Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Zaměřte se na legendární triatlon Ironman Hawaii

Mýtický, legendární, ikonický... není nouze o přídavná jména, která by popsala havajský Ironman, průkopníka dálkového triatlonu. Slavná 226 km dlouhá trať v Koně, která je považována za jeden z nejtěžších závodů na světě, je snem všech triatlonistů. Proč je ale mezi Ironmany na mezinárodní úrovni tak zbožňován? Jaké jsou disciplíny mistrovství světa Ironman? Ponořte se do rajského prostředí Big Islandu a mezi plaváním, jízdou na kole a během se dozvíte více o tomto mimořádném XXL triatlonu!

Mistrovství světa Ironman: havajský mýtus

Hawaii Ironman se koná každý rok v říjnu ve Spojených státech v okolí města Kailua-Kona na ostrově Big Island. Jedná se o dálkový triatlon ve formátu XXL, ale ne jen tak ledajaký: je to velké finále mistrovství světa Ironman! A to již od roku 1990.

Po dvanáct měsíců se nadšenci trojnásobného úsilí účastní závodů s označením Ironman po celém světě. Pokud se umístí na předních příčkách v žebříčku profesionálních nebo amatérských věkových skupin, mohou doufat, že získají vstupenku do nejprestižnějšího triatlonu na okruhu. Závody série Ironman skutečně nabízejí nějaký počet kvalifikačních míst. Celkem má tu čest vstoupit na havajskou půdu více než 2 000 závodníků.

Ambice, která vyžaduje obrovskou osobní investici!

Ale víte, jak vznikl havajský Ironman?

Zrod havajského Ironmana

Hawaii Ironman je také vůbec prvním triatlonem, který se kdy konal na takové vzdálenosti. Proto se jméno "Ironman" stalo synonymem pro extrémní závody po celém světě.

Vše začalo v roce 1977, kdy John Collins, velitel amerického námořnictva, navrhl spojit tři nejtěžší havajské závody do jednoho. Cílem je ukončit neformální debatu, která zpochybňuje potenciální nadřazenost plavců, cyklistů nebo běžců. Hádáte správně, jde samozřejmě o kombinaci disciplín plavání, jízdy na kole a běhu.

V roce 1978 se koná tato událost: Lyn Lemaire a Gordon Haller, oba Američané, jsou korunováni prvním "Železným mužem" (Iron Man) a "Iron Woman" (Iron Woman) v historii.

Původně se soutěž konala v Honolulu, ale od roku 1981 se přesunula na Big Island. V roce 1982 zapůsobil na svět neuvěřitelný výkon Julie Mossové. Americký triatlonista, který pak vedl závod, pár metrů před cílem zkolaboval a závod dokončil plazením.

Tento historický okamžik vysílaný všemi televizními stanicemi pomohl zpopularizovat tuto sportovní událost na mezinárodní úrovni. Senzační ukázka síly, odvahy a odhodlání, která se stala zdrojem inspirace pro budoucí účastníky, ale i pro samotnou značku. Od té doby se zrodilo motto značky Ironman "anything is possible", což znamená "všechno je možné".

Distance mistrovství světa Ironman

Závodníci se utkají na celkové vzdálenosti 226 km rozdělené do tří různě dlouhých závodů:

  • plavání s délkou 3,8 km;
  • cykloturistika, se 180 km;
  • běh s délkou 42,195 km (maraton).

Sama podstata zřetězené disciplíny ovšem znamená, že hodiny mezi změnami událostí nepřestávají tikat.

Plavecké závody v zátoce Kailua

Tichý oceán je dějištěm plavecké části. Když zazní startovní výstřel, triatlonisté zahájí své životní dobrodružství tím, že se vrhnou do zátoky Kailua-Kona. Úkolem je proplout masou plavců. Trasa zahrnuje jeden okruh v teplé tyrkysové vodě (průměrně 25 stupňů).

Časový limit na absolvování kurzu je 2 h 20 min.

Cyklistická akce na Velkém ostrově

Cyklistická složka přebírá vládu: závodníci polykají kilometry ve vlhkém horku, které je často těžko snesitelné, až dusivé. Teploměr někdy překračuje hranici 40 stupňů!

Reliéf trati tvoří falešné roviny nahoru a dolů s kumulativním pozitivním výškovým rozdílem blížícím se 2 000 m. Vítr, který vane na Havaji, zvaný Ho'o Mumuku, je navíc mimořádně nepředvídatelný. Další významná obtíž pro triatlonisty.

Cyklistická trasa se skládá z okružní jízdy podél pobřeží z Kailua-Kony do Hawi. Pohlednicové prostředí, které nenechá účastníky lhostejnými...

Upozorňujeme, že kolo musíte odevzdat v časovém limitu 10:30 minut po startu vaší vlny na začátku triatlonu. Pokud tak neučiníte, nebudete moci maraton absolvovat.

Poznámka

Maraton na trati v Koně

Přechod z kola na běh není nic jednoduchého, protože únava narůstá a slunce praží. Běhání maratonu je náročné hlavně na psychiku.

Pro tohoto posledního

běžce

si vezmu trochu více času

Při této závěrečné vytrvalostní disciplíně se sportovci nejprve vydají na sever ostrova směrem k letišti a poté se vrátí zpět. Došli do Pahoehoe Beach Parku jižně od Kailua-Kony a pak se vydali po svých stopách.

Na obzoru na Alii Drive se rýsuje slavná cílová čára, nejvyšší představa závodníků na konci strastiplného úsilí, které je třeba zvládnout za nejméně 17 hodin. Není pochyb o tom, že tento památný závod zůstane navždy v paměti každého z nás!

Recordy na Havajském Ironmanovi

Aktuální mistryní světa v Ironmanu je Anne Haugová (8:40:10), první Němka, která získala zlatou medaili.
Nejlepší čas má Švýcarka Daniela Ryfová (8:26:16), která má na kontě ne méně než čtyři vítězství v této disciplíně.
Fenomenální Paula Newby-Fraserová, přezdívaná Queen of Kona (Královna Kony), se svými osmi tituly trhá rekord v počtu ženských vítězství! Nelze nezmínit také švýcarskou triatlonistku Nataschu Badmannovou a jejích šest triumfů, stejně jako Britku Chrissie Wellingtonovou (čtyři tituly).

Mezi muži se šampion pro rok 2019 jmenuje Jan Frodeno. S tímto třetím titulem získaným za 7 h 51 min 13 s plní Němec dvojí úkol. Po dvou po sobě jdoucích triumfech krajana Patricka Langeho získává zpět svou korunu a připisuje si nejrychlejší čas v historii havajského Ironmana.
O rekord v počtu mužských vítězství se dělí dva američtí triatlonisté Dave Scott a Mark Allen, kteří v 80. a 90. letech získali zlato šestkrát. V poslední době jsou Jan Frodeno a Australan Craig Alexander trojnásobnými mistry světa v Ironmanu.

Ironman Hawaii pro vás nemá žádná tajemství! Co takhle dozvědět se více o dalších Ironmanech, jako je Barcelona Ironman nebo Frankfurt Ironman?

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC