Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Vše o freeride horských kolech

Pokud jste v cyklistice nováčkem a chcete se dozvědět více o různých disciplínách horské cyklistiky, jste na správném místě. Dnes vám nabízíme pohled na freeride na horských kolech.

Co je to freeride na horském kole?

Jak název napovídá, freeride znamená volnou jízdu. Toto slovo, pocházející z lyžařského světa, může ve skutečnosti zahrnovat několik definic, což znamená, že tento termín zůstává i dnes poněkud nejasný.

Pro někoho je freeride na horském kole jednoduše stav mysli, kdy jde o to jezdit volně, jak se vám zlíbí, bez pravidel. Pokud tedy použijeme tento význam, můžeme tuto disciplínu praktikovat kdekoli chceme, s využitím okolní krajiny (město, les, hory atd.). Považuje se tedy za multifunkční disciplínu horských kol, která zahrnuje několik disciplín, jako je touring a downhill, a je tak v tomto smyslu blízká enduru.

Pro jiné má freeride extrémní konotaci s hledáním silného adrenalinu. V tomto případě můžeme mluvit o extrémním freeridu, kdy jezdec hledá silné pocity tím, že se vydává na strmé svahy, nebezpečné pasáže (jako jsou někdy úzké stezky na úbočí skály).
Tento vývoj disciplíny tak vedl k vytvoření specifických závodů, jako je Red Bull Rampage, který se koná ve Spojených státech a jehož účastníci - ručně vybraní - musí sjet kaňon poté, co ve dnech předcházejících závodu vytyčili svou vlastní trať silou svých paží.

Jaké vybavení použít pro freeride na horském kole?

Stejně jako u všech disciplín horských kol, kde se od jezdců vyžaduje jízda z kopce, vyžaduje freeride specifické horské kolo, tj. celoodpružené s teleskopickou sedlovkou a vybavené kotoučovými brzdami pro lepší brzdění a širšími pneumatikami pro lepší přilnavost. Horské kolo pro freeride je docela podobné horskému kolu pro enduro, abyste zvládli sjezdy a zároveň se dostali všude.

Co se týče vybavení, musíte si naplánovat odpovídající ochranu, tedy celoobličejovou helmu, brýle nebo masku, dlouhé rukavice, ochranu zad, chrániče kolen a loktů.

Když už víte vše o freeride horských kolech, co takhle udělat totéž s dalšími disciplínami horských kol, jako jsou downhill, maratonský sjezd, enduro horská kola, all-mountain horská kola, cross-country, cross-country marathon, mountain bike touring, four cross, dual slalom, dirt mountain biking, street mountain biking, mountain bike trial nebo slopestyle ?

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC