Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Vše, co potřebujete vědět o horských kolech enduro

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám nabízíme pohled na horská kola enduro.

Co je to enduro na horském kole?

Denduro je poměrně nová disciplína horských kol, která se objevila v letech. Dnes, v plné expanzi, je pravděpodobně jedním z těch, které shromažďují nejvíce cvičenců, ať už licencovaných nebo ne, protože většina cvičenců nepraktikuje enduro závodně. Před vznikem této nové disciplíny označoval termín enduro specifický model kola na půl cesty mezi krosovým a sjezdovým kolem, který byl schopen jezdit ve všech terénech.
Definice disciplíny horských kol enduro je dost podobná, protože se jedná o víceúčelové kolo, na kterém je možné se bavit jízdou z kopce, zejména v horách, a zároveň šlapat - bez větší bolesti - na rovinatých úsecích a do kopce díky univerzálnějšímu kolu, než je kolo DH nebo XC.

Tato disciplína byla také inspirována motocyklovým endurem. V soutěžích se jedná o časové speciály, které je třeba na kole absolvovat v omezeném čase. Na rozdíl od sjezdové disciplíny jsou tratě téměř výhradně přírodní, bez umělých překážek.
Pro výkon v této disciplíně je třeba mít nejen dobrou fyzickou kondici, abyste zvládli výjezdy do kopce a opětovné starty s kolem, které často váží kolem 15 kg, ale také být horským cyklistou s dobrou technikou jízdy, abyste zvládli sjezdové pasáže, které jsou často rychlé a technické, ale na některých rychlostních zkouškách mohou někdy trvat až 20 minut.

Jaké kolo na enduro horská kola?

Horská kola enduro jsou tedy směsicí mezi krosovým a sjezdovým kolem, i když o něco více nakloněnou druhé jmenované disciplíně, která obvykle váží mezi 12 a 16 kilogramy.
Geometrie, odpružení a jízdní pozice těchto kol umožňují, aby byla efektivní ve stoupáních (i když výkon je nižší než u XC kol kvůli velkým plášťům) a zároveň nabízejí lehkost ve sjezdech, protože umožňují jet všude, stejně jako DH kola.

Tato všestrannost je však spojena s určitými náklady (první ceny se pohybují kolem 2000 €), a to především kvůli tomu, že všichni výrobci kol bojují o to, aby svá kola z technologického hlediska každoročně vylepšovali. Ne každý si tedy bude moci dovolit pořídit horské kolo enduro, aby se mohl věnovat této módní praxi.

Všeobecně se enduro jezdí na celoodpruženém horském kole s dobrým zdvihem vidlice a tlumiči, které se mohou uzamknout při jízdě do kopce, což zvyšuje výkon. Obvykle mají také teleskopickou sedačku, která usnadňuje jízdu z kopce bez nutnosti sesedat z kola. Lze to provést i na polotuhém kole, ale to je vzácnější. Ačkoli většinu trhu stále zaujímá hliník, stále více enduro kol se vyrábí z karbonu, který je lehčí a tužší.
Co se týče převodů, vpředu je obvykle jeden řetězový kotouč a vzadu 11 nebo 12 řetězových koleček.
Pro enduro se nejčastěji používají kola o velikosti 27,5 palce, která jsou univerzální a pohodlná, v kombinaci s poměrně širokými pneumatikami a nabízejí dobrou přilnavost.
V neposlední řadě si uvědomte, že existuje také mnoho elektricky asistovaných horských kol určených pro enduro.

Jaké vybavení pro freeride na horském kole?

Jelikož je enduro závodní disciplínou, je nezbytné být řádně vybaven, abyste byli v případě pádu dokonale chráněni.

Pro ochranu hlavy je ideální celoobličejová přilba, která chrání nejen lebku, ale i obličej. V závislosti na úrovni vaší jízdy nebo preferencích si můžete vybrat buď klasickou celoobličejovou helmu, nebo modulární celoobličejovou helmu s odnímatelným podbradním řemínkem.

U endura je také velmi důležité chránit si ruce dlouhými rukavicemi, stejně jako klouby (kolena, lokty) upravenými chrániči (chrániče kolen, loktů). Pokud patříte mezi jezdce, kteří vyhledávají vzrušení, nezapomeňte si pro větší ochranu nasadit také ochranu zad.

Zbytek oblečení bude víceméně připomínat klasického horského cyklistu s volnými kraťasy na horské kolo s integrovanou kůží pro větší pohodlí, stejně jako dres na horské kolo nepříliš přiléhající k tělu s krátkými nebo dlouhými rukávy, abyste se mohli volněji pohybovat.
Výbavu je třeba doplnit obutím pro horská kola vhodným pro systém cepínů (SPD nebo MTB) odpovídající automatickým pedálům nainstalovaným na vašem enduro kole.

Když už víte vše o enduro horských kolech, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, maratonský sjezd, freeride horská kola, all-mountain horská kola, cross country, cross-country marathon, mountain bike touring, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, mountain bike trial nebo slopestyle ?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru