Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Tour de France

Tour de France patří mezi největší cyklistické závody na světě, ale je také jedním z nejpopulárnějších. V čem však spočívá tajemství Grande Boucle?

Historie Tour de France

První ročník Tour de France se uskutečnil v roce 1903 na popud Henriho Desgrange a Géo Lefèvra s cílem zvýšit prodej novin L'Auto. Závod se koná každý rok ve stejnou dobu a pouze dvakrát byl přerušen, a to během první a druhé světové války.

Co je Tour de France?

Tour de France je etapový cyklistický závod, který, jak napovídá jeho název, projíždí většinou francouzských regionů. V některých letech může závod překročit i hranice jiných zemí.

Společně s italským Giro a španělskou Vueltou patří Tour de France k nejprestižnějším etapovým závodům na světě.

Tour přivádí na start největší mezinárodní cyklistické týmy a trvá tři týdny. Závod je velmi populární a jeho popularita sahá daleko za hranice Francie, protože se vysílá v téměř 200 zemích. Po letních olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale je to třetí nejsledovanější sportovní událost na světě.

Kdo pořádá Tour de France?

Tour de France pořádá organizace Amaury Sport Organisation (ASO) od svého založení v roce 1992. Je dceřinou společností tiskové skupiny Amaury, která vlastní zejména deník L'Equipe.

Kromě Tour de France a dalších cyklistických závodů, jako jsou Paříž-Nice nebo Paříž-Roubaix, pořádá Amaury Sport Organisation i další sportovní akce, jako je Rallye Dakar nebo Pařížský maraton.

Od roku 2007 je ředitelem Tour de France Christian Prudhomme.

Klasifikace a charakteristické dresy

O vítězi Tour de France se po třech týdnech závodění rozhodne v cíli v Paříži na Champs Elysées. Je to jezdec, který v cíli nasbírá nejméně celkového času.

V průběhu závodu musí jezdci vedoucí v různých klasifikacích nosit několik výrazných dresů:

  • Žlutý dres nosí vedoucí muž celkového pořadí;
  • Dres s tečkou nosí lídr horské klasifikace;
  • Zelený dres nosí nejlepší sprinter;
  • Bílý dres obléká nejlépe umístěný mladý jezdec do 25 let v celkové klasifikaci.
  • Každý den bude porotou udělena Cena za bojovnost, která odmění nejbojovnějšího jezdce etapy, jenž si následující den oblékne červenou náprsenku. Na konci prohlídky je také zvolen superkombajn.

Kromě pořadí jednotlivců se sestavuje také týmové pořadí, které zohledňuje souhrnný čas prvních tří jezdců z každého týmu v cíli.

Je možné, aby jezdec vedl více než jednu klasifikaci, ale pak může během závodu nosit pouze jeden rozlišovací dres. Během etap tak tyto dresy obléká v zastoupení druhý jezdec v dané klasifikaci.

Tour de France 2020

Vítězem Tour de France 2020 se stal cyklista Tadej Pogačar (UAE Emirates), který v závěru napínavé předposlední časovky získal zpět žlutý trikot, který 11 etap oblékal Primoz Roglič (Jumbo-Visma). Stal se tak druhým nejmladším vítězem Tour de France.

Tadej Pogačar zvítězil také v kategoriích nejlepší mladý jezdec a nejlepší vrchař.

Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step) vyhrál klasifikaci nejlepších sprinterů a Movistar triumfoval v týmové klasifikaci.

Prvním Francouzem 107. ročníku Tour de France se stal jedenáctý Guillaume Martin (Cofidis).

Hlavní vítězové Tour de France

Existují čtyři jezdci, kteří vyhráli Tour de France pětkrát: jsou to Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain.
Nejblíže k tomuto rekordu má stále aktivní Christopher Froome, který má na kontě čtyři vítězství na Tour de France.

Raymond Poulidor se do srdcí Francouzů zapsal tím, že osmkrát skončil na stupních vítězů, aniž by kdy dokázal vyhrát.

Etape du Tour

V roce 1993 umožnila společnost ASO mnoha cyklistům a cyklistickým nadšencům splnit si svůj sen vytvořením závodu L'Etape du Tour, který umožňuje neprofesionálním cyklistům z celého světa závodit po dobu trvání závodu na trase skutečné etapy Tour de France.

Tour de France patří k největším cyklistickým závodům na světě, je srovnatelná s Olympijskými hrami nebo Mistrovstvím světa v cyklistice.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC