Preferovaný jazyk a měna:

Srovnání přileb na horská kola

S horskými koly teprve začínáte. Logicky vás zajímá jak si vybrat výbavu na horské kolo, abyste jezdili bezpečně. Přilba je na kole základním bezpečnostním prvkem, a na horském kole ještě důležitějším. Proto vám nabízíme malé srovnání přileb na horská kola, abyste si mohli vybrat model, který vám bude vyhovovat.

Proč nosit helmu při jízdě na horském kole

Ačkoli není pro dospělé povinná, je přilba nezbytnou součástí výbavy pro jízdu na kole, ať už se jedná o silniční nebo horské kolo. V případě pádu vám může zachránit život, protože zranění hlavy jsou nejčastější příčinou úmrtí cyklistů. Nosit přilbu je proto nejbezpečnější způsob, jak si v případě nárazu chránit hlavu. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda vybraný model splňuje evropské normy (CE EN 1078).

A nezapomeňte, že aby vás helma účinně chránila, musí vám dokonale padnout na hlavu. Proto je důležité zvolit správnou velikost. Ať už jste muž nebo žena, obecně jsou modely smíšené a dámské helmy, které najdete na trhu, se liší hlavně barvou.
Abyste si mohli helmu dokonale přizpůsobit hlavě, je většina přileb na horská kola vybavena týlním nastavovacím knoflíkem, který se dokonale přizpůsobí vaší hlavě.

Nakonec nezapomeňte, že v případě nárazu do hlavy budete muset přilbu bezpodmínečně vyměnit, i když se na první pohled zdá nepoškozená. Po nárazu totiž nemusí být v případě dalšího pádu již stoprocentně účinná.

Nakonec nezapomeňte, že pokud vás někdo udeří do hlavy, musíte si přilbu vyměnit, i když se na první pohled zdá nepoškozená

Každé disciplíně horských kol patří její přilba

Při jízdě na horském kole se setkáte s různými terény, zejména s kořeny stromů, kameny nebo skalami. Je proto nezbytné vybrat si správnou přilbu na horské kolo, zejména podle disciplíny, kterou se chystáte provozovat.
Přilby používané například pro cross-country, enduro nebo sjezd nebudou mít stejná specifika a vy jako jezdec nebudete mít stejná očekávání. V závislosti na modelu a disciplíně budou lehčí nebo lehčí, více či méně větrané, více či méně vyztužené atd.
Navíc je najdete za všechny ceny, od několika desítek eur až po několik set eur za špičkové modely.

Jak si vybrat přilbu na enduro horské kolo.

Pokud s enduro jízdou začínáte, pravděpodobně vás zajímá, jaké jsou nejlepší enduro helmy na horská kola a jaká kritéria byste měli zohlednit při výběru helmy, která bude vyhovovat vám a především vaší jízdě.

Většinou si jezdci na enduro horských kolech vybírají all-mountain modely, i když stále více jezdců volí také celoobličejové přilby, zejména ti, kteří mají rádi vzrušení nebo jezdí enduro v horách či na klikatých stezkách.

Výhodou all-mountain přileb je, že díky svému obepínajícímu tvaru, který zahrnuje i krk, poskytují větší ochranu než běžné přilby. Kromě toho jsou vybaveny kšiltem, který vás ochrání před sluncem, ale také před větvemi, které by vás mohly obtěžovat při tréninku endura.
Jsou o něco těžší než klasické přilby na horská kola, přesto zůstávají v porovnání s celoobličejovými přilbami poměrně lehké a využívají mnoha ventilačních otvorů. Některé z těchto modelů nabízejí zvýšenou ochranu díky technologii MIPS (Multi-directional impact protection system), která pomáhá snížit riziko otřesu mozku v případě prudkého nárazu.

Jak si vybrat helmu na horské kolo

Jste-li dychtiví po vzrušení a zběhlí ve sjezdu, určitě se vám bude hodit celotvářová přilba, která ochrání vaši hlavu při pádech, k nimž může někdy dojít ve vysokých rychlostech. Pokud vás zajímá, proč vybrat celoobličejovou helmu na horské kolo, měli byste vědět, že velkou výhodou celoobličejové helmy - ve srovnání s běžnou helmou - je, že chrání celou hlavu včetně obličeje, na rozdíl od běžné helmy, která chrání pouze lebku.

Pokud jezdíte DH, můžete si vybrat klasickou celoobličejovou helmu na horské kolo. Pokud chcete bezpečně trénovat enduro, ale bojíte se, že vám bude s celoobličejovou přilbou příliš horko nebo že vám ve stoupáních dojde vzduch, měli byste vědět, že existují modely modulární celoobličejové přilby, tj. s odnímatelným podbradním řemínkem, který vám umožní mít přilbu 2 v 1: lehkou pro jízdu do kopce a ochrannou při sjezdech a nebezpečných pasážích.

Jak si vybrat přilbu pro jízdu na horském kole v terénu.

Pro cross-country jízdu můžete zvolit cross-country helmu na horské kolo, která je "klasická", jejíž specifikum spočívá v tom, že je obzvláště lehká a odvětraná. Tento typ přilby poskytuje účinnou ochranu lebky, ale nechrání krk ani obličej. Proto bude vyhrazen pro jízdu na horském kole, pokud jste začátečník, nebo pro jízdu na dlouhých trasách a vyhnete se mu, pokud jste zvyklí vydávat se na strmé stezky nebo sjezdy.

Pokud máte duši dobrodruha a chcete prozkoumávat okolní singly, bude lepší zvolit all-mountain přilbu, která má základy klasické přilby, ale díky obepínajícímu tvaru v zadní části přilby nabídne i ochranu týla. Navíc jsou tyto modely obvykle vybaveny kšiltem, což je při jízdě v oblastech s vysokou přítomností slunce nezanedbatelný prvek, který chrání oči (jako doplněk k brýlím na horské kolo) nebo dokonce chrání obličej před větvemi.

Jak vybrat dětskou přilbu na horské kolo.

Vaše dítě chce jezdit na horském kole. Je správné, že pro něj chcete tu nejlepší ochranu, a proto je logické, že se ptáte jak vybrat dětskou helmu na horské kolo.

V první řadě byste měli vědět, že od roku 2017 jsou přilby povinné pro děti do 12 let. Je samozřejmé, že i po dosažení tohoto věku se důrazně doporučuje pokračovat v ochraně hlavy.
Kromě výběru přilby vhodné pro jízdu na kole a velikost lebky dítěte je nutné nechat ho vybrat si přilbu (a zejména její barvu či vzory), aby ji nosilo rádo a nestala se pro něj povinností.

Pro jízdu na horském kole, stejně jako pro dospělé, je třeba výběr přilby přizpůsobit praxi vašeho dítěte: pro cross-country můžete dát přednost "klasické" přilbě, a pokud je vaše dítě odvážlivec, adept na dlouhé sjezdy, a vy chcete mít jistotu ochrany jeho hlavy, doporučujeme vám zvolit celoobličejovou přilbu.

Když už víte vše o výběru helmy na horské kolo, co takhle zjistit jak vybrat oblečení na horské kolo? A abyste mohli zdokonalit svůj dokonalý outfit na horské kolo, nezapomeňte se podívat také na naše průvodce nákupem rukavic na horské kolo, brýlí na horské kolo, ale také obutí na horské kolo.

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC