Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Vše o cyklistickém triatlonu

V triatlonu musíte být plavec, běžec... a cyklista! Přesně tak, jízda na kole je druhou závodní disciplínou triatlonu, a to nikoliv nejmenší: triatlonisté tráví v sedle nejvíce času. Plánujete se věnovat tomuto trojímu sportu? Nabízíme vám zaměření na cyklistickou část triatlonu, abyste se dobře připravili a v den D přistoupili k disciplíně s klidem.

Z čeho se skládá cyklistická akce?

Připomeňme, že triatlon je řetězová disciplína, která kombinuje tři disciplíny probíhající ve stejném pořadí: plavání, jízdu na kole a běh.

Kolo je tedy v triatlonové soutěži na druhém místě. Je to nejdelší událost! Účastníci dokončí plaveckou část, pak spěchají do bikeparku, kde si vyzvednou svá kola a pak se vyšplhají do sedla.

Cílem je dostat se na vrchol kopce

Cílem je překonat určitou vzdálenost v co nejkratším čase na asfaltovém povrchu (nebo v kopcovitém terénu při krosovém triatlonu). Trasa vytyčená pořadateli může mít podobu výletu, okruhu nebo kombinace obou.

Co se týče typologie okruhu a jeho obtížnosti, je podmíněna především terénem. Některé trasy jsou tedy zvlněné, zatímco jiné s velkým pozitivním výškovým rozdílem vyžadují horolezecké dovednosti.

Co se týče typu túry a její obtížnosti, je podmíněna především reliéfem

Drafting v triatlonu: je povolen, nebo ne?

Jste nadšenec do silničních kol zvyklý jezdit v pelotonu? Pozor na překreslování! V triatlonu je tato praxe zásadně zakázána. Proč tomu tak je? No, zůstat v logice individuálního úsilí vynaložené sám.

Takzvaný "sheltering drafting" spočívá v "jízdě v kole" cyklisty jedoucího před vámi, abyste využili fenoménu sání a ochránili se před větrem. To přináší obrovský nárůst výkonu a úspory energie.

Francouzská triatlonová federace (FFTRI) však draftování ve většině závodů zakazuje. Triatlonista proto musí zajistit, aby před sebou nechal kolo ve vzdálenosti 7 metrů (velikosti XS až M) nebo 12 metrů (velikosti L až XXL), jinak riskuje penalizaci. Kromě toho je maximální povolený čas na předjetí soupeře 25 sekund.

Maximální povolený čas na předjetí soupeře je 25 sekund

Naopak na mezinárodních soutěžích, jako jsou olympijské hry nebo mistrovství světa WTS, mohou závodníci tahat.

Cyklistický triatlon: jaké vzdálenosti?

V triatlonu existuje několik předdefinovaných vzdáleností, ať už se jedná o plavání, kolo nebo běh. Při jízdě na kole může být ujetá vzdálenost až 190 km! Určuje se podle následujících formátů závodu:

  • triatlon XS: 10 km;
  • triatlon S: 20 km;
  • triatlon M: 40 km (olympijská vzdálenost);
  • L triatlon: 80 km;
  • Poloviční Ironman: 90 km;
  • triatlon XL : 120 km ;
  • triatlon XXL nebo Ironman : 180 km.

Jak zvládat přechody na kole;

Přechody představují čtvrtou disciplínu triatlonu. A kolo se účastní dvou přechodů, které závod přerušují! Tyto etapy hrají klíčovou roli pro konečný výsledek, protože čas běží i během přestupů.

Přechody jsou nejdůležitější částí závodu

Možné jsou dva scénáře:

  • uspějete v rychlém sledu a získáte časový náskok před konkurencí;
  • a
  • během přechodu ztrácíte čas a klesáte v celkovém pořadí.

Proto je při začátcích triatlonu nutné předem zapracovat na přechodech, abyste je uměli správně provádět.

Při prvním přechodu z plavání na kolo se můžete při výstupu z vody cítit dezorientovaní. Zorientujte se a běžte do bikeparku. Když už tam budete, rozepněte si neopren a sundejte si čepici a brýle. Pak si nasaďte helmu a štít, nasaďte si bryndák a zvedněte kolo.

Při druhém přechodu z kola na běh si prostě nasaďte kolo a přilbu a obujte si běžky.

Tady je několik tipů, jak dobře zvládnout přechody a získat cenné vteřiny:

  • Naučte se nazouvat a vyzouvat boty na kole, při šlapání.
  • Před začátkem závodu si připevněte boty na automatické pedály. Připevněte je ke kolu pomocí gumičky, abyste je udrželi ve vodorovné poloze pro snadné vkládání nohou.
  • Přechod bez ponožek.
  • Nacvičujte nasedání a sesedání z kola za běhu.

Poznamenejte, že před nasednutím na kolo musíte bezpodmínečně uzavřít šroubení přilby. Stejně tak je povinné opustit bikepark před nasednutím do sedla. Na start cyklistického závodu proto musíte běžet a zároveň tlačit kolo.

Jaké vybavení na triatlon?

Středobodem je samozřejmě dvoukolák. Můžete si vybrat mezi silničním kolem nebo triatlonovým kolem, které se velmi podobá časovkářskému kolu a jehož design je promyšlený s ohledem na aerodynamiku.

Dalším krokem je ujistit se, že máte pro kolo správné vybavení

Potřebujete cyklistické boty určené speciálně pro jízdu na triatlonovém kole. Pokud již jezdíte na kole, jistě jste si všimli, že triatlonové boty se od těch používaných při silniční cyklistice mírně liší. Mají širší otevření pro rychlé nasazení a zadní záložku pro připevnění k rámu pomocí gumiček. A konečně triatlonové modely nabízejí systém utahování, který se skládá z jednoho, někdy dvojitého pásku na suchý zip nebo mikrometrické přezky.

Dokonalé oblečení triatlonisty doplňují trifunkce, přilba (povinné nošení), cyklistické brýle a rukavice.

Mimo závodů je nezbytné oblečení vhodné pro trénink: cyklistický dres z prodyšné tkaniny, která odvádí vlhkost, a šortky s kozinkou pro pohodlnou jízdu po dlouhé hodiny. V zimě vyměňte cyklistické kalhoty za punčocháče s fleecovou podšívkou a přes technické prádlo a dres si oblečte termobundu.

Jak trénovat na cyklistické závody.

Zatímco objevitelské a sprinterské formáty jsou přístupné i začátečníkům, triatlon na dlouhé vzdálenosti vyžaduje přípravu! V cyklistice, stejně jako v jiných disciplínách, je klíčem k tréninku progresivní postup. Přepalování hodin nepomáhá, pouze způsobuje další únavu a zranění.

Začněte výběrem vhodného kola a správným nastavením periferií: představce, výšky sedla, úhlu sedla... Pro nalezení optimální polohy na svém sedle může být zajímavá posturální studie.

Tak to budeš muset jet! Venku, ale také doma na domácím trenažéru za deštivých dnů. Kadence, maximální aerobní výkon (MAP), watty, rychlost, síla, vytrvalost, otáčky za minutu, kruhové šlapání... tolik pojmů, které se naučíte rozluštit, abyste mohli na kole dělat pokroky!

Cyklistický triatlonový závod už pro vás nemá žádná tajemství! Tak co, můžete si dát na talíř? Pokud ano, doporučujeme vám, abyste se seznámili také s plaveckou disciplínou a běžeckou disciplínou, abyste se mohli s jistotou zúčastnit svého prvního triatlonu.

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC