Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Vše o jízdě na horském kole

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám představíme horskou cyklistiku v terénu.

Co je cross-country horských kol?

Kros (známý také jako XC) je bezpochyby královnou horských kol. Nejen proto, že se jí účastní největší počet závodníků, ale také proto, že je ze všech disciplín horských kol jedinou, která je od roku 1996 olympijskou disciplínou. Běžeckému lyžování se můžete věnovat ve volném čase nebo závodně.

Soutěže se konají na krátkých okruzích (4 až 6 kilometrů) s prudkými stoupáními a technickými úseky, které je třeba absolvovat několikrát v závislosti na kategorii, do níž se závodník řadí, a to v délce až 1 hodiny 30 minut.

V olympijském běhu (XCO) se startuje ve skupině (hromadný start) a vítězem se stává ten, kdo první protne cílovou čáru. V soutěžích většina účastníků používá polotuhá horská kola, i když se stále častěji setkáváme s celoodpruženými horskými koly, a kola musí být co nejlehčí s karbonovým rámem a dostatečně tuhá, aby byla velmi citlivá. Jedinou povinnou ochranou je přilba, i když rukavice jsou také velmi doporučovány. Stejně jako u silniční cyklistiky jsou i cyklisté na horských kolech vybaveni těsnými kraťasy (se zabudovanou pěnou) a cyklistickým dresem přiléhajícím k tělu pro lepší aerodynamiku.

Pro nadšence existuje po celé Francii mnoho závodů nebo vyjížděk. Jednou z nejznámějších akcí je pravděpodobně Roc d'Azur, které se každoročně účastní více než 20 000 lidí ve Fréjus.

Azurský rok je ve Francii velmi oblíbenou akcí

Seznam cen

Mezi muži je zřejmě nejznámějším horským cyklistou Francouz Julien Absalon, dvojnásobný olympijský vítěz z let 2004 a 2008 a pětinásobný mistr světa (2004, 2005, 2006, 2007 a 2014). Čtrnáctkrát se také stal mistrem Francie. Švýcarský jezdec Nino Schurter patří s jedním olympijským titulem a osmi tituly mistra světa také mezi nejznámější sportovce v této disciplíně.

Mezi ženami dominuje už několik let francouzská horská cyklistka Pauline Ferrand-Prevot, která závodí také na silnici a v cyklokrosu, a to se třemi tituly mistryně světa (2015, 2019 a 2020) a šesti tituly mistryně Francie (v letech 2014 až 2019). K úspěchu jí chybí už jen olympijská medaile, kterou v roce 2012 získala další velká francouzská cyklistka Julie Bressetová.

Když už neznáte cross-country horská kola, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, marathon downhill, freeride horská kola, enduro horská kola, all-mountain biking, cross-country marathon, touring na horském kole, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, trial mountain biking nebo slopestyle?

?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru