Preferovaný jazyk a měna:
Nová kolekce Ekoï 2024: Dárky ZDARMA. 7 dní na využití nabídky! Zimní výprodej Ekoï: až -70 % sleva!

Různé cyklistické soutěže pro ženy

Znáte různé ženské cyklistické soutěže na mezinárodní úrovni? Mistrovství světa v silniční cyklistice a CLM, UCI World Tour, olympijské hry, Tour de France žen... krátký přehled hlavních cyklistických závodů pro ženy a jejich vítězů.

Mistrovství světa v cyklistice žen

Jedná se o vůbec první ženskou cyklistickou soutěž pořádanou v celosvětovém měřítku! První ročník se konal v roce 1958. Vyhrála ji takzvaná "velkovévodkyně Malé královny", Elsy Jacobs.

Od svého vzniku je tato akce každoročně organizována Mezinárodní cyklistickou unií (UCI)na konci cyklistické sezóny. Soutěž elitní kategorie se skládá ze silničního závodu, časovky jednotlivců a časovky smíšených štafet.

Z Mistrovství světa v cyklistice žen vzešly hvězdy, mezi něž patří Jeannie Longo, rekordmanka na silnici i na dráze.

UCI pořádá mistrovství světa i v dalších disciplínách, jako je horská cyklistika, BMX nebo cyklokros. Stejně tak cyklisté každoročně soutěží o titul mistra Evropy.

UCI pořádá mistrovství světa i v dalších disciplínách, jako jsou horská kola, BMX a cyklokros

UCI Women's World Tour

UCI Women's World Tour je každoroční okruh, který sdružuje největší závody v silniční cyklistice pro ženy. Všechny cyklistické gotha soutěžit tam!

Seriál závodů, který byl zahájen v roce 2016, nahrazuje dřívější Světový pohár z roku 1998. První místo v žebříčku obsadila americká cyklistka Megan Guarnierová.

V roce 2021 se bude Světový pohár konat ve Spojených státech

V roce 2021 se uskuteční 6. ročník UCI Women's World Tour. Všechny týmy s označením "WorldTeam" se musí zúčastnit všech závodů na okruhu, což je novinka od roku 2020.

UCI World Tour je první svého druhu na světě

Devět týmů přihlášených do sezony 2021 žen:

    • FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope (Francie);

    • Alé BTC Ljubljana (Itálie);

    • Canyon-SRAM Racing (Německo);

    • DSM (Nizozemsko);

    • Liv Racing (Nizozemsko);

    • SD Worx (Nizozemsko);

    • Movistar (Španělsko);

    • BikeExchange (Austrálie);

    • Trek-Segafredo (USA).

Mezi závody jsou klasické jednodenní závody Paris-Roubaix Femmes, Flèche wallonne Féminine, Course by le Tour de France, Amstel Gold Race Ladies Edition. Do kalendáře UCI patří také prestižní etapové závody, jako je Ceratizit Challenge by La Vuelta nebo Giro Rosa (ženská Tour of Italy).

Nizozemská jezdkyně Annemiek van Vleuten, která na konci září 2021 vedla prozatímní žebříček s 5 409 body, opět dokazuje, že je velkou dámou ženské cyklistiky.

Cyklistické olympijské hry žen

Dopravní cyklistika se objevila na olympijském programu v roce 1984, a to v podobě závodu ve vrhačském sportu. Cyklistka Connie Carpenterová získala pro USA historicky první olympijský titul! Stříbro zůstalo na americkém území díky výkonu Rebeccy Twiggové, bronz získala Němka Sandra Schumacherová.

Od roku 1996 se na olympijských hrách každoročně jezdí také individuální časovka. Později byly ženám otevřeny i další olympijské disciplíny: dráhová cyklistika v roce 1988, horská kola v roce 1996 a BMX v roce 2008.

V roce 2021 budou olympijské hry otevřeny i ženám

Rakouská cyklistka Anna Kiesenhoferová se v roce 2021 stala olympijskou vítězkou v silničním závodě. Annemiek van Vleutenová získala poprvé v kariéře zlatou medaili v časovce.

Olympijskou časovku vyhrála Annemiek van Vleutenová

Velká mezinárodní ženská smyčka

Mezinárodní Velká dámská smyčka, dříve známá jako "Women's Cycling Tour", vystřídala první ženskou Tour de France, která se zrodila v roce 1984 a zanikla v roce 1989.

Jeannie Longo a Pierre Boué se v roce 1992 pustili do myšlenky ženské verze Tour a vytvořili ve Francii etapový závod.

Naneštěstí se finanční nestabilita spolu s organizačními problémy podepsaly na mezinárodní ženské Velké smyčce: v roce 2009 se konala naposledy.

Naděje na ženskou Tour však není ztracena. Organizace Amaury Sport Organisation (ASO) oznámila návrat závodu v roce 2022 pod názvem Tour de France Femmes avec Zwift.

Sportovní organizace Amaury Sport Organisation (ASO) oznámila návrat závodu v roce 2022 pod názvem Tour de France Femmes avec Zwift

Mezinárodní dámská jízda Route de France

Ženský závod Route de France sice již není aktuální, přesto se v kalendáři UCI během let své existence (2006-2016) objevil v kategorii 2.2, později 2.1.

Tento etapový závod na 500 až 1000 km se dočkal desíti ročníků a zúčastnila se ho velká jména ženské cyklistiky, včetně nepřehlédnutelné Annemiek van Vleuten.

Ale pořadatelská společnost Routes et Cycles se rozhodla soutěž nadobro zrušit kvůli nedostatečné medializaci a financování.

Soutěže ve Francii

Francouzská cyklistická federace (FFC) pořádá Ženské mistrovství Francie v silniční cyklistice každoročně od roku 1951. V roce 2021 získala titul v silničním závodě Evita Muzicová a Audrey Cordon-Ragotová vystoupila na nejvyšší stupínek na stupních vítězů v časovce.

Francouzská cyklistická federace (FFC) pořádá mistrovství Francie žen v silničním závodě od roku 1951

V roce 2000 se zrodila nová soutěž: Coupe de France féminine de cyclisme sur route. Stejně jako v případě UCI World Tour se jezdkyně během sezony účastní několika závodů. Vítězem ročníku 2019 se stal Lucier Jounier.

Nejprodávanější

#ekoi
Na své fotky použijte #ekoi a označte @ekoicycling a uvidíme Vás

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC