Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Trénink na silničním kole

Na silnici jste právě začali jezdit na kole. Jízda na kole vás začíná bavit a logicky vás zajímá, jak dobře trénovat, abyste se posunuli dál, zejména pokud plánujete provozovat klubovou cyklistiku. Zde je stručný průvodce, který vám pomůže začít trénovat správným způsobem.

Měli byste trénovat samostatně nebo ve skupině?

Když začínáte jezdit na kole, přemýšlíte, zda je lepší jezdit sám, nebo se přidat ke klubu. Obojí má své výhody i nevýhody. V ideálním případě by bylo nejlepší střídat jízdu sólo a jízdu ve skupině, abyste mohli trénovat a dělat pokroky v několika oblastech.
Jízda ve skupině bude přátelštější a umožní vám naučit se jezdit ve skupině. Budou vás také stimulovat a pravděpodobně vám umožní vyniknout v některých cvičeních. Budete však závislí na skupině a někdy budete muset dodržovat určité údaje (rychlost, kilometráž, den jízdy atd.), které vám ne vždy budou vyhovovat.
Samostatný trénink vám umožní mít kontrolu nad svými jízdami (vzdálenost, tempo atd.). Kromě toho se můžete na poslední chvíli rozhodnout, zda se vydáte ven, podle toho, jak si přejete nebo podle počasí. I když není vždy snadné motivovat se k tomu, abyste šli ven sami, můžete tak pracovat konkrétně na určitých bodech.

Jak postupovat na kole

Poté, co na svém novém kole absolvujete několik jízd a začnete si ho užívat, budete přemýšlet jak dosáhnout rychlého pokroku na svém kole. Tento postup bude záviset na několika parametrech a zejména na vaší výchozí úrovni, která nebude stejná v závislosti na vašem věku, fyzické kondici v závislosti na tom, zda se sportem začínáte, nebo zda již máte sportovní zkušenosti v jiné oblasti (běh, kolektivní sporty atd.).

Jistě, je třeba se vyvarovat několika chyb, jako je například chtít jet příliš rychle (jak se říká: "Kdo chce daleko dojet, šetří svého koně") a zejména nebrat v úvahu dobu potřebnou pro zotavení každého cyklisty.

Pro pokrok v cyklistice se vyplatí důslednost. Ideální je absolvovat alespoň dvě až tři vyjížďky týdně, abyste se mohli skutečně posunout, ale je lepší absolvovat jednu dobrou vyjížďku týdně než tři vyjížďky za týden a pak zůstat čtrnáct dní bez vyjížďky: to by bylo naprosto kontraproduktivní.

Jak trénovat, když s cyklistikou začínáte

Po zohlednění těchto několika parametrů se pravděpodobně ptáte jaký tréninkový program dodržovat, když začnete jezdit na kole?

Když začínáte jezdit na kole nebo se k němu vracíte po přestávce, než začnete dělat nějakou specifickou práci, musíte nejprve zapracovat na vytrvalosti, což zahrnuje práci na zemi. To znamená, že při delších a delších vyjížďkách jezděte rovnoměrným tempem (bez zvyšování tepové frekvence) a prodlužujte čas v sedle. Toto období by mělo trvat nejméně dva měsíce, zejména pokud jste velký začátečník. To umožní zejména vašemu tělu přizpůsobit se poloze na kole a vašemu srdci zvyknout si na námahu.

A především se nezapomeňte na začátku každé jízdy přibližně dvacet minut zahřívat plynulým šlapáním bez nucení. To bude platit i v případě, že zaútočíte na konkrétní práci nebo rozdělíte trénink na rozvoj jiných oblastí na základě cíleného úsilí. Pracovní zátěž se bude postupně zvyšovat, jak budete postupovat.

Jaký cyklistický tréninkový program vás posune dál?

Když už jste nasbírali kilometry ze základů a zřetězili několik specifických tréninků, pravděpodobně přemýšlíte jaký tréninkový program dodržovat, abyste se na kole dostali dál.

Toto bude záviset na vašich cílech. Ať už je vaším cílem účast na místních závodech na 50 kilometrů, nebo účast na cyklokrosovém závodě na 200 kilometrů, cíl nebude stejný, a proto nebude stejný ani trénink. Totéž platí pro rozdíl v nadmořské výšce připravované akce. Na výstup na Mont Ventoux se netrénuje stejně jako na běh na velmi kopcovité trati nebo na časovku.

Ve všech případech je však nejdůležitější pravidelnost. Chcete-li se dostat dále, musíte zvládnout 3 až 5 tréninků týdně. Pokud pracujete a máte málo času, můžete některé vyjížďky nahradit tréninkem na domácím trenažéru, abyste zvýšili svou intenzitu, sílu, rychlost a PMA, zatímco vyjížďky na silnici vám umožní pracovat na jádru těla a tempu, pokud jezdíte ve skupině.

Teď, když jsme si prošli trénink na silničním kole, možná budete mít chuť přidat se ke klubu a trénovat ve skupině. Ale víte jak najít cyklistický klub, který odpovídá vašemu profilu?

#ekoi
Použijte #ekoi a označte na svých fotkách @ekoicycling, abyste měli šanci být představeni.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC