Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Základy jízdy na horském kole z kopce

Teď, když už znáte základy jízdy na horském kole, možná byste rádi rozšířili své dovednosti. S ohledem na to vám dnes nabízíme výuku základů jízdy na horském kole z kopce.

Proč se potřebujete naučit základy sjezdové cyklistiky?

V horské cyklistice je sjezd často tou částí, která na začínající horské cyklisty udělá největší dojem. Přesto s několika základními technikami uvidíte, že je možné tyto pasáže lépe zvládnout, abyste si užili zábavu na sjezdovém kole, aniž byste se vystavovali nebezpečí, ať už při cross-country, enduro nebo jiné cyklistické disciplíně.

Dobré brzdění

Pro hladký a bezpečný sjezd je nutné znát techniky brzdění. V každém případě mějte při sjezdu vždy jeden prst na brzdách, abyste mohli rychle reagovat.

Brzdy nejsou dobrý nápad

Při použití přední brzdy dojde k přenosu hmotnosti dopředu, což vás může poslat přes řídítka. Na druhou stranu zadní brzda umožňuje dávkovat brzdění, a proto nepřejede přes řídítka.
V případě nárazového brzdění, například abyste se vyhnuli překážce, se doporučuje použít například 40% zadní brzdu a 60% přední brzdu, přičemž co nejvíce své váhy přenesete na zadní část kola a stojíte na pedálech.
Při klasickém brzdění je to naopak: obecně platí 40% přední brzda a 60% zadní brzda a měli byste se vyvarovat smyku zadního kola, abyste si zachovali maximální přilnavost.

Očekávání

V horské cyklistice, zejména ve sjezdu, je předvídání klíčové. To platí zejména pro vyhýbání se překážkám, volbu trajektorií a nájezdy do zatáček. Dívejte se tam, kam chcete jít: pohled by měl být vždy co nejdále, na výjezdu ze zatáčky.

Před technickým nebo strmým sjezdem neváhejte snížit sedlo. Získáte na pohodlí a bezpečnosti.

Na konci dne budete moci jezdit na kole pohodlněji

Kontrola rychlosti

Díky technice brzdění budete moci kontrolovat svou rychlost. Na druhou stranu však příliš pomalá jízda může způsobit potíže při překonávání některých technických pasáží: pokud přijedete vrženi na překážku (kořen, kámen atd.), překonáte ji snadněji, než když na ni přijedete téměř v klidu. Překonání překážky tak vyžaduje trochu rychlosti, což vám umožní mít stabilnější kolo.

Ale zrychlit neznamená jet příliš rychle. Protože kontrola rychlosti je klíčem k předvídání trajektorií.

Teď, když jste se naučili, jak to dělat, budete to umět rychleji

Když už znáte základy sjezdu na horském kole, co takhle objevit techniku, jak se naučit skákat na horském kole, a zjistit jak se naučit trial na horském kole?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC