Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Třináct žen, které se zapsaly do historie ženské cyklistiky

Znáte přední osobnosti ženské cyklistiky? Mnoho žen si v průběhu desetiletí získalo obdiv tím, že se snažily prosadit ve světě vyhrazeném mužům. Tyto odvážné a smělé průkopnice vydláždily cestu ženské cyklistice a stály u zrodu velkých ženských cyklistických závodů. Zaměřte se na tyto včerejší a dnešní ženy, které se zapsaly do historie!

Hélène Dutrieu, Lidský šíp

Hélène Dutrieu se narodila v roce 1877 a zemřela v roce 1961, když jí bylo 14 let a začala jezdit na kole ve stopách svého bratra Eugèna Dutrieua. Tato cyklistická nadšenkyně se v roce 1895 zúčastnila prvních ženských závodů na velodromu v Tournai, kde překonala hodinový rekord dráhy.

O dva roky později, v roce 1897, vyhrál Belgičan mistrovství světa v rychlostních závodech v Ostende. Od té doby se jí přezdívalo Lidský šíp a následující rok svůj výkon zopakovala.

V roce 1898 vyhrála Velkou cenu Evropy a 12denní závod v Londýně. Poté předvedla řadu velkolepých akrobatických vystoupení na kole, ale také na motorce a v autě. Hélène Dutrieuová, rovněž vynikající letkyně, byla v roce 1913 vyznamenána Řádem čestné legie.

Annie Londonderry, dobrodruh

Zatímco Hélène Dutrieuová se v roce 1895 vyznamenala na trati, feministka Annie Cohen Kopchovskyová podnikla o rok dříve zcela jinou cestu přes Atlantik.

Tato odvážná Američanka není nikdo jiný než první žena, která dokončila cestu kolem světa na kole. Chce dokázat, že ženy jsou stejně schopné, odvážné a zaslouží si to stejně jako muži. Sázka vyhrála: Annie Londonderry, pojmenovaná po společnosti, která ji sponzoruje, dokončí svůj hloupý epos o 15 000 km za patnáct měsíců!

Tillie Anderson, vynikající cyklistka

Tillie Andersonová, Američanka švédského původu narozená v roce 1875, se zapsala do historie cyklistiky. Během své kariéry se tato horlivá propagátorka cyklistiky údajně stala vítězkou 123 závodů ze 130, kterých se měla zúčastnit.

Tillie Andersonová byla skvělou cyklistkou, a to velmi úspěšnou

Je zdatná na dráze i na silnici a byla zvolena nejlepší cyklistkou světa organizací League of American Wheelmen. Tehdy jí bylo 20 let.

Pětatřicet let po své smrti v roce 1965 byla Tillie Andersonová uvedena do Síně slávy cyklistiky Spojených států.

Alfonsina Strada, jezdkyně Gira

Dnes je Alfonsina Strada jedinou ženou na světě, která se zúčastnila jednoho ze tří závodů Grand Tours určených pouze pro muže!

Její narození se datuje do roku 1891. Italská závodnice začala jezdit na kole již v útlém věku, nejprve na kole svého otce, poté na vlastním. Tato statečná sportovkyně získala všechny tituly v ženských soutěžích, ve kterých jezdila. Dokonce dokončila asi třicet závodů s náskokem před cyklisty mužského pohlaví!

Žena byla první ženou, která získala titul

Držitelka ženského hodinového rekordu z roku 1911 se pak dvakrát zúčastnila prestižní klasiky Tour of Lombardy, jednoho z pěti monumentů.

Její nejvýznamnější výkon, kterým se zapsala do panteonu ženské cyklistiky, je bezpochyby oficiální účast na Giru v roce 1924. Hrdinka Alfonsina Strada se připojila k mužskému pelotonu a postarala se o překvapení, když dokončila 3610 km dlouhý slavný etapový závod.

Jeannie Longo, rekordmanka

Jeannie Longo, symbolická postava francouzské ženské cyklistiky, poznamenala celé generace. Tento bývalý lyžař, původem z Annecy, je jednoduše nejúspěšnějším běžcem ze všech francouzských sportovců!

Olympijský vítěz z roku 1996 vyhrál 59 mistrovství Francie a 13 mistrovství světa. Třikrát také vyhrála ženskou Tour de France.

Její úspěchy jsou úctyhodné

Její úspěchy jsou stejně působivé jako její sportovní dlouhověkost. Neuvěřitelná Jeannie Longo oslaví v roce 2020 své 62. narozeniny a pokračuje ve své kariéře tím, že si udělí nový titul, a to Paca šampionky v časovce jednotlivců.

Je také první ženou, která vyhrála Tour de France

Jeannie Longo je skutečná legenda!

Marianne Martin, bojovnice

Tato skvělá dáma nabídla veřejnosti v roce 1984 skutečnou ukázku odvahy a vytrvalosti. V tom roce zvítězila Marianne Martinová v první ženské Tour de France, která se jela v 18 etapách.

Je to mimořádný výkon, když si uvědomíme, že se americká cyklistka, které tehdy bylo 27 let, dozvěděla o své anémii několik měsíců před závodem.

Beryl Burton, britská šampionka

Beryl Burtonová se narodila v roce 1937 a byla průkopnicí cyklistiky ve Velké Británii. Během své 29leté kariéry se zúčastnila 122 národních šampionátů na silnici a dráze. Dáma na kole obsadila první místo 73krát!

Jestliže se Beryl Burtonová zapsala do historie britské cyklistiky, zazářila i na mezinárodním poli. Specialistka na individuální stíhací závody se v této disciplíně vyznamenala 12 medailemi z mistrovství světa na dráze, z toho 5 zlatými. V letech 1960 a 1967 se také dvakrát stala mistryní světa v silniční cyklistice.

Mezi jejími mnoha úspěchy je i to, že jako první žena získala titul mistryně světa v dráhové cyklistice

Mezi její bezkonkurenční úspěchy patří světový rekord v běhu na 12 hodin, který získala v roce 1967, když ujela vzdálenost 277,25 mil, tedy 443,6 km.

Anne-Caroline Chausson, královna sjezdu

Francouzka narozená v roce 1977 není nikdo jiný než nejlepší sjezdařka v historii! Pochází z Dijonu a ve své věkové kategorii se stala mistryní Francie, Evropy a světa v BMX, když jí bylo pouhých 15 let.

Poté se začala věnovat závodům ve sjezdu

Poté se věnovala horským kolům, kde dominovala v této disciplíně a získala 13 titulů mistryně světa! V roce 2007 se tato horská cyklistka vrátila na BMX s jediným cílem: získat medaili na olympijských hrách v Pekingu. Následující rok se jí splnil sen: jezdkyně získala první olympijský titul všech dob v BMX.

Anne Caroline Chausson je v Síni slávy horských kol od roku 2009.

Annemiek van Vleuten, na nejvyšší úrovni

Annemiek van Vleutenová, která v současnosti působí jako profesionální jezdkyně týmu Movistar, září v mezinárodním ženském pelotonu.

Narozený v roce 1982 se nizozemský cyklista může pochlubit mnoha úspěchy, od klasik až po nejslavnější etapové závody. Dvojnásobná vítězka ženské verze Giro d'Italia v letech 2018 a 2019, Annemiek van Vleuten má na kontě vítězství na Tour of Flanders a Ženské Route de France.

Je také mistryní světa v silniční cyklistice (2019) a časovce (2017 a 2018) a držitelkou národních titulů v obou disciplínách. V roce 2020 získá zlato na olympijských hrách v časovce!

Je také mistryní světa v silničním závodě (2019) a časovce (2017 a 2018) a držitelkou národních titulů v obou disciplínách

Pauline Ferrand-Prévot, všestranná cyklistka

Devětadvacetiletá Francouzka není žádný břídil. Touží po dobrodružství a sportu, a tak se věnuje jak silniční cyklistice, tak cyklo-crossu a horskému kolu.

Pauline Ferrand-Prévot je pravidelnou vítězkou! Její všestranná bilance zahrnuje 27 zlatých medailí z francouzských šampionátů a titul mistryně světa v silniční cyklistice (2014), který získala jako první Francouzka od roku 1995, kdy se jím stala Jeannie Longo. Pauline získala světové tituly ve smíšených štafetách na horských kolech, maratonu na horských kolech, cross-country a cyklokrosu.

Od roku 2021 je Pauline členkou francouzského týmu

Od roku 2021 závodí Pauline v barvách Týmu Absolute Absalon BMC.

Teď už znáte některá velká jména ženské cyklistiky! Co takhle dozvědět se více o Mezinárodní velké smyčce žen nebo Mistrovství světa v silniční cyklistice? Víte, že se jedná o první ženský cyklistický závod?

Nejprodávanější

#ekoi
Na své fotky použijte #ekoi a označte @ekoicycling a uvidíme Vás

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC