Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Průvodce výběrem triatlonové obuvi

Chcete se zapojit do trojnásobného úsilí? Naším posláním je poradit vám při výběru triatlonového vybavení, konkrétně bot. K nácviku disciplíny s řetězem budete potřebovat dva páry: jeden na kolo a druhý na běh. Jak si ale správně vybrat triatlonovou obuv? Postupujte podle průvodce !

Jaké boty na kolo pro triatlon?

V triatlonu se skládají tři disciplíny: plavání, jízda na kole a běh. Zatímco vodní část se běhá naboso, ostatní disciplíny nikoli.

Druhou složkou je cyklistika

Druhá část se odehrává na jízdním kole, a proto zahrnuje použití obuvi vhodné pro silniční cyklistiku. Všimněte si, že v případě krosového triatlonu se závod odehrává v kopcovitém terénu, který vyžaduje použití horského kola a specifické obuvi.

Druhá složka se odehrává na kole, a proto vyžaduje použití obuvi vhodné pro silniční cyklistiku

Zde si uvědomte, že máte dvě možnosti: vybírejte triatlonovou cyklistickou obuv nebo klasickou silniční cyklistickou obuv.

Hlavním rozdílem mezi těmito modely je schopnost triatlonových bot ušetřit čas při přechodech. Každá vteřina se počítá! Tyto boty byly vyvinuty s pomocí profesionálních triatlonistů a jsou dokonale přizpůsobeny speciálním potřebám nadšenců do triatlonu.

Proč triatlonová cyklistická bota šetří drahocenný čas při přechodech? Díky těmto drobným detailům, které mají zásadní význam:

  • smyčka na patě, která po připnutí na pedál udrží botu ve vodorovné poloze pomocí elastického pásku.
  • Širší otvor pro snadné zasunutí nohy.
  • systém upínání, který má usnadnit nasazení patky a úpravu nastavení během závodu, obvykle tvořený jedním nebo dvěma pásky suchého zipu, případně i mikrometrickým kolečkem (upínání BOA nebo Atop).
  • A lepší větrání pro rychlejší sušení.
  • pohodlná podšívka pro jízdu bez ponožek.

Kromě časového hlediska přinášejí speciální triatlonové cyklistické boty skutečný přínos v oblasti bezpečnosti. Existuje nespočet účastníků, kteří při běhu s botami na nohou, nikoli připevněnými k pedálům, uklouznou na podložce nebo asfaltu.

Ať už házíte boty na podložku, nebo běžíte po asfaltu, zjistíte, že boty jsou skvělým způsobem, jak udržet nohy na zemi

Ať už se rozhodnete pro silniční nebo triatlonové boty, nezapomeňte zkontrolovat jejich kompatibilitu s automatickými pedály.

Kompozitní nebo karbonové podrážky?

Záleží na vašich cílech a rozpočtu. Hledáte výkon za každou cenu? Pokud jste ochotni sáhnout do peněženky, tužší karbonová podrážka maximalizuje přenos energie. Získáte také na lehkosti. Na druhou stranu si dejte pozor na riziko zahřívání klenby chodidla!

Chcete se při triatlonu jen pobavit? Levnější modely s kompozitovou podrážkou poskytují pružnost a pohodlí.

Jaké triatlonové boty na běhání?

Pro poslední závod soutěže byste měli vědět, že výrobci zatím nevytvořili modely určené pro běh v triatlonu.

Jak si tedy obout boty? Kvalitní běžecké boty budou ideální pro uběhnutí kilometrů do cíle.

Jak si vybrat běžeckou obuv

Začněme tím, že výběr modelu závisí především na tom, jak daleko plánujete v tento velký den běžet. K tomu je třeba se podívat na závody v kalendáři, které chcete běžet. Milovníci velikostí S a M budou klást větší důraz na odolnost boty a její lehkost, zatímco triatlonisté na dlouhé tratě vsadí na stabilní výrobek s dobrým odpružením, aby zvládli maraton na 42,195 km.

Tady jsou kritéria pro výběr vaší budoucí triatlonové běžecké obuvi:

  • typ kroku: pronator, supinator nebo neutrální (univerzální);
  • tvar chodidla;
  • zmenšení vnitřních švů pro větší pohodlí;
  • snadné vkládání nohy.

Triatlonové boty: s ponožkami nebo bez nich?

To je otázka... Puristé běhají bez ponožek, otázka načasování!

Pokud jste v tomto týmu, je důležité, abyste si před soutěží zvykli běhat naboso v botách. Mějte však na paměti, že úkolem ponožek je absorbovat vlhkost a pot z nohou vznikající během cvičení. Bez nich je pokožka náchylnější ke tření a tvorbě puchýřů. Jedním z triků, jak toto riziko omezit, je posypat vnitřní stranu běžeckých (a cyklistických) bot mastkem.

Samozavazovací tkaničky: zbytečné, nebo nezbytné?

Nepostradatelný pro začátečníky, nepostradatelný pro ty, kteří usilují o výkon! Říká se jim také rychlé tkaničky a umožňují vám obout si běžecké boty, aniž byste je museli zavazovat.

Jak to funguje? Před triatlonem si upravíte šněrování podle svých představ a boty si pak nazujete přímo při druhém přechodu. Nehrozí, že by se tkaničky během závodu rozvázaly: nic se nehýbe!

Existují tři modely triatlonových tkaniček:

  • silikonové tkaničky;
  • uzlové tkaničky;
  • elastické tkaničky;

Nyní máte všechny klíče k výběru triatlonové cyklistické a běžecké obuvi. Šťastné hledání!

#EKOITRIATHLON @ekoitriathlon

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC