Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Co je to běžecký maraton?

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes se podíváme na maratonskou jízdu na horských kolech.

Co je to maraton na horských kolech?

Cross-country maraton (známý také jako XC maraton) je variantou běžecké disciplíny.
Na rozdíl od cross-country (XC) se však závody nekonají na krátkých okruzích o délce přibližně 5 kilometrů, ale na dráhách v průměru mezi 50 a 160 kilometry (i když nejdelší závody mohou přesáhnout 200 kilometrů). Jedná se také o hromadnou akci, kdy všichni účastníci startují ve stejný čas. V průběhu závodu, který má značné úrovně, se střídají technická stoupání a sjezdy s kopcovitějšími a rychlejšími úseky.
Maratonské XC závody se mohou konat jako sólo nebo týmové závody, během jednoho dne nebo několika dnů. Nejdelší závody se označují jako ultramaratony. Vzhledem k délce trvání vyžaduje maratonská jízda na horském kole skutečné překonání sebe sama.

Mezi nejznámější závody patří bezesporu Cape Epic, který se koná několik dní v Jihoafrické republice, MTB Alpine Cup (neboli Grand Raid BCVS), který se koná ve Švýcarsku, a také Roc Marathon, který se koná ve francouzském Fréjus během Roc d'Azur.

Jaké vybavení pro běžecký maraton?

V maratonském běhu na lyžích jezdci vzhledem k delším vzdálenostem více hledají pohodlí než v olympijském běhu. Výsledkem jsou téměř výhradně celoodpružená horská kola se zdvihem od 80 do 100 mm a karbonovými rámy kvůli nízké hmotnosti. Kola jsou také vybavena kotoučovými brzdami pro lepší brzdění.

Stejně jako v klasickém cross-country je jedinou povinnou ochrannou výbavou přilba (postačí klasický model pro horská kola), ale v případě pádu se doporučuje mít pár rukavic.

Když už víte vše o maratonském cross-country horských kol, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, maratonský downhill, freeride horská kola, enduro horská kola, all-mountain biking, cross-country na horských kolech, four-cross na horských kolech, four-cross na horských kolech, dual slalom na horských kolech, dirt na horských kolech, street na horských kolech, trial na horských kolech nebo slopestyle na horských kolech ?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC