Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

XXL Triatlon: seznam Ironman ve Francii

Nemusíte jezdit do zahraničí, abyste si zaběhli Ironmana! Pod touto značkou se v Hexagonu koná šest dálkových triatlonů, které se konají ve Vendée, Allier, Var a Alpes-Maritimes. Máte chuť uplavat 3,8 km, ujet 180 km na kole a zaběhnout maraton v naší zemi? Podívejte se na Ironmana ve Francii a vyberte si hřiště pro své budoucí dobrodružství XXL.

Ironman Francie Nice

Nice je kolébkou evropského triatlonu od roku 1982 a v roce 2005 se stala prvním městem na starém kontinentu, které nabídlo závod s označením Ironman.

Každý rok v červnu se v srdci Alpes-Maritimes na Francouzské riviéře v idylickém prostředí a někdy i v úmorném vedru utká kolem 3 000 nadšených amatérů a profesionálních triatlonistů! Jedním z největších problémů této mezinárodní soutěže je totiž klima, kdy teploměr často atakuje hranici 30 stupňů a více.

Po plavecké části ve Středozemním moři v Andělském zálivu, kde má voda téměř 25 stupňů, se sportovci vydali na náročnou cyklistickou trasu. Musí urazit více než 180 km a překonat celkem téměř 2 000 m převýšení. Naštěstí trasa Ironman France Nice vede přes krásné vnitrozemí: úchvatné prostředí odpovídající vynaloženému úsilí. Triatlonisté najdou rovinatý okruh pro běžecké závody na slavné promenádě des Anglais.

Bref, Nice Ironman je povinnou akcí, zejména pokud jste nikdy nenavštívili Francouzskou riviéru!"

Nejrychlejší čas, jakého kdy bylo v této soutěži dosaženo, patří Britce Corinne Abrahamové v závodě žen (9 hodin 11 minut 39 sekund) a Belgičanovi Frederiku Van Lierdeovi v závodě mužů (8 hodin 8 minut 59 sekund).

V září se v metropolitní oblasti Nice na Azurovém pobřeží koná také Ironman 70.3 Nice, zkrácená verze extrémního triatlonu.

Železný muž Vichy

Vydejte se do centra země, kde se koná druhý Ironman ve Francii. Právě v Auvergne-Rhône-Alpes, v departementu Allier, se od roku 2011 koná Ironman Vichy, kde se každé léto na startovní čáru postaví kolem 4 000 účastníků. To není zanedbatelné: soutěž, která se v průzkumech spokojenosti umisťuje v první desítce, je mezi triatlonisty velmi oblíbená.

Město je také jediným městem na světě, kde se během jednoho víkendu konají dva dálkové triatlony: Ironman Vichy a Ironman 70.3 Vichy (od roku 2015).

Kromě toho se konají dvě další akce:

  • železná dívka, určená mladým ženám starším 15 let;
  • Železné děti, pěší závod pro děti od 5 do 13 let.

Tolik toho, co přitahuje nadšence trojího úsilí, mladé i staré!

Na závodníky čeká pozoruhodná trať: okruh plavání v teplých vodách jezera Allier, impozantní cyklistický okruh s více než 2 300 m převýšení přes Montagne bourbonnaise a na závěr relativně rovinatý maraton v královně vodních měst.

Ironman Vichy, stejně jako ten v Nice, umožňuje těm nejlepším dostat se na Mistrovství světa Ironman na Havaji.

Ženský rekord na trati ve Vichy patří německé triatlonistce Dianě Rieslerové, která v roce 2013 zvítězila v čase 8 h 59 min 48 s. V mužské kategorii se rekordem stal Brit Harry Wiltshire, který v roce 2016 urazil 226 km za 8 hodin 17 minut a 14 sekund.

Ironman 70.3 Les Sables-d'Olonne Vendée

Na atlantském pobřeží najdeme oblíbený Ironman sportovců v roce 2019! Konkrétně v regionu Pays de la Loire, ve Vendée, ve městě Les Sables-d'Olonne. Pokud je město známé tím, že každé čtyři roky hostí kultovní Vendée Globe, od roku 2019 se v červnu a červenci koná úplně jiná soutěž.

V létě přichází čas na Ironman 70.3 Les Sables-d'Olonne! Po plaveckém závodě v městském kanálu se cyklisté vydají objevovat pobřeží Côte Lumière na zvlněné trati s převýšením pouhých 600 m a poté poběží zbývajících 42,195 km, aby závod dokončili.

Závod se uskuteční ve francouzském městě Les Sables-d'Olonne

Rekord závodu, který se zatím konal pouze dvakrát, drží v mužském závodě Američan Rodolphe Von Berg, poslední obhájce vítězství (2019). Na 113kilometrové trati zvítězil po trojnásobném výkonu 3 h 44 min 12 s.

V závodě žen dosáhla nejrychlejšího času Francouzka Justine Mathieux, která v Les Sables-d'Olonne dosáhla v témže roce času 4 h 17 min 55 s.

Ironman 70.3 Aix-en-Provence

Nejnovější závod pořádaný společností World triathlon corporation (WTC), vlastníkem značky Ironman, se koná na jihu Francie, kde celé léto zpívají cikády. Od roku 2011 se město Aix-en-Provence každý rok v červnu obléká do barev této značky na poloviční Ironman, který voní levandulí.

O programu:

  • plavecká smyčka v jezeře Peyrolles;
  • Kilometrážní závod v kopcovitém terénu na silnicích Pays d'Aix a pohoří Sainte-Victoire s více než 1 000 m převýšením;
  • půlmaratonský běh v centru města a v parku Torso s cílem na Cours Mirabeau.

Jednak Ironman 70.3 Aix-en-Provence, jednak závod v Les Sables-d'Olonne, jednak závod v Les Sables-d'Olonne nabízí kvalifikační místa na Ironman 70.3 Worlds.

Když jde o rekordní časy, Francie září barvami. V roce 2016 triumfoval Francouz Bertrand Billard s úctyhodným časem 3 h 30 min 32 s. Dodnes nepřekonaný rekord! Pokud jde o ženy, musíte se vrátit k prvnímu ročníku, abyste našli současnou rekordmanku na trati v Aix-en-Provence. V roce 2011 to byla francouzská triatlonistka Jeanne Collonge, která 113 km zdolala za 4 h 17 min 42 s.

Nyní se podívejte na seznam Ironmanů v mezinárodním měřítku a zjistěte více o Ironmanské vzdálenosti.

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC