Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadí zdarma k objednávce nad 4300 Kč

Jak si vybrat celoobličejovou MTB přilbu?

Poté, co jsme vám nabídli Srovnání přileb na horská kola, abyste zjistili, jaké různé modely přileb existují, vám nyní nabízíme malého průvodce, který vám poradí, jak si vybrat přilbu na horské kolo.

Proč si vybrat celoobličejovou přilbu na horské kolo

Především, přestože jsou přilby povinné pouze do 12 let, můžeme vám jen důrazně doporučit, abyste si je nasadili, jakmile nasednete na kolo. Pokud jezdíte na horském kole, doporučujeme nosit přilbu o to více, že zranění hlavy jsou nejčastější příčinou úmrtí cyklistů.

Při jízdě na enduro nebo DH, kde se občas jezdí rychle v klikatých a často krkolomných sjezdech tvořených kořeny, kameny a skalami, můžeme jen doporučit nošení celoobličejové přilby, abyste byli ochráněni na 100 %. Na rozdíl od klasické přilby totiž celoobličejová přilba chrání kromě lebky také krk (jako všechny horské přilby), ale především obličej. To se vám bude hodit nejen k ochraně před větvemi, ale také a zejména v případě pádu na obličej.

Jak si vybrat přilbu na horské kolo

Při výběru přilby je klíčové, jakou disciplínu na horském kole budete provozovat. Pokud je nabídka výběru celoobličejové přilby určené pro horská kola na trhu důsledná, umožní vám to již provést předběžný výběr, který pak upřesníte podle svého rozpočtu. U celoobličejových přileb se první ceny pohybují kolem 100 €, zatímco nejvyšší modely mohou přesáhnout 500 €. Čím vyšší řada, tím lehčí, odvětranější a pohodlnější přilby získáte.

A nezapomeňte, že aby vás přilba účinně chránila, musí být dokonale přizpůsobena vaší velikosti. Ještě více to platí pro celoobličejové přilby: proto doporučujeme si je před nákupem vyzkoušet, protože ne všechny přilby vám musí nutně sedět.

Mezi celoobličejovými přilbami existují dva modely: klasická celoobličejová přilba a hybridní celoobličejová přilba, tj. s odnímatelným podbradním páskem. Nyní se dozvíte, jak si vybrat celoobličejovou přilbu a jaké jsou výhody a nevýhody obou modelů.

Klasická celoobličejová přilba na horské kolo

Pokud jezdíte na DH, nemáte na výběr: určitě si budete muset pořídit celotvárovou přilbu, která vám ochrání hlavu. Pokud je to jediná disciplína, kterou na horském kole provozujete a kterou se pouštíte do sjezdů ve vysoké rychlosti, nezanedbávejte výběr ochranných pomůcek a už vůbec ne přilby. Proto si vyberte helmu určenou pro DH, těžší a méně odvětranou, ale se zvýšenou ochranou proti přímým nárazům, ale také proti otřesům mozku díky technologii MIPS, kterou jsou některé modely vybaveny.

Pokud trénujete enduro, máte na výběr mezi klasickou celoobličejovou helmou a modulární celoobličejovou helmou. Zpočátku se zaměříme na klasickou celoobličejovou přilbu na horské kolo s pevným podbradním páskem. Dříve byly tyto přilby určeny pouze pro sjezdaře, ale s rozmachem endura se staly lehčími a lépe odvětranými, aby vyhověly požadavkům cyklistů na horských kolech, kteří chtěli být účinně chráněni při sjezdech, ale ve stoupáních kvůli přilbám trpěli horkem.

Modulární celoobličejová přilba na horské kolo

Pro uspokojení poptávky enduro jezdců vyvinuly některé značky také modely celotvářových přileb na horská kola známé jako hybridní nebo modulární s odnímatelným podbradním páskem. Někteří jezdci totiž někdy jezdili se dvěma helmami: celoobličejovou helmou pro jízdu z kopce a klasickou helmou pro jízdu do kopce, kterou si připínali k batohu.

Hlavní výhodou modelu je, že má přilbu 2 v 1 a není tedy nucen nosit dvě přilby. Díky odnímatelnému podbradnímu pásku se tak modulární celoobličejová přilba změní na all-mountain přilbu pro stoupání a zabrání přehřátí horských cyklistů pod přilbou.

To však vyžaduje, abyste se na vrcholu každého výstupu zastavili, abyste si připevnili podbradní popruh, a na konci každého sestupu, abyste ho sundali. Problémem je, že to z dlouhodobého hlediska omezuje a může vést k tomu, že někteří horští cyklisté si před zahájením sjezdu nenasadí zpět pásek pod bradou, a tím si v případě pádu způsobí více či méně vážná zranění. Tato přilba je tedy určena spíše pro ty, kteří v horách provozují enduro, tedy pro ty, kteří na konci stoupání absolvují jediný sjezd, a ne pro ty, kteří absolvují množství malých stoupání a sjezdů. V opačném případě se dostavte k nehodě!

Když už víte, jak si vybrat celoobličejovou helmu na horské kolo, co se takhle dozvědět něco o nejlepších enduro helmách na horská kola nebo jak vybrat dětskou helmu na horské kolo?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC