Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60%

Vybavení cyklisty

Právě jste si koupili kolo. Jste (téměř) připraveni na jízdu. Víte ale, jaká cyklistická výbava je nezbytná pro silniční cyklistiku nebo jízdu v terénu? Zde je několik tipů, jak se vybavit, než poprvé šlápnete do pedálů v vhodném cyklistickém oblečení a v naprostém bezpečí.

Přilba

Víte, že od roku 2017 je nošení přilby při jízdě na kole povinné pro děti mladší dvanácti let? Přesto se z bezpečnostních důvodů důrazně doporučuje nosit přilbu bez ohledu na věk, jakmile nasednete na kolo.

Úrazy hlavy jsou ve skutečnosti nejčastější příčinou úmrtí cyklistů, proto je nošení přilby při jízdě na kole nejúčinnějším způsobem její ochrany.

Abyste toho dosáhli, musí vám helma dokonale padnout na hlavu, být bezpečná a splňovat bezpečnostní normy. Přilbu byste samozřejmě měli vyměnit, pokud na ni narazíte, pokud se na jejím povrchu objeví praskliny, pokud je její utažení vadné nebo pokud je příliš stará (doporučuje se měnit ji přibližně každých pět let).

Rukavice

Stejně jako přilby, a i když na rozdíl od motocyklu nejsou na kole povinné, jsou velmi doporučovány rukavice, které chrání před rizikem poranění rukou v případě pádu, které často přicházejí do kontaktu se zemí jako první. K tomuto účelu existují rukavice přizpůsobené pro každý trénink a každé roční období.

V létě, kdy si cyklisté kvůli horku častěji sundávají rukavice, je důležité se i nadále chránit nošením krátkých, lehkých a vzdušných rukavic, které umožňují odvod potu, ale zároveň poskytují ochranu dlaní v případě pádu. Kromě toho vám rukavice zabrání, aby vám ruce na řídítkách klouzaly kvůli potu.

V zimě vás dlouhé rukavice s termotkaninou ochrání před zraněním i chladem. Není totiž nic nepříjemnějšího, než když musíte držet řídítka nebo brzdit se zmrzlými prsty.

Při jízdě na horském kole vás celoroční nošení rukavic ochrání také před vnějšími vlivy, jako je například vegetace nebo vibrace.

Boty na kolo

Pokud jezdíte na kole s plochými pedály, otázka vlastně ani nestojí: budete moci jezdit s běžnou sportovní obuví.

Pokud se však rozhodnete přejít na automatické pedály, abyste získali efektivitu šlapání, budete muset investovat do cyklistické obuvi, kterou si vyberete podle automatických pedálů.

V podstatě existují dva automatické systémy pedálů: pedály pro silniční kola (tříbodové spony) a pedály pro horská kola (dvoubodové spony). Některé boty umožňují montáž obou systémů na podrážku, jiné jsou určeny výhradně pro jeden nebo druhý model (a to je kritérium, které je třeba při nákupu zvážit).

Boty určené pro silniční cyklistiku jsou tužší a ztěžují chůzi, zatímco boty určené pro jízdu na horském kole (které můžete používat i na silničním kole, zejména pokud je váš trénink zaměřen spíše na cykloturistiku) jsou pro chůzi vhodnější, protože při jízdě na horském kole cyklista častěji pokládá nohu na zem, aby překonal některé obtíže.

Cyklistický dres

Cyklistický dres není na první pohled povinnou výbavou. Ve skutečnosti vám během jízdy prokáže mnoho výhod.

V první řadě vám cyklistický dres nabídne kapsy na zádech, do kterých si můžete uložit osobní věci (mobilní telefon, klíče, jídlo během jízdy atd.), aniž byste se museli zatěžovat batohem, což může být během jízdy někdy dost nepohodlné.

Druhé, cyklistické dresy jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, které umožňují odvod potu, na rozdíl od běžného bavlněného trička, které zůstane mokré po celou dobu jízdy.

V teplejších měsících můžete zvolit lehký a prodyšný dres s krátkým rukávem.

Jakmile teploty klesnou, můžete přejít na modely s dlouhými rukávy, které jsou obvykle podšité fleecem, aby udržely tělo v teple, a zároveň jsou vyrobeny z prodyšného materiálu, který odvádí pot.

Sako

Jakmile se ochladí, bude nutné obléknout si termobundu, abyste se při jízdě na kole zahřáli. V závislosti na místě, kde žijete, jsou některé bundy dokonce určeny pro jízdu v teplotách pod bodem mrazu, takže můžete pokračovat v tréninku po celý rok.

Výhodou těchto bund je, že jsou nepromokavé (odolávají vlhkosti), větruodolné (zabraňují pronikání vzduchu) a prodyšné (odvádějí pot).

Pro jízdu v teple v zimě je ideální obléci si tři vrstvy oblečení: spodní prádlo (odvádí pot), dres s dlouhými rukávy (udržuje tělo v teple) a termobundu (pomáhá izolovat tělo od chladu zvenčí).

Krátké filmy

Mnoho začínajících cyklistů se zdráhá obléknout si šortky s náprsenkou. A přesto vyzkoušet ji znamená přijmout ji. Při nošení šortek s náprsenkou během vyjížděk, a zejména jakmile se začnou prodlužovat z hlediska času nebo vzdálenosti, totiž oceníte pohodlí v opěrných bodech na sedle a vyhnete se zraněním - někdy velmi bolestivým - na této úrovni.

Stejně jako u dresů existují krátké, prodyšné modely na léto a dlouhé, fleecem podšité modely na zimu. V polovině sezóny můžete zvolit také korzet (nebo zkombinovat krátké šortky s legínami).

A co šortky?

A šortky mají také samostatné modely pro muže a ženy s různými vložkami přizpůsobenými anatomii každého z nich, aby bylo zajištěno maximální pohodlí v této oblasti.

V závislosti na délce jízdy se můžete rozhodnout pro kraťasy s gelovou nebo pěnovou vložkou.

Brýle

Posledním prvkem dokonalé cyklistické výbavy jsou brýle. Navzdory tomu, co si mnozí myslí, nejsou jen módním doplňkem a mají skutečný účel: chránit oči cyklisty před všemi vnějšími vlivy (vítr, slunce, déšť, prach, hmyz, stříkající voda atd.).

Na rozdíl od běžných slunečních brýlí jsou navíc navrženy tak, aby byly dostatečně odolné při pádu, a jsou vyrobeny z lehčích materiálů, což zvyšuje vaše pohodlí při sportu.

A pokud denně nosíte brýle, je u některých modelů cyklistických brýlí dokonce možné provést korekci zraku díky přidání optické vložky.

Pokud jste se řídili těmito několika tipy, které vám pomohou sestavit dokonalý cyklistický outfit, jste připraveni nasednout na kolo a bezpečně šlapat do pedálů. Šťastnou cestu!

AKTUÁLNĚ NEJPRODÁVANĚJŠÍ VÝROBKY

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC