Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít jezdit na kole v těch nejlepších podmínkách

Jak byste chtěli začít jezdit na kole? Gratulujeme! Cyklistika je báječný sport, který má mnoho podob. Skutečný zdravotní přínos pro udržení kondice nebo pro vývoj směrem k soutěži. Silniční kolo, horské kolo, šotolina, dráha nebo triatlon, určitě najdete své štěstí.

Co je silniční cyklistika?

silniční cyklistika je sport, který se provozuje na asfaltu. Silniční cyklistika je ideální pro projíždění zpevněných cest ve vaší oblasti. Vydat se na silniční kolo znamená otevřít se skutečnému pocitu svobody! Je to ale také náročná disciplína, když hledáte výkon.

Vybavení pro silniční cyklisty

Tento typ cyklistiky vyžaduje velmi specifické vybavení. Začněme silniční kolo. Mysleli jste si, že budete jezdit na svém starém dobrém kole po chodníku? Na tento nápad rychle zapomeňte! Pokud jste nikdy neviděli závodní kolo, možná budete překvapeni...
Silniční kolo má několik zvláštních vlastností:
lehkost: klíčové kritérium, které cyklistovi umožňuje jet stále rychleji a dál (u kol střední třídy kolem 8 kg);
silniční řídítka: na závodních kolech jsou řídítka zakřivená, aby byla zajištěna lepší aerodynamika;
tenké pláště: na rozdíl od velkých vroubkovaných plášťů na horských kolech jsou pláště silničních kol více zúžené;
automatické pedály pro obutí silničních kol, které se připínají a zlepšují tak výkon při šlapání.
Začátečníci by si pro své první kolo měli pořídit hliníkové složení, než investují do karbonového rámu kvůli úspoře hmotnosti. Všimněte si, že existují také časovkářská kola speciálně navržená pro tento účel. Výrobci nabízejí dětské modely kol pro mladé, kteří se chtějí seznámit s cyklistikou.
Abyste mohli začít jezdit na kole, budete potřebovat kompletní cyklistickou výbavu:
prodyšný síťovaný dres se zadními kapsami na doplňování paliva;
pohodlné kraťasy s tlumícím semišem;
termobundu na zimu;
rukavice s gelovými chrániči;
brýle;
silniční cyklistické boty s klíny.

Trénink na silničním kole

Chcete-li na silničním kole dosáhnout rychlých pokroků, nezbývá než trénovat. Jo, budeš muset, jak se říká, ujet pár kilometrů. Určitě to není elegantní vzorec, ale jeho předností je, že dobře vystihuje situaci.
Zaměřte se na jednu vyjížďku týdně a neváhejte se přidat k cyklistickému klubu, abyste se motivovali a trénovali ve skupině v přátelské atmosféře. Jezděte postupně a postupně si jízdy prodlužujte. Při tréninku nezapomeňte na zahřátí!
Tréninky střídejte:
dlouhé vyjížďky pro zlepšení vytrvalosti;
rozdělený trénink s vysoce intenzivními výkony proloženými fázemi zotavení pro zvýšení maximálního aerobního výkonu (MAP);
tréninky na domácím trenažéru v deštivých dnech (zařízení pro trénink doma);
vyjížďky v nerovném terénu.
Znalost vaší maximální tepové frekvence vám umožní lépe kalibrovat trénink díky prahům, zejména pro práci na anaerobním prahu.
Dobrý trénink je také doprovázen regeneračními obdobími, která zamezí nadměrné únavě vašeho těla. Mějte na paměti, že klíč k úspěchu spočívá v důslednosti.
Jedna rada: stanovte si dosažitelné cíle, abyste byli motivováni. A udělejte si radost!

Soutěže v silniční cyklistice

Jak byste chtěli začít jezdit na kole? Stručný přehled nejprestižnějších silničních cyklistických závodů:
etapové závody, které se konají několik dní: slavná Tour de France, Kolem Itálie (Giro) a Kolem Španělska (Vuelta);
klasické, jednodenní závody: vlámské klasiky, Ardenské klasiky, poloklasiky (Paříž-Camembert nebo Tro Bro Leon) a slavné Milán-San Remo;
individuální nebo týmové časovky zastoupené na olympijských hrách od roku 1996, kde se cyklisté střídají na dané trati;
okruhové závody olympijských her nebo mistrovství světa;
kritéria, která se nejčastěji jezdí ve městech na poměrně krátkých tratích.

Jak začít jezdit na horském kole

Když silniční cyklisté vyhledávají hladké, neposkvrněné asfaltové silnice, cyklisté na horských kolech opouštějí zpevněné cesty a hledají drsný terén hluboko v divočině. Jízda na horském kole v lese, na horách nebo v přírodě je mimořádně dostupným sportem pro zábavu v přírodě. Jste připraveni vědět vše o jízdě na horském kole? A je to tady!

Různé disciplíny v horské cyklistice

Než poprvé usednete na horské kolo, věnujte čas seznámení se s různými postupy spojenými s horskou cyklistikou.
Cross-country (XC): jediná disciplína horských kol, která je zastoupena na olympijských hrách! Jezdci na horských kolech se pohybují co nejrychleji po technickém terénu s náročnými nerovnostmi a prudkými sjezdy.
Sjezd na horských kolech: jak už název napovídá, jedná se o sport, který spočívá v několikaminutovém sjezdu na horské trati. Virtuosové na řídítkách jedou plnou rychlostí navzdory zatáčkám a překážkám v průměru 40 km/h s maximální rychlostí 80 km/h!
Enduro MTB: disciplína podobná sjezdu MTB, ale s delší dobou trvání závodu, rozsáhlejší trasou a omezeným poznáváním trati v omezeném čase.
Čtyřkros (4X): závod na uzavřené trati, kde se střídají boule a technické úseky, podobně jako na trati BMX.
Existují ještě další disciplíny, které získávají na popularitě: dirt MTB, freeride MTB, slopestyle...

Vybavení pro horská kola

Pro trénink jízdy na horském kole budete potřebovat kolo, které je přizpůsobené disciplíně, kterou chcete objevovat. Obecně lze říci, že horské kolo bude mít tyto vlastnosti:
odpruženou vidlici, která tlumí otřesy;
široké, vroubkované pláště pro dobrou přilnavost;
odolný, a proto poměrně těžký rám.
Pokud máte chuť si při jízdě v terénu dopřát trochu podpory, můžete si vybrat elektricky poháněné kolo (EAB) ve verzi pro horská kola.
Abyste mohli začít jezdit na kole v dobrých podmínkách, ujistěte se, že jste si vybrali rám odpovídající vaší velikosti a správně nastavili svůj nový stroj (výška sedla, sklon, představec atd.).
Pokud jde o vybavení, klíčovým slovem je ochrana. Pár rukavic je nezbytný pro ochranu rukou před třením a vibracemi nebo v případě pádu. Chraňte své oči před sluncem a projekcemi pomocí brýlí. Vyberte si helmu s hledím a obepínajícím tvarem, nebo dokonce celoobličejovou helmu pro extrémní tréninky. Neváhejte se vybavit chrániči loktů a kolen jako při jízdě na kolečkových bruslích! Co se týče oblečení, je obecně o něco volnější než pro silniční cyklistiku. Pokud používáte pedály s klipsnami, budete potřebovat speciální obuv pro horská kola.

Trénink na horském kole

Stejně jako u silniční cyklistiky budete potřebovat trénink, abyste zvládli drsné stezky!
Zde je několik tipů, které můžete použít při začátcích jízdy na horském kole:
vyberte si jednoduché, nenáročné trasy, abyste měli čas osvojit si nové pocity a naučit se zacházet se svým sedlem;
nesledujte přední kolo: dívejte se daleko dopředu, abyste si všimli překážek a předvídali trajektorii, po které se máte vydat;
naučte se zvládnout techniku brzdění a postupně zpomalujte;
procvičte si opravu defektu nebo výměnu píchlé duše, bude se vám to hodit!

Co je štěrk

?

Na půli cesty mezi silničním a horským kolem objevte kolo na štěrk!

Šotolinové kolo, hybridní disciplína

Gravel je sport, který se čerstvě usadil ve Francii a má stále více příznivců. Princip je jednoduchý: tato disciplína kombinuje možnosti silničního kola s možnostmi kola horského. Na šotolinovém kole můžete jet, kam chcete, aniž byste se museli starat o terén. Můžete jezdit po zpevněných cestách i lesních pěšinách.
Proto je dnes gravel bike považován za ideální cestovní kolo pro bikepacking. Všestrannost, která si získala příznivce cyklistických batohů!

Šotolinové kolo a potřebné vybavení

Kdo říká gravel, ten říká kolo a vybavení přizpůsobené této praxi!
Gravelové kolo tak kombinuje robustnost horského kola a štíhlý profil kola silničního. Jeho rám je vyroben z pevných materiálů a nabízí pohodlnou geometrii, která vydrží dlouhé vzdálenosti při výletech. Lze jej také vybavit předními a zadními blatníky nebo cestovními brašnami. Klikové ústrojí je kompaktní a brzdy jsou často kotoučové.
Oblečení na gravel je obecně ležérnější a má lifestylový design. Čepice, která je ochrannou známkou gravel cyklistů, je nezbytným doplňkem pro 100% gravel. Obecně se doporučuje používat obuv XC.

Speciální "štěrkové" soutěže

Ačkoli je šotolina považována spíše za hobby, postupně se objevují šotolinové závody.
Mimo jiné si můžete vyzkoušet své síly na těchto závodech:
Normandicat Gravel, závod na 150 km na okruhu v Normandii;
Cyclo gravel de l'Héraultaise v údolí Hérault;
Gravel Trophy v Alpes Maritimes.

Začínáme s cyklistikou: jaké další disciplíny?

Existují i další disciplíny, v nichž cyklistika vyniká. Proč nezačít jezdit na kole v triatlonu nebo na dráze?

Cyklistická dráha

Tato velkolepá disciplína se odehrává na dráze velodromu postavené ze dřeva, betonu nebo pryskyřice, dlouhé 200 m, 250 m nebo 333,33 m (velmi přesně). Trať je široká 10 m a její 40stupňové zatáčky jí dodávají působivý charakter. Cyklisté mohou dosáhnout rychlosti až 75 km/h.
Cyklistika na dráze vyžaduje velmi speciální kolo, protože nemá brzdy, volnoběh ani převody. Člověk si říká, jestli je to ještě kolo, že? Sportovci tak musí neustále šlapat a snižovat rychlost šlapání, aby kolo zpomalili.
Disciplína, která vyniká na olympijských hrách a mistrovstvích světa.

Triatlon

Pokud rádi běháte a plavete, můžete začít jezdit na kole začít s triatlonem! Tato propojená disciplína spojuje běh, plavání a jízdu na kole po silnici nebo stezce (v případě krosového triatlonu). Od sprintů až po dlouhé triatlony, jako je Ironman, každý si zde najde něco pro sebe! Upozorňujeme, že v závislosti na formátu závodu může být zakázáno draftování. Můžete si vybrat triatlonové nebo závodní kolo.
Nyní jste připraveni začít jezdit na kole. V sedle, připraven... šlápni na pedál!"

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC