Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Vše, co potřebujete vědět o triatlonovém závodě

Třetí a poslední událostí triatlonu je běh, který uzavírá řetězovou disciplínu. Máte chuť se do tohoto sportu pustit a poznat chuť trojnásobného úsilí? Skvělé! Ať už jste nedělní běžec nebo zkušený běžec, měli byste vědět, že běžecká složka triatlonu má svá specifika. Zaměřte se na tuto aktivitu, která je srdcem triatlonu, od krátkých vzdáleností až po maraton!

Z čeho se skládá běžecká akce?

Nejdříve plavání, pak kolo a nakonec běh: v takovém pořadí jsou řazeny jednotlivé disciplíny triatlonu. Triatlonisté dokončí cyklistickou část a absolvují druhý přechod. Odloží svá silniční kola a proběhnou trasu vedoucí do cíle.

Hřiště je rozvrženo jako out-and-back nebo smyčka. V závislosti na formátu triatlonu mohou běžci absolvovat trasu vícekrát, aby zvládli danou vzdálenost. Závod se sice obvykle běží na bitumenu, ale zejména při krosovém triatlonu mohou být triatlonisté nuceni běžet v různém terénu: na silnicích, stezkách, písku, kamenitém terénu atd.

Hornatost se liší podle nadmořské výšky oblasti. Někdy rovinaté nebo kopcovité, jindy strmé: každý si tu najde to své.

Část triatlonového závodu: jaké vzdálenosti?

Běh se běží na krátké i dlouhé vzdálenosti. Právě formát závodu určí počet kilometrů, které je třeba ujet:

  • triatlon XS: 2,5 km;
  • triatlon S: 5 km;
  • M triatlon: 10 km (olympijská vzdálenost);
  • Half Ironman: 21,1 km (půlmaraton);
  • L triatlon: 30 km;
  • triatlon XL: 30 km ;
  • triatlon XXL nebo Ironman: 42,195 km (maraton).

Jak zvládnout přechod na běhání.

Běh představuje nejdostupnější složku ze tří řetězových sportů. Mnoho lidí běhá pravidelně už předtím, než začnou s triatlonem. Není však méně náročná, to zdaleka ne!

Běžecká část triatlonu je ve skutečnosti poměrně složitá a obtížně zvládnutelná, protože triatlonista toho má po chvíli plavání a šlapání do pedálů hodně. Kvůli akumulované únavě těla se námaha ukazuje jako zcela odlišná od klasického běhu na suchu.

Prakticky jde o to, že během několika posledních kilometrů jízdy na kole je třeba předvídat přechod do běhu mírným snížením kadence a výkonu ve wattech. Mějte na paměti, že prvních několik kroků bude namáhavých, což je normální: bude vám trvat několik minut, než najdete svůj rytmus a budete se v teniskách cítit dobře.

Mysl samozřejmě hraje důležitou roli!

Jaké běžecké boty na triatlon?

Co se týče vybavení, budete potřebovat běžecké boty nebo trailové boty pro cross-triatlon.

Ideální je vybrat si boty s dobrým odpružením, dostatečně pohodlné na nošení barefoot. Přesně tak, většina triatlonistů běhá bez ponožek! Není to sice nezbytně nutné, ale i tak získáte několik sekund navíc při přechodu z plavání na kolo (T1).

Druhé kritérium vám také ušetří čas, ale tentokrát při přechodu z kola na kolo (T2). Jedná se o používání rychlošněrování, které umožňuje nazouvat boty bez zavazování. Tyto elastické tkaničky vyrobené ze silikonu nebo s uzlíky se automaticky uzamknou při nastavení podle vašeho výběru. Nehrozí, že by se vám během běhu rozmotaly, což je výhodné!

Pokud vám jde o výkon, vyberte si lehký a dynamický model pro létání po asfaltu.

K doplnění triatlonového outfitu budete potřebovat triko, sluneční brýle a čepici. Pokud chcete sledovat svůj čas, jsou nezbytné také GPS hodinky. Bude také užitečné analyzovat vaše výkony na konci triatlonu.

Jak dosáhnout pokroku v běhu při triatlonovém tréninku

Na běh na 10 km nebo maraton se nepřipravujete stejně! Stejně jako ostatní triatlonové disciplíny i běh vyžaduje tréninkový plán přizpůsobený vzdálenosti, kterou plánujete uběhnout.

Všeobecně řečeno, tréninky budou zaměřeny na vytrvalost i rychlost a budou rozvíjet aerobní i anaerobní kapacitu. Budete muset střídat split tréninky pro zlepšení výkonnosti a základní vytrvalostní práci nohou pro okysličení svalů a podporu regenerace.

Přijďte si vyzkoušet, jak se vám daří

VMA, maximální tepová frekvence (max HR), maximální spotřeba kyslíku (VO2 max), kyselina mléčná, práh... to vše jsou pojmy, které se naučíte při běhu a přípravě na triatlon!

Jste připraveni protnout cílovou pásku svého prvního triatlonu? Pokud ano, doporučujeme vám, abyste se seznámili také s plaveckou akcí a cyklistickou akcí a mohli k nim přistupovat s důvěrou.

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC