Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak vybrat zámek na kolo?

V roce 2020 se téměř 300 000 francouzských domácností stalo obětí krádeže nebo pokusu o krádež kola (Insee). Existuje jediné řešení, jak tuto pohromu zastavit: zámek na kolo. Jak si ale vybrat účinnou ochranu z eklektické nabídky na trhu? Zámek ve tvaru U, lanko, řetěz... tolik užitečných modelů pro zabezpečení rámu a kol. Pomáháme vám vidět jasněji.

Stupeň zabezpečení zámků na kola

Ačkoli jsou zámky na kolo nezbytnou investicí pro ochranu vašeho kola před zločinci, ne všechny nabízejí stejnou úroveň zabezpečení proti krádeži. Vážíte si svého kola jako oka v hlavě? Pokud ano, nešetřete na výběru zámku.
Rozpočet určený na pořízení zámku je obecně úměrný ceně kola. O závodní kolo za 2 000 eur projeví zlomyslní jedinci větší zájem než o staré kolo na konci životnosti. Proto počítejte s tím, že na zařízení proti krádeži vynaložíte alespoň 15 % ceny cyklu.

Různé typy zámků na kola

Kódový nebo klíčový zámek kabelu nabízí minimální úroveň zabezpečení. Jeho užitečnost je omezena na zabezpečení příslušenství kola (brašny, helmy, sedla atd.), ale zloději nezabrání v krádeži kola. Lze ji použít jako doplněk k rozsáhlejší ochraně.
Řetěz proti krádeži již poskytuje lepší zabezpečení proti krádeži. Je pružný, ale pevný a díky své ovladatelnosti se snadno připevní na kolo a městské struktury. Čím silnější jsou články řetězu, tím vyšší je úroveň ochrany.
Zámek proti krádeži ve tvaru U poskytuje optimální zabezpečení kola. Tyto vysoce bezpečné zámky jsou obzvláště odolné a zpravidla odrazují zloděje od pokusů o vloupání.
Skládací zámek je zajímavou alternativou k tradičnímu zámku ve tvaru U. Jeho hlavní výhodou je kloubové uspořádání ramen, díky němuž je systém upevnění snadný a univerzální a zároveň šetří místo.
Zámek rámu neboli podkovový zámek se připevňuje k rámu kola u zadního kola. Při pokusu o pohyb kola se kolo zablokuje. Rychle se zapojující ochrana, ale doporučuje se ji vyhradit pro krátké zastávky.

Umění zabezpečit kolo zámkem

Jak jste jistě pochopili, při samostatném použití je třeba se vyhnout kabelovým zámkům, které lze přeříznout štípnutím.
Nejlepší variantou je kombinace dvou ochran proti krádeži (U + řetěz nebo U + kabel), zejména při dlouhých zastávkách. V ideálním případě byste měli zajistit rám kola, přední kolo, zadní kolo a sedadlo. Například písmeno U může zahrnovat rám, přední kolo a pevný bod, zatímco řetěz doplňuje zajištění spojením zadního kola, upevňovacího bodu a sloupku sedadla.
V každém případě dbejte na správné uzavření zámků a zvolte pevný a dostatečně vysoký upevňovací prvek.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC