení potřebujete pro jízdu na šotolině, vám dnes přinášíme malý návod, jak správně vybrat rukavice pro jízdu na šotolině.

Proč byste měli nosit rukavice

Při jízdě na kole nejsou rukavice určeny jen k tomu, abyste si v zimě zahřáli ruce: jsou užitečné po celý rok. V případě pádu jsou totiž ruce často první, které jsou vystaveny riziku: je proto třeba myslet na jejich ochranu. A k tomu není nic lepšího než dobrý pár rukavic. A dobrý pár rukavic se vybírá podle vaší praxe: silniční cyklistika, horská kola, velotaf atd.

Kromě bezpečnostní stránky v případě pádu jsou rukavice užitečné také proto, aby vám zajistily pohodlí na kole, například tím, že snižují vibrace a snižují tření. V případě deště nebo pocení během námahy vám také zabrání v klouzání po řídítkách.

Nosit rukavice zkrátka zabrání vzniku puchýřů z tření nebo dokonce odřenin na dlaních v případě pádu.

Jaké rukavice zvolit pro jízdu na šotolině?

Jelikož gravel je hybridní a všestranný sport, kde se jezdí jak zpevněné úseky, tak traily, může být výběr o něco složitější než u jiných disciplín, ale pokusíme se vám pomoci se správným výběrem.

Kromě několika výrobců, kteří mají řadu cyklistického oblečení a doplňků určených speciálně pro jízdu na šotolině, máte na výběr mezi řadou silničních a horských kol, abyste si vybrali pár, který vám padne jako ulitý.

Pokud jezdíte převážně po silnicích a stezkách, budete potřebovat více polstrované rukavice, které absorbují vibrace způsobené změnami terénu. Šotolinové kolo totiž - na rozdíl od horského kola - nemá tlumič nárazů: vaše ruce tak budou na řídítkách více zatěžovány.
V takovém případě budete muset místo toho zvolit rukavice pro horská kola, nebo alespoň vyztužené či polstrované rukavice na úrovni dlaní, například s gelovými vložkami, které mají tlumit vibrace. V rámci těchto modelů si pak můžete vybrat mezi modely se suchým zipem pro dokonalé přizpůsobení rukavic nebo bez suchého zipu pro efekt druhé kůže.

Pokud jezdíte převážně po zpevněných úsecích a občas se vydáte na stezky, mohou vám stačit rukavice na silniční kolo. Obecně jsou měkčí a lehčí, takže se lépe drží na řídítkách, ale poskytují o něco menší pohodlí na méně valivých částech, protože jsou méně polstrované.

Nakonec, pokud na šotolině dojíždíte do práce a jezdíte tedy v městském prostředí uprostřed hustého provozu, zvažte pořízení křiklavých rukavic - zvolte například fluorescenční barvy - nebo reflexních rukavic, abyste byli pro řidiče dobře viditelní, zejména při změně směru jízdy.

Výběr mezi oběma typy modelů tak bude záviset především na vašich preferencích, ale také na typech povrchů, po kterých se štěrkem jezdíte.

Krátké nebo dlouhé rukavice?

Diskuse mezi nošením krátkých rukavic a dlouhých rukavic se vede již dlouho. Někdo by si mohl myslet, že krátké rukavice jsou vyhrazeny pro teplé počasí a dlouhé rukavice pro zimní teploty, ale debata je mnohem širší.
Například někteří cyklisté, kteří se věnují zejména jízdě na horském kole, dávají přednost nošení dlouhých rukavic po celý rok, aby se ochránili před vnějšími vlivy, jako jsou větve nebo trny, v závislosti na terénu, ve kterém jezdí.

Nemyslete si však, že musíte nosit zimní rukavice i v létě, kdy je 30 stupňů: existují lehčí dlouhé rukavice z prodyšné tkaniny, které odvádějí pot a regulují teplotu. Navíc v případě pádu na kamenitých cestách budou vaše ruce lépe chráněny, protože prsty budou rovněž zakryty rukavicemi.

Pokud se vaše oblíbené terény soustředí hlavně na silnice nebo cesty bez přílišného porostu, budete moci za pěkných dnů bez problémů zvolit krátké rukavice (jinak známé jako mitty).
Pokud jezdíte převážně po asfaltu, nezapomeňte zkontrolovat, zda nabízejí dobré tlumení v dlani (pěnové nebo gelové), abyste se vyhnuli otřesům a necitlivosti na lesních cestách nebo kamenitých stezkách.
Pokud žijete v oblasti, kde je v létě horko, zvolte na horní části rukou dobře větranou látku (například síťovinu), která umožní cirkulaci vzduchu a odvod potu a zároveň účinně ochrání vaše ruce v případě pádu.

V zimě, v chladnějších měsících roku, se vám budou hodit termální rukavice, které dokáží udržet vaše ruce během jízdy v teple. Některé jsou vhodné pro střední roční období, zatímco jiné jsou vyhrazeny pro extrémnější teploty, které se v některých oblastech vyskytují v zimě. Pokud je opravdu zima, můžete je doplnit i párem hedvábných područek.
Podobně, pokud jste zběhlí ve výletech v dešti, některé rukavice mají voděodolnou membránu, která udrží vaše ruce během tréninku v suchu.
Stejně jako u krátkých rukavic najdete více či méně polstrované (tj. s gelovými nebo negelovými vložkami) modely, které si můžete vybrat podle toho, v jakém terénu budete zkoumat.

A pro ty, kterým je větší zima, nebo pro ty, kteří používají štěrk denně například při cestě do práce, neváhejte sáhnout po modelu vyhřívaných rukavic.

Pánské a dámské rukavice, jaký je mezi nimi rozdíl?

Stejně jako u většiny cyklistického oblečení a doplňků existují pánské rukavice a dámské rukavice. Nepovažujte to - jen - za módní záležitost: rozdíl mezi pánskými a dámskými modely je kromě barev vytvořen tak, aby vyhovoval každému typu postavy, a proto existují modely pro muže a jiné pro ženy.
I když na úrovni páru rukavic jsou rozdíly méně výrazné než například u trenýrek, které mají specifickou kůži, dámy, neváhejte se obrátit na pár dámských rukavic, pokud najdete takové, které vám vyhovují, protože pak budou dokonale přizpůsobené vašim rukám.

Výběr správné velikosti rukavic

Aby vás rukavice účinně chránily, musí vám dokonale padnout na ruce, to znamená, že nesmí být příliš malé ani příliš velké. Většina značek nabízí velikosti od XS do XL.
Pro výběr správné velikosti, pokud si je nemůžete před nákupem vyzkoušet, změřte si obvod ruky pomocí metru a při výběru se řiďte tabulkou velikostí, kterou poskytuje značka.

Když už víte, jak si vybrat rukavice na štěrk, co takhle zjistit jak si vybrat helmu na štěrk, jak si vybrat dres na štěrk nebo jak si vybrat boty na štěrk?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC