Preferovaný jazyk a měna:
Ekoï Crazy Days!, až -60% 1 Bidon na nářadím Ekoï ZDARMA při nákupu nad 4300 Kč

Pochopte vše o velikosti kola jízdního kola

Určení velikosti kola se může rychle proměnit v utrpení. Přiznejme si, že současný systém měření se třemi normami je nepřehledný. Co znamenají čísla na pneumatikách jízdních kol? Jak si je vykládáte? Jak si vybrat správnou velikost z různých typů kol, abyste se nespletli? Je čas udělat v této záležitosti pořádek. Rozluštěte je s naším průvodcem velikostí kol.

Užitečné normy pro určení velikosti kola

Chceme-li pochopit, jak funguje systém měření velikosti kol, musíme se podívat na zavedené normy. To je důvod, proč jsou na bočnicích pneumatik jízdních kol uvedena čísla. Mysleli jste si, že jsou to nepopsatelné hieroglyfy z dávných dob? Ne! Podívejme se na to blíže.

Francouzský standard v milimetrech

Francouzská norma je založena na třech kritériích:
vnější průměr pneumatiky vyjádřený v mm;
šířka nahuštěné pneumatiky vyjádřená v mm;
vnitřní průměr ráfku vyjádřený písmenem (A, B, C nebo D).
Praktické upřesnění: vnější průměr zahrnuje celkovou výšku pneumatiky, tj. do měření je zahrnuta vzdálenost mezi drátem patky a běhounem.
Zde je příklad rozměru kola podle francouzské normy: 700 x 25C. Tento nápis odpovídá následujícím rozměrům: vnější průměr 700 mm, šířka 25 mm.
Pro zjednodušení, význam písmen (tedy vnitřní průměr pneumatiky) závisí na vnějším průměru:

Francouzská norma se obecně používá pro označení velikosti kol silničních a šotolinových kol.Anglický standard v palcíchAnglická norma bere v úvahu dvě kritéria:
vnější průměr pneumatiky vyjádřený v palcích;
šířku pneumatiky vyjádřenou v palcích.
V anglosaském systému měření tedy nejsou žádná písmena.
Zde je příklad rozměru kola podle britské normy: 27.5 palců x 2,35, což znamená, že vnější průměr pneumatiky odpovídá 27,5 palce a šířka pneumatiky je 2,35 palce.
V seznamu může být třetí prvek, například tento: 26 x 1 1/8 x 1 1/2. V tomto případě je druhým číslem výška pneumatiky a posledním číslem šířka.
Anglická norma je referenční pro určení velikosti kol čtyřkolek, EAB, horských kol a kol pro cyklisty.Mezinárodní norma ETRTONaštěstí existuje norma ETRTO (Evropská technická organizace pro pneumatiky a ráfky), která do tohoto pěkného zmatku vnáší alespoň zdánlivou jednotnost. Tato mezinárodní norma ISO 5775 umožňuje určitou harmonizaci norem díky korespondenční tabulce.
Norma ETRTO vypočítává rozměry pneumatiky jízdního kola na základě dvou kritérií:
šířka pneumatiky vyjádřená v mm;
vnitřní průměr ráfku vyjádřený v mm.
Tady je příklad zápisu ETRTO: 26 x 622, pro pneumatiku, která je široká 26 mm a má vnitřní průměr 622 mm.
Uvažování vnitřního průměru ráfku, nikoliv vnějšího průměru pláště, umožňuje přesnější měření pro lepší přizpůsobení pláště a ráfku.
Jedná se o univerzální standard, který byste měli používat při výběru velikosti kola pro silniční i horská kola.Výška ráfkuNáš průvodce velikostí se zabývá také výškou ráfku pro silniční cyklistiku:
Nízkoprofilová kola: výška ráfku pod 30 mm pro použití v horách s velkým převýšením;
Středněprofilová kola: výška ráfku mezi 30 mm a 50 mm pro aerodynamiku;
Vysokoprofilová kola: výška ráfku nad 50 mm pro časovku nebo sprint na rovině.
Mějte na paměti, že volba jeho kol závisí především na velikosti rámu kola a světlé výšce pneumatik.Šířka pneumatikyPřed výběrem pneumatiky byste měli zkontrolovat šířku ráfků. Na úzký ráfek se totiž nevejde příliš široká pneumatika a naopak. Opět se jedná o standard ETRTO, který umožňuje spolehlivě stanovit soulad mezi šířkou pláště a šířkou ráfku.
V silniční cyklistice jsou většinou k dispozici pláště 23C, 25C a 28C. Pneumatika 25C představuje ideální kompromis pro pravidelné cyklisty.Nejčastější velikosti kolOblíbený model 700C: pro milovníky silničních a šotolinových kol. Nejběžnějším písmenem pro tento rozměr je C, což odpovídá vnitřnímu průměru 622 mm.
28palcová kola: název pro pláště montované na trekingová a městská kola pro cykloturisty.
29palcová kola: širší pláště určené pro milovníky horských kol pro jízdu mimo vyšlapané cesty.
Nyní jste se stali odborníky na velikost kol! Po teorii přejděme k praxi: sledujte značení na pneumatikách svého kola a určete přesnou velikost kol podle tří norem. Je to na vás!

  1. Jak se odhaluje kolo?
  2. Jak správně vybrat zámek na kolo?
  3. Jak vybrat kola pro silniční kolo?
Kolo 650Kolo 700
A 590 mm 642 mm
B 584 mm 635 mm
C 571 mm 622 mm
D 78-85 kg 587 mm

 Newsletter

Formát e-mailu není správný. Zkontrolujte prosím své zadání.
Vyskytla se chyba.
Tento e-mail je již zaregistrován.
Registrace dokončena.

Nenechte si ujít nabídky EKOI a přihlaste se k odběru našeho Newsletteru

Pokračujte v nákupu na EKOI RACING Pokračujte v nákupu na EKOI CLASSIC