Preferovaný jazyk a měna:
Top Start pro Ekoï Crazy Days! Až -60% 1 Bidon s nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4500 Kč

Průvodce nákupem horského kola

Chcete objevit radost z jízdy na horském kole nebo se v této disciplíně zdokonalit? Potřebujete poradit s výběrem správného rámu? Klíčovou součástí vybavení horského kola je kolo, které musí být pečlivě vybráno a přizpůsobeno vašemu tréninku. Ekoï nabízí přehled klíčových kritérií, která vám pomohou při výběru horského kola.

Na jakém kole začít jezdit na horském kole?

Horské kolo je skvělým společníkem na výlety od skvělých lesních cest až po ty nejdrsnější horské stezky. Nicméně ne všechny modely čtyřkolek jsou určeny ke stejnému účelu.

Všechny nejsou stejné

Takže je třeba začít tím, že si určíte typ jízdy, kterou plánujete provozovat: rekreační nebo závodní, na krátké nebo dlouhé vzdálenosti, ve zvlněném nebo křehkém terénu, v profilech do kopce nebo z kopce atd. Všechny tyto prvky ovlivňují výběr horského kola a jeho komponentů.

Ačkoli se na trhu setkáváme většinou s smíšenými horskými koly, existují řady pánských a dámských horských kol. Na dámských kolech jsou představec a brzdové páky zpravidla blíže u sebe a ergonomické sedlo je přizpůsobeno tvaru ženského těla.

Obecné vlastnosti horského kola

Rekreační horské kolo má určité nevyhnutelné vlastnosti, které zajistí 100% zábavu a pohodlí při výletech do přírody:

  • a odpružená vidlice pro vyrovnání nerovností terénu;
  • a velké, knobové pneumatiky s poměrně nízkým tlakem pro lepší přilnavost a změkčení nárazů;
  • a všestranná převodovka se dvěma řetězovými kolečky a velkým počtem převodů pro překonávání prudkých stoupání;
  • plochá řídítka a malý představec pro lepší manévrování na horském kole.

Klasická horská kola mají v podstatě hliníkový rám, který je pevný a lehký a levnější než karbonová verze. 27,5palcová kola a V-brzdy nebo mechanické kotoučové brzdy doplňují design strojů základní nebo střední třídy.

Opružení horských kol

Hlavním prvkem horského kola je jeho odpružení. Zatímco nyní je většina modelů vybavena předním odpružením, ne všechny mají zadní odpružení.

Kola s dvojitým systémem tlumení se nazývají plně odpružená horská kola. Díky desetinásobnému zvýšení schopnosti tlumit nárazy zvyšují pohodlí jezdce, optimalizují jízdu a umožňují přístup na nejnerovnější povrchy, kde si užijete pořádnou dávku adrenalinu. Jsou však těžší a dražší a vyžadují pečlivou údržbu.

Rámy suspended jsou vhodné pro jezdce DH, enduro a all-mountain. Odlehčují jezdce tím, že tlumí otřesy způsobené přejezdem kol přes kořeny, hrboly, balvany a další překážky, které je třeba překonat. Na druhou stranu nejsou nezbytné pro turistiku, kde postačí polotuhé horské kolo. Pokud jezdíte cross-country maratony, může mít horské kolo s plným odpružením své využití.

Pneumatiky a obruče

V cyklistice hrají pneumatiky zásadní roli. Ještě více to platí pro horská kola, kde rozmanitost terénu vyžaduje specifické vlastnosti.

Chcete-li si vybrat pláště na horské kolo, musíte zvážit několik kritérií:

  • přírodní prostředí, ve kterém plánujete šlapat: suchý, mastný, měkký, smíšený nebo kamenitý terén;
  • šířka profilu pneumatiky;
  • tloušťka a hustota čepů;
  • pružnost pláště pneumatiky;
  • typ korálků, tuhý nebo pružný;
  • tvrdost pryže;
  • technologie montáže pneumatik: duše s vnitřní duší, bezdušová nebo bezdušová připravená.

Jezdíte občas na horském kole? Vybírejte univerzální pneumatiky se středním těsným stlačením, výrazným na koncích a lehčím na běhounu. Díky tomu budete mít dobrou přilnavost v zatáčkách a zároveň si zachováte silný výkon na suchém povrchu.

Malá rada na cestu: vždy s sebou mějte opravárenskou sadu pro případ defektu.

Velikost horského kola

Chcete-li si jízdu na kole užít naplno, nezapomeňte vybrat správnou velikost horského kola. Tyto prvky vám pomohou vybrat správný rám:

  • vaše výška v centimetrech;
  • výška vašeho rozkroku;
  • rozsah vašich paží (opičí index).

Vyzkoušejte si horské kolo, abyste zjistili, zda se na něm cítíte dobře. Kolo správné velikosti zabrání bolestem a zraněním způsobeným špatným držením těla. Zvažte také nastavení periferií horského kola, jako je sedlo a představec. Výrazně ovlivňují pohodlí!

Všimněte si, že pro nalezení ideální polohy v sedle je zajímavá posturální studie.

Nakonec nezapomeňte ušetřit část svého rozpočtu na další vybavení: přilba na horské kolo, oblečení na horské kolo, rukavice na horské kolo, brýle na horské kolo a boty na horské kolo.

#EKOIMTB
Utilisez #ekoimtb et taguez @ekoimtb sur vos photos pour avoir une chance d'être mis en avant.

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC