Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60%

Jak změřit velikost hlavy?

Když začínáte jezdit na kole, musíte si sestavit dokonalé cyklistické oblečení, abyste mohli jezdit bezpečně. U každého kusu oblečení nebo doplňku je důležité zvolit správnou velikost. Příliš velká nebo příliš malá přilba se může rychle stát nebezpečnou. K tomu je třeba se podívat do průvodce velikostí značky. Dnes vám poradíme, jak změřit velikost hlavy.

Proč byste si měli změřit velikost hlavy?

Znalost velikosti hlavy je nezbytná pro to, abyste si mohli koupit cyklistickou přilbu. Je to proto, že aby helma poskytovala optimální ochranu hlavy, musí být dokonale přizpůsobena vaší hlavě. Připomínáme, že přilby jsou povinné do 12 let věku, ať už je dítě jezdcem nebo jen spolujezdcem na kole. Přestože po dosažení tohoto věku není povinná, důrazně vám ji doporučujeme nosit pro vaši bezpečnost v případě pádu.

Jak změřit obvod hlavy

Abyste mohli změřit obvod hlavy, potřebujete pružný krejčovský metr (nebo páskový metr). Pro snadnější použití můžete požádat někoho jiného, aby vám s tímto krokem pomohl, ale můžete to velmi dobře zvládnout sami. Nakonec použijte ledový obklad, abyste se ujistili, že držíte metr vodorovně a na správném místě.

Při měření obvodu hlavy si změřte obvod hlavy tak, že kolem hlavy obtočíte metr. Umístěte metr kolem hlavy. Obvod hlavy se měří od středu čela: pro přední část hlavy byste měli metr přiložit několik centimetrů nad obočí a pro zadní část hlavy byste měli metr přiložit na hrb v zadní části lebky. Dbejte na to, abyste měřicí pásek přejížděli přes uši a příliš ho netlačili, aby nedošlo ke zkreslení měření. Měření proveďte v místě, kde metr protíná nulu uprostřed čela.

Jak vybrat správnou velikost podle velikosti hlavy.

Po změření velikosti hlavy je třeba pro zjištění velikosti přilby nahlédnout do tabulky velikostní shody značky, abyste si mohli vybrat správnou velikost přilby. Vezměte prosím na vědomí, že tato tabulka shody se může u jednotlivých značek lišit. V závislosti na zvolené značce tedy nemusíte koupit stejnou velikost jako u jiné značky.

Zpravidla se helmy dodávají v různých velikostech od S do L, aby padly co největšímu počtu lidí. U některých značek jsou helmy k dispozici pouze ve dvou velikostech S/M a L/XL. Vyberte si značku, jejíž velikost vám nejlépe sedí, abyste získali helmu, která vám dokonale padne na hlavu. Pokud si nejste jisti mezi dvěma velikostmi nebo je vaše míra na hranici mezi dvěma velikostmi, doporučujeme zvolit velikost vyšší.

V případě značky, která nabízí dvě velikosti, pokud vezmeme v úvahu velikost hlavy, je zde uvedeno, čemu odpovídají jednotlivé velikosti (velikost je samozřejmě třeba ověřit podle značky přilby):

  • Velikost S / M odpovídá přibližně obvodu hlavy 54 až 58 centimetrů;
  • Velikost L/XL odpovídá přibližně obvodu boků 59 až 62 cm.

V případě značky, která nabízí tři velikosti, pokud vezmeme v úvahu měření obvodu hlavy, je zde uvedeno, čemu odpovídají jednotlivé velikosti (velikost je třeba zkontrolovat samozřejmě podle značky přileb):

  • Velikost S odpovídá přibližně obvodu boků 52 až 54 centimetrů;
  • Velikost M odpovídá přibližně obvodu boků 55 až 58 centimetrů;
  • Velikost L odpovídá přibližně obvodu boků 59 až 62 centimetrů.

U dětí začíná obvod přileb na 45 cm obvodu hlavy, což odpovídá přibližně 9měsíčnímu dítěti.

Také si uvědomte, že většina cyklistických přileb je vybavena mikrometrickým nastavovacím kolečkem v zadní části lebky, kterým si můžete nastavit týlní opěrku s přesností na milimetry pro každou jízdu. Pro optimální přizpůsobení přilby lze toto nastavení týla provést také zespodu nahoru, aby přilba dokonale seděla.

Některé přilby se také dodávají s různými sadami pěny, které zajišťují dokonalé přizpůsobení vaší lebce.

Ve všech těchto funkcích sice nelze nahradit prohlídku v obchodě, ale přilbu si můžete snadno zakoupit v internetovém obchodě.

Když už umíte změřit velikost hlavy, co takhle zjistit jak změřit velikost pasu? Jak změřit velikost hrudníku? A jak zjistit velikost ruky pro rukavice?

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC