Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Náš průvodce nákupem brýlí na horské kolo

Váháte, zda si pořídit brýle pro jízdu v horách nebo v lese? Dobré brýle jsou nezbytnou součástí výbavy potřebné pro jízdu na horském kole. Chrání oči a horní část obličeje před mnoha agresivními faktory: sluncem, deštěm, projektily... Jak si vybrat cyklistické brýle? Jaký ochranný index byste měli zvolit pro své sluneční brýle? Polarizační nebo fotochromatické čočky? Odnímatelný rám, s obroučkami nebo s polovičními obroučkami? Ekoï vám nabízí kompletního průvodce s 8 pečlivě prozkoumanými kritérii nákupu. Jste připraveni najít ty správné brýle na horské kolo pro vaši jízdu? Pozor na oči!

Brýle na horské kolo: nezbytné nebo zbytečné?

Viděli jste někdy cyklisty na horských kolech, kteří se vraceli z nedělního výletu s tváří od bláta? Pokud jste o tom stále pochybovali, měli byste nyní pochopit, proč je při jízdě na horském kole nezbytné nosit brýle!

Oko je vzácný a křehký orgán, který je během jízdy na kole vystaven těžké zkoušce. Vzhledem ke klimatickým faktorům a rizikům projekcí všeho druhu nejsou brýle luxusem, ale skutečnou nutností.

Multifunkční brýle zajišťují bezpečí vašich očí tím, že poskytují vícenásobnou ochranu:

  • proti slunci, a to jak z hlediska UV záření, tak z hlediska oslnění silným světlem (ano, existuje něco jako úpal očí!);
  • proti větru, abyste zabránili tvorbě slz, které by vám rozmazaly zrak
  • proti dešti, aby vaše oči zůstaly suché;
  • proti vnějším výčnělkům, které jsou zvláště časté při jízdě na horském kole: bláto, prach, kamínky, písek;
  • proti hmyzu a jiným komárům, kteří mohou rušit výhled a donutit vás zastavit.

Díky své bariérové funkci jsou brýle skvělým spojencem všech cyklistů!

1. Označení CE na brýlích pro horská kola

Chcete-li si být jisti, že kupujete spolehlivý výrobek, nejprve zkontrolujte, zda mají vaše brýle označení "CE". Její umístění znamená, že brýle jsou schváleny podle normy NF EN ISO 12312-1 2013. Zaručuje, že výrobek splňuje konstrukční a výkonnostní požadavky stanovené právními předpisy.

Kromě toho musíte mít k dispozici informační leták s podrobnými údaji o vlastnostech brýlí. To je povinné.

2. Kategorie brýlí

Na rozdíl od toho, co si možná myslíte, ochrana proti UV záření nesouvisí s odstínem čoček, ale s jejich filtrační schopností. Tmavé brýle jsou tedy účinné v boji proti oslnění, ale nemusí nutně poskytovat dostatečnou ochranu proti slunečnímu záření a naopak. Dejte si proto pozor na tónovaný plast!

Platné normy rozlišují pět tříd ochrany, a to od 0 do 4 v závislosti na stupni slunečního záření. Výběr třídy a zabarvení brýlí je tedy třeba přizpůsobit počasí při vašich výletech na horském kole:

  • Kategorie 0: tyto čiré čočky nechrání před UV zářením. Jsou vyhrazeny pro použití v noci nebo při velmi slabém osvětlení.
  • Kategorie 1: tato skla filtrují 20 až 57 % světla, a jsou proto užitečná při zatažené obloze nebo v mlze.
  • Kategorie 2: brýle určené k nošení za částečně zamračených dnů.
  • Kategorie 3: je nejvhodnější pro cyklisty díky optimální ochraně proti UV záření. Je ideální při jasném světle, aby si zachoval dobré vidění i na ostrém slunci a zabránil předčasnému stárnutí sítnice.
  • Kategorie 4: tato skla jsou vhodná pro situace, kdy je světlo mimořádně silné. Je určen pro vyznavače zimních nebo vodních sportů.

Pokud vám padnou do oka pěkné brýle, nezapomeňte nejprve zkontrolovat kategorii brýlí, než propadnete spatřenému modelu.

Radíme vám, abyste se zaměřili především na brýle na horské kolo kategorie 3, které účinně ochrání vaše oči před slunečními paprsky a zabrání oslnění. Je však vhodné mít také brýle kategorie 1 až 2, abyste mohli vyrazit ven i za šedého počasí a měli dostatečnou ostrost.

3. Typologie slunečních brýlí

Kromě kategorizace objektivů stojí za to podívat se na jejich typ. Většina čoček ATV je vyrobena z polykarbonátu. Díky tomuto obzvláště houževnatému polymeru jsou brýle nerozbitné pro svou odolnost.

Použitá technologie je kritériem pro nákup. Na výběr budete mít především mezi:

  • Polarizační čočky: nabízejí obrovský kontrast, zvýrazňují všechny detaily trasy, kterou projíždíte, a výrazně zlepšují vidění za jasného světla. Eliminuje se riziko oslnění a snižuje se únava zraku.
  • Fotochromatické čočky: zvláštnost těchto čoček spočívá v jejich univerzálnosti, protože mají schopnost měnit barvu podle světelných podmínek. Jejich odstín se zesvětluje a ztmavuje v závislosti na trase a stínovaných oblastech, kterými projíždíte. Hodí se také při změně počasí!
  • Zrcadlové čočky: díky technologii Iridium tyto čočky zlepšují odraz slunečního záření a dodávají sportovní, asertivní a moderní vzhled.

Skla brýlí na horská kola jsou někdy pro zlepšení jejich vlastností speciálně upravována, a to proti zamlžování, odpuzování vody nebo dokonce oleofobními vlastnostmi.

4. Možnost korekčních čoček

Není snadné jezdit na horském kole s brýlemi na předpis, když svítí slunce! Každý zkušený jezdec ví, že se to nedoporučuje.

Kontaktní čočky ve spojení se slunečními brýlemi jsou sice možnou alternativou, ale nejlepším řešením je rozhodně investice do korekčních čoček. Některé značky nabízejí modely s možností korekce očí. Možnost, která by měla zaujmout lékaře s problémy se zrakem!

Tak je tomu i v případě Ekoï: naše nejprodávanější modely jsme upravili pomocí zrakově přizpůsobených čoček, které vám umožní šlapat v nejlepších možných podmínkách s minimem omezení.

Proces je vzdálen jen několik kliknutí. Stačí zadat klíčové údaje z receptu (sféra, cylindr, osa, poloviční zornicová vzdálenost obou očí) a objednat si brýle s korekčními čočkami.

Nabízíme také modely, do kterých lze umístit optickou vložku, která se připevní na nosní můstek za obrazovku.

5. Typ rámu

Po čočkách je čas promluvit si o obroučkách vašich budoucích brýlí. Projděme si různé typy rámů, které se na trhu vyskytují:

  • Sluneční brýle s obroučkou: celá čočka je zachycena obroučkou. Jsou tuhé a pevné a nabízejí ideální pevnost pro jízdu v terénu.
  • Sluneční brýle s poloviční obrubou: obruba nezakrývá spodní část čoček. Jsou proto lehčí, ale také křehčí.
  • Sluneční brýle s odnímatelným rámem: jsou univerzální a nabízejí cyklistům na horských kolech možnost žonglovat mezi dvěma variantami, protože spodní rám lze odejmout. Díky spodnímu rámečku není pravděpodobné, že by objektiv při nečekaném pádu zasáhl obličej.

Na rozdíl od tradičních brýlí složených ze dvou čoček existují páry tvořené jedinou čočkou, která výrazně rozšiřuje zorné pole. Některé modely XL se zavinovacími brýlemi zakrývají větší část obličeje, čímž poskytují větší ochranu. Pro extrémnější disciplíny, jako je enduro nebo downhill, zvolte masku na horské kolo.

6. Pojem pohodlí

Pokud čočky plní ochrannou funkci, obruba je naopak zárukou vašeho pohodlí! Dobré cyklistické brýle musí být příjemné na nošení a musí odpovídat morfologii vašeho obličeje. Do hry vstupuje několik kritérií pro nákup:

  • lehkost výrobku;
  • protismykový povlak na spáncích rámu pro vynikající oporu při technických sjezdech a průjezdech;
  • úprava nosního můstku pro správné nastavení brýlí;
  • možnost nastavení délky větví;
  • větrací body na rámu zabraňují zamlžování.

Koupí pohodlných a měkkých brýlí na nose zapomenete, že je máte na nose!

Před objednáním si zkontrolujte rozměry brýlí a obrazovky, abyste se ujistili, že sedí. Ačkoli jsou brýle často unisexové, je třeba si uvědomit, že samozřejmě existují modely pro muže a ženy, stejně jako pro děti.

7. Design brýlí pro horská kola

Sluneční brýle jsou stylovým prvkem ve výbavě horského cyklisty. A ano, estetika má své slovo!

Cyklisté nám nabízejí klubko barev s křiklavě zabarvenými skly: prdící modrá, ohnivě červená, smaragdově zelená, planoucí oranžová, dívčí růžová... je toho hodně, co si můžete užít. Ať už je to jakkoli, rozhodně dodají vašemu vzhledu konečnou podobu díky své nepopiratelné sportovní stránce, která bude působit moderně a trendy.

Sníte o jedinečných brýlích na horské kolo? Chcete se odlišit od ostatních cyklistů? Některé značky nabízejí přizpůsobení brýlí k obrazu svému. Máte kontrolu nad celou řadou prvků: odstínem čoček, barvou obrouček, spánků, objímek nebo dokonce nosního můstku. Třešnička na dortu: někdy máte dokonce možnost nechat si na brýle vytisknout své jméno!

8. Brýle po nákupu

Jste milovníkem vzrušení a pravidelně se účastníte soutěží? Jakmile překonáte cílovou pásku, je pravděpodobné, že rádi vyměníte výkonnou obrazovku za brýle, které se nepotí. Dobrým nápadem je tedy pořídit si druhé brýle určené pro období po závodě, stejně jako to dělají profesionálové!

Tyto městské modely si zachovávají sportovní charakter a jejich tónovaná skla jsou stejně účinná proti slunci. Ve skutečnosti je můžete nosit jako každodenní sluneční brýle.

Další užitečné příslušenství pro horská kola

Když už víte, jaké sluneční brýle si vybrat, nabízíme vám stručný přehled dalších doplňků, které jsou stejně nezbytné pro jízdu na horském kole.

Cyklistické přilby: ačkoli je legislativa ukládá pouze dětem do 12 let, je nemyslitelné jezdit na horském kole bez ní. Při jízdě na běžkách se na jízdu v horách, v podrostu nebo na kamenitých stezkách skvěle hodí all-mountain helma s kšiltem. Pro rizikovější disciplíny, jako je enduro nebo sjezd, je lepší zvolit celoobličejovou přilbu, která kryje lebku i bradu.

Rukavice: I ty jsou při jízdě na horském kole nezbytné! Chrání ruce před zraněním v případě pádu, ale také před občasným poškrábáním při jízdě. Kromě toho pomáhají tlumit vibrace a udržovat dobrý úchop řídítek.

Boty na horské kolo: Je to jasné, musíte si pořídit boty na kolo, které jsou vhodné pro jízdu v terénu. To znamená také výběr typu pedálu, který chcete na stroj namontovat. Váš výběr se bude lišit v závislosti na vašem použití: cross-country touring, freeride... Ke každé disciplíně patří její bota!

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC