Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Tým Euskaltel Euskadi

Tým Euskaltel-Euskadi je jedním z nejstarších v profesionálním pelotonu i v UCI World Tour  
Filtrovat

Tým Euskaltel-Euskadi je jedním z nejstarších v profesionálním pelotonu i v UCI World Tour. Chcete zjistit vše o cyklistických týmech, které se účastní závodů? Zjistěte více o historickém týmu, který od roku 1994 rozdmýchává vášně v Baskicku: cyklistickém týmu Euskaltel-Euskadi.

Prezentace cyklistického týmu Euskaltel-Euskadi

Vznikl v roce 1994 a jeho zakladatelem je nezisková organizace Euskadi Foundation. Zvláštností týmu Euskaltel-Euskadi je, že sdružuje běžce z Baskicka nebo trénované v týmech z tohoto území. Termín "Euskadi" ve skutečnosti označuje tuto oblast západních Pyrenejí na pomezí Francie a Španělska.
V roce 1997 se titulárním sponzorem týmu stala bazická telefonní společnost Euskaltel. Díky této finanční podpoře a pod taktovkou nového sportovního ředitele Juliána Gorospeho tým 9 let tvrdě pracoval a v roce 2005 se zapojil do UCI World Tour, dříve UCI ProTour.
Po skvělých letech v profesionálním pelotonu byl tým v roce 2013 rozpuštěn, když se z něj stáhl hlavní sponzor Euskaltel. Pro baskickou cyklistiku to byla velká rána.
Znovuzrození přišlo na konci sezony 2019, kdy do profesionální kategorie vstoupil nový tým vedený Mikelem Landou, prezidentem Fundación Euskadi, a Jorge Azanzou, sportovním ředitelem. Kontinentální profesionální tým (UCI ProTeam) se jmenuje Fundación-Orbea a závodí ve druhé světové divizi.
V roce 2020 pokračuje vzkříšení velkým návratem legendárního sponzora týmu, společnosti Euskaltel. Tým se znovu hlásí ke svému původnímu názvu: Euskaltel-Euskadi.
Cyklisté týmu vstupují do nového roku motivovanější než kdykoli předtím: doufají, že se vrátí ke své někdejší velikosti a zařadí se do kalendáře UCI World Tour.

Hlavní vítězství týmu Euskaltel-Euskadi

Při závodech na kontinentálních okruzích se tým dočkal svého prvního vítězství na Grand Tour v roce 1999, kdy Roberto Laizeka vyhrál 18. etapu Vuelty. V následujícím roce tento výkon zopakoval v 11. etapě závodu Kolem Španělska.
Díky jeho vynikajícím výsledkům byl cyklistický tým Euskaltel-Euskadi pozván k účasti na Tour de France v roce 2001. Výjimečný španělský jezdec Roberto Laizeka se vyznamenal ve 14. etapě v Luz-Ardiden, z níž vyšel jako vítěz. Íñigo Chaurreau se mezitím vyšplhal na celkové 12. místo.
Poté se baskický tým zúčastní všech příštích ročníků Tour de France, jejíž pyrenejské etapy byly nyní zbarveny do oranžova, a davy euforických příznivců se oblékly do triček distribuovaných Euskaltelem. Jedná se o "marea naranja" (oranžový příliv).
Mezi významná vítězství v následujících sezónách patří:
8. etapu Tour de France vyhrál Iban Mayo v roce 2003;
bílý trikot nejlepšího mladého jezdce Tour de France 2007 získal Amets Txurruta ;
3. příčka na stupních vítězů na Tour of Spain 2007 pro Samuela Sáncheze;
12. etapa Tour de France 2011 v Luz-Ardiden, kterou vyhrál Samuel Sánchez, jenž zároveň získal puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře.
Nedávno, v roce 2019, při svém návratu do profesionální kategorie, vybojoval Kolumbijec Sergio-Higuita první místo ve 4. etapě závodu Tour of Alentejo.

Vedoucí týmů

V nové sezoně bude v barvách týmu Euskaltel-Euskadi startovat 20 cyklistů, včetně dvou lídrů: Mikela Bizkarry a Juana José Lobata.

Mikel Bizkarra Etxegibel

Mikel Bizkarra Etxegibel, narozený v roce 1989, je jednou z hlavních postav týmu. Španělský cyklistický reprezentant s lezeckým profilem se pokusí zazářit v etapových závodech sezony 2021.
Profesionál od roku 2011 odjel nejlepší sezonu své kariéry v roce 2018, kdy skončil na druhém stupni vítězů na Tour of Aragon, zejména díky 3. etapě, kterou vyhrál sólově.
Tentýž rok si splnil sen, když se poprvé zúčastnil závodu Kolem Španělska, kde se v celkové klasifikaci vyšplhal až na 17. místo.

Juan José Lobato

32letý (1988) Španěl Juan José Lobato del Valle je vedoucím sprinterem týmu Euskaltel-Euskadi. Od roku 2006 je amatérem, v profesionální kategorii začal závodit v roce 2011 v týmu Andalucía.
V roce 2013 se stal členem týmu Euskaltel-Euskadi, se kterým se zúčastnil Tour de France. Juan José Lobato se několikrát umístil v první desítce rychlostních zkoušek. Po zániku týmu Euskaltel-Euskadi se cyklista připojil k týmu Movistar, poté k Lotto NL-Jumbo a nakonec k Nippo-Vini Fantini-Faizanè, než v roce 2020 znovu oblékl oranžový dres Basků.
Oba lídři se budou moci spolehnout na podporu svých spoluhráčů, kteří je dovedou k vítězství:
Antonio Angulo;
Garikoitz Bravo;
Iker Ballarín;
Joan Bou;
Julen Irizar;
Mikel Aristi;
Mikel Iturria;
Luis Ángel Maté;
Xabir Mikel Azparren;
Antonio Jesús Soto;
Dzmitry Zhyhunou;
Peio Goikoetxea;
Ibai Azurmendi;
Mikel Alonso;
Jokin Aranburu;
Unai Cuadrado;
Gotzon Martin;
Txomin Juaristi.
S výjimkou Bělorusa Dzmitrije Zhyhunoua jsou v týmu pouze španělští cyklisté.
Když už jste se seznámili s cyklistickým týmem Euskaltel-Euskadi, co takhle dozvědět se více o dalších týmech, jako jsou Cofidis, Lotto Soudal, Qhubeka Nexthash, Arkea-Samsic, St Michel Auber93, Nippo Provence PTS Conti nebo KMC Orbea?

Team Euskaltel Euskadi

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC