Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Co je to dirt biking?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám nabízíme pohled na jízdu na kolech v terénu.

Co je to dirt biking?

Dirt VTT neboli dirt jumping je efektní disciplína, která je do značné míry inspirována BMX. Spočívá v provádění akrobatických triků s dirtovým kolem na hrbolcích v hlíně nebo písku nebo na umělých konstrukcích (rampy, moduly), jako jsou ty ve skateparcích. Dirt se dá provozovat i ve městě (říká se mu street dirt) v modulech skateparku.
Na soutěžích jsou dirteři (tak se nazývají vyznavači této speciality) hodnoceni porotou, která je známkuje podle provedených triků a podle pěti kritérií: obtížnost triku, technika dirtaře, výška skoku, plynulost provedení triku a styl.

Běžně se dirt provozuje na horách, v lyžařských střediscích, v bikeparcích, na tratích BMX nebo dokonce v bowls či skateparcích ve městě. Ve Francii vzniklo několik tratí.

Hlavní triky s nečistotami

Spinění spočívá v provádění řady triků. Existuje proto mnoho triků, které lze někdy kombinovat dohromady. Většina triků, se kterými se setkáváme při jízdě na dirtových kolech, je podobná trikům, které se vyskytují v BMX, jako například:

    • Bunny Up;
    • Kříž nahoru ;
    • X-Up ;
    • <No-football; <Candybar; Candybar; Nac-nac; <Condor; <No-hand;
    • Kick-Out (nebo bič);
    • <Can-can;
    • No foot Can-can;
    • <180; <360; <Cliffhanger; <Superman;

<Front-flip; <Nic; <Cashroll; Jaké vybavení na cvičení s nečistotami;Pro trénink dirtů je nutné použít vhodné kolo: obvykle se jedná o kombinaci horského kola a BMX. Dirt bike je polotuhé horské kolo, které je menší než běžné horské kolo (obvykle 26 palců), bez přehazovačky (tedy s pevným převodníkem) a s nízkým sklonem, aby jezdec nebyl při provádění triků omezován sedlem.Přístrojová kola nejsou určena k cestování na dlouhé vzdálenosti, proto jsou zpravidla těžká, aby byla zajištěna větší solidnost. Kolo musí být skutečně vyztužené, aby zvládlo různé skoky, triky a přistání, které jsou na něj kladeny. Řídítka jsou navíc malá a plochá, aby s nimi dirtař mohl snadno manipulovat při tricích. Stejně jako u BMX má kolo pouze jednu brzdu s dostatečně dlouhým pláštěm, aby bylo možné při provádění některých triků otočit řídítky.
Pro pevný a pohodlný rám je třeba zvolit hliníkový rám pro trénink dirtů.
V závislosti na zvolené velikosti kol bude vaše kolo více či méně obratné: obvykle se jedná o 20, 24 nebo 26palcová kola. Menší kolo je obratnější, zatímco větší kolo je stabilnější. Dobrým kompromisem mezi nimi je kolo 24.
Jízdu v terénu můžete trénovat i na pevném kole, ale přesto je vhodné zvolit kolo s odpruženou přední vidlicí, která pomůže zmírnit dopady při skocích a sníží vibrace, zejména v zápěstí a předloktí. Doporučuje se použít 100mm nebo 80mm vidlici: první bude univerzálnější, zatímco druhá vám umožní provádět složitější triky.
Pokud jde o cenu, měli byste počítat s tím, že za dirtové kolo zaplatíte přibližně 500 až 2000 eur v závislosti na modelu a použitých materiálech.
Jelikož při jízdě na dirtových kolech se skoky, které mohou dosahovat výšky až několika metrů, hrozí nebezpečí pádu, je nutné si nasadit odpovídající ochranné vybavení, které se skládá z přilby (celoobličejové nebo misky jako u BMX), masky na ochranu očí, specifické ochranné bundy nebo vesty, která zakrývá celou horní část těla (ramena, břicho a záda), chráničů kolen, loktů a také chráničů holení.Když už víte vše o dirt bikingu, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, maratonský downhill, enduro horská kola, all-mountain horská kola, cross-country, cross-country marathon, freeride, mountain biking, four cross, dual slalom, street mountain biking, mountain bike trial, nebo slopestyle??

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC